Μικρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών
Μικρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών

Μικρή άνοδο καταγράφουν οι τιμές πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών

Γιάννης Ξυλάς
02.01.2024

Πολύ μικρή αύξηση στις ζητούμενες τιμές πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών καταγράφεται το 2023 έναντι του 2022 σε Αράχωβα και Καρπενήσι της τάξης του 2,31% και 1,61% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου της Geoaxis σταθερές παραμένουν οι τιμές πώλησης στον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας και τα Τρίκαλα Κορινθίας. Αναλυτικότερα, στην Αράχωβα από 1.558 euro/τμ το 2022 η ζητούμενη τιμή κυμαίνεται σήμερα στα 1.594 euro/τμ (2,31%), στον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας από 1.050 euro/τμ το 2022 στα 1.053 euro/τμ (0,29%), στο Καρπενήσι από 992 euro/τμ το 2022 στα 1.008 euro/τμ (1,61%) και στα Τρίκαλα Κορινθίας από 1.095 euro/τμ το 2022 στα 1.097 euro/τμ (0,18%).

Οπως λέει η Geoaxis η διάμεση επιφάνεια εξοχικής κατοικίας μαζί με τους βοηθητικούς χώρους, που διατίθεται μέσω αγγελιών διαμορφώνεται σήμερα στα 149τμ. Η διάμεση επιφάνεια είναι εξαιρετικά μεγάλη και αποτυπώνει την τάση για υπερβολή. Οι μεγαλύτερες επιφάνειες καταγράφονται στην Αράχωβα στα 164τμ, λόγω της πληθώρας νέων μεζονετών στο Λιβάδι, και οι μικρότερες στα Τρίκαλα Κορινθίας στα 130τμ, λόγω των παλαιότερων και πιο τυπικών κτισμάτων που προσφέρονται. 

geoaxis-exohika.jpg

Αύξηση της προσφοράς

Μέχρι και πριν την πανδημία, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών εισήλθε σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Από τον Μάρτιο 2019 και μετά η τάση επιβραδύνθηκε, και το 2022/2023 φάνηκαν νέα σημάδια αύξησης της προσφοράς. 

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Geoaxis η προσφορά θα βαίνει αυξανόμενη στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω αδυναμίας ανανέωσης τυπικών μισθώσεων με τη σεζόν και γενικότερης τάσης για ενοικίαση παρά για αγορά. Η Αράχωβα έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερη κατηγορία, η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τις υπόλοιπες περιοχές. Παρόλα αυτά, η δυναμική της περιοχής φαίνεται καθηλωμένη. 

Η ζήτηση έχει υποχωρήσει σε ανησυχητικά επίπεδα κυρίως στο Καρπενήσι και στον Άγιο Αθανάσιο καθώς η πλειοψηφία των αγοραστών προέρχεται από την Ελλάδα. Τα Τρίκαλα Κορινθίας λόγω της μικρής απόστασης από την Αθήνα φαίνεται να αντιστέκονται στη μεγάλη μείωση των αξιών. 

Η αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος συνεχίζουν να κατατάσσουν την απόκτηση χειμερινών εξοχικών ακινήτων μία πλήρως εκτός ατζέντας επιλογή για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Μακροπρόθεσμα, η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει σημαντικά τις κατοικίες σε περιοχές που εξαρτώνται από χιονοδρομικά κέντρα καθώς τα τελευταία μειώνουν συνεχώς τις ημέρες λειτουργίας τους λόγω ανυπαρξίας χιονιού. Σημειώνουμε το γεγονός ότι δεν υπάρχει εύκολη χρηματοδότηση στην Ευρώπη για χιονοδρομικά κέντρα χαμηλότερα των 2.500μ, ενώ η αύξηση του κόστους ενέργειας για την λειτουργία τους θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο στις τοπικές αγορές.