"Μαγνήτης" η golden visa για πάνω από 82.000 οικιστικά ακίνητα στην Αθήνα
"Μαγνήτης" η golden visa για πάνω από 82.000 οικιστικά ακίνητα στην Αθήνα

"Μαγνήτης" η golden visa για πάνω από 82.000 οικιστικά ακίνητα στην Αθήνα

Εντός του 2022 υποβλήθηκαν συνολικά 4.264 αιτήσεις για την έκδοση "Golden Visa", αριθμός που μαζί με τις αιτήσεις ανανέωσης αυξήθηκε σε 5.547.
RE+D magazine
16.05.2023

Η Αθήνα κατά το α' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης υπολογίζεται πως έχει 82.750 επιπλέον οικιστικά ακίνητα προς πώληση σε εύρος τιμών €500.000 – €1 εκατ., αυξημένη κατά 276% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του PRNewswire οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν τη συνδυασμένη αύξηση των κατοικιών στο 37,8% και των διαμερισμάτων στο 62,1%.

Οι αλλαγές εξαιτίας του προγράμματος Golden Visa προκλήθηκαν από την απότομη αύξηση της προσφοράς που διατέθηκε στην αγορά, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αισθητή αύξηση των τιμών των κατοικιών για τους πολίτες της χώρας.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αύξησε την απαίτηση σε €500.000 για αγορά ακινήτου εντός των δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης. Η αύξηση ισχύει επίσημα μετά την 1η Μαΐου 2023.

Συνολικά, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία η ελληνική Golden VISA παραμένει ως ελκυστική προσφορά. Εντός του 2022 υποβλήθηκαν συνολικά 4.264 αιτήσεις για την έκδοση νέων αδειών, αριθμός που μαζί με τις αιτήσεις ανανέωσης αυξήθηκε σε 5.547.

Εκτός από τη διαμονή, τα οφέλη περιλαμβάνουν πρόσθετα εθνικά και πολιτιστικά θετικά στοιχεία όπως η ασφάλεια, το κράτος δικαίου, η εκπαίδευση υψηλής ποιότητας και η πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη. Η Ελλάδα προσφέρει επίσης ιδιαίτερες αισθητικές ιδιότητες οι οποίες αναζητούνται από τουρίστες και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Ενώ το ίδιο το πρόγραμμα έχει τα δικά του οφέλη, η αδυναμία του ευρώ έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων έχει ενισχύσει την ελκυστικότητα αυτών των επενδύσεων σε κατοικίες για όσους βρίσκονται εκτός της Ευρωζώνης.

Η ξαφνική επείγουσα ανάγκη για την απόκτηση της Visa σε χαμηλότερη τιμή επένδυσης σε συνδυασμό με το εξασθενημένο Ευρώ αποτελούν έναν ισχυρό καταλύτη για την ταχεία αύξηση του αριθμού αυτών των ακινήτων που έρχονται στην αγορά. Οι επενδυτές που καταβάλλουν κατάθεση 10% πριν από τις 31 Ιουλίου 2023 εξαιρούνται από το cut-off και εξακολουθούν να μπορούν να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή σύμφωνα με την παλαιότερη απαίτηση των 250 χιλιάδων ευρώ που καθορίστηκε το 2013.

Με τους αριθμούς, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αιτούντες για το ελληνικό πρόγραμμα Χρυσής Βίζας αυξήθηκαν κατά 299% , φτάνοντας συνολικά τις 1.262 αιτήσεις το πρώτο δίμηνο του 2023, έναντι 316 αιτήσεων που είχαν καταχωρηθεί την ίδια περίοδο πέρυσι (2022 ). Η Ε.Ε. έχει συστήσει στα κράτη μέλη της να καταργήσουν το πρόγραμμα Golden Visa, αλλά η Ελλάδα δεν ακολούθησε αυτές τις συστάσεις. Επί του παρόντος, τα περισσότερα αιτήματα προέρχονται από την Κίνα (62%), ακολουθούμενη από την Τουρκία (7%), τον Λίβανο (4,6%) τη Ρωσία (3,8%) – Η Κίνα ηγείται των χωρών που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ και εκμεταλλεύονται την οικονομική προσιτότητα και τις επενδυτικές του δυνατότητες.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν τα 2/3 όλων των αιτημάτων για "χρυσή βίαζα". Οι Κινέζοι υπήκοοι και η ανερχόμενη μεσαία τάξη της χώρας λαχταρούν για καλύτερη ποιότητα ζωής και σε πολλές περιπτώσεις αναζητούν ελευθερία και έναν παγκόσμιο τρόπο ζωής ανεξάρτητο από την ευημερία που υποσχέθηκαν οι εθνικές τους αρχές.

Η αύξηση της τιμής των ακινήτων στις μεγάλες πόλεις της Κίνας είναι ένας επιπλέον παράγοντας. Στο Πεκίνο, 90 τ.μ. Το διαμέρισμα μπορεί να κοστίζει πολύ περισσότερο από €1 εκατ. το οποίο υπερβαίνει το όριο των €250.000 (ή τώρα σε ορισμένες περιπτώσεις των €500.000) για αγορές ακινήτων στην Ελλάδα.