JLL: Επιφυλάξεις δείχνουν ενοικιαστές και επενδυτές
JLL: Επιφυλάξεις δείχνουν ενοικιαστές και επενδυτές

JLL: Επιφυλάξεις δείχνουν ενοικιαστές και επενδυτές

Πως επηρεάζονται οι στρατηγικές βιωσιμότητας, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της JLL.
RE+D magazine
28.11.2022

Συγκρατημένοι, ως και διστακτικοί, είναι οι περισσότεροι παράγοντες του κλάδου των ακινήτων, βλέποντας την ύφεση να πλησιάζει αναπόφευκτα σημαντικές αγορές του πλανήτη. Την ίδια στιγμή, οι παίκτες της αγοράς εστιάζουν σε αλλαγή της γενικότερης στρατηγικής ανάπτυξης των χαρτοφυλακιών τους, καθώς τα ακίνητα επηρεάζονται από την αστάθεια, και δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες με υψηλές αποδόσεις.

Eπιφυλακτικούς βρίσκει ενοικιαστές και επενδυτές η νέα έκθεση της JLL Global Real Estate Perspective November 2022”, η οποία εξετάζει τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων, με βάση τις επιδόσεις του κλάδου μέχρι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με την έκθεση, το γενικό οικονομικό κλίμα καταγράφει φθίνουσα πορεία, με τις οικονομικές αντιξοότητες να ενισχύονται κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, λόγω της ύφεσης που απειλεί αρκετές μεγάλες οικονομίες κατά τους επόμενους μήνες. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πληθωρισμός συνέχισε να αυξάνεται, ενώ οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να ενεργούν επιθετικά για να τον καταπολεμήσουν, με περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων να αναμένονται το 2023, γεγονός που αυξάνει την αβεβαιότητα και επιβαρύνει το κλίμα. Οι χρήστες ακινήτων αρχίζουν τώρα να έχουν μια πιο προσεκτική προσέγγιση αναβάλοντας την λήψη αποφάσεων και, ενίοτε, μειώνοντας τις απαιτήσεις τους σε χώρους. 

Η επιβράδυνση της αγοράς γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στον τομέα των γραφείων. Οι παγκόσμιες μισθώσεις γραφείων μειώθηκαν 5% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το προηγούμενο, αν και η δραστηριότητα παραμένει υψηλότερη από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

jll RE Health Monitor.jpg

Στον τομέα των logistics, η ζήτηση παρέμεινε σταθερή, αλλά παραμένει χαμηλότερη από τα ανώτερα παγκόσμια επίπεδα, με τις συμφωνίες να περιορίζονται λόγω της έλλειψης διαθέσιμου χώρου σε πολλές αγορές. Η παγκόσμια αύξηση των λιανικών πωλήσεων αμβλύνθηκε το τρίτο τρίμηνο, καθώς η συμπίεση των πραγματικών εισοδημάτων επηρεάζει τη δραστηριότητα των καταναλωτών και αυτό είναι πιθανό να περάσει, ως ένα βαθμό, στη δραστηριότητα των λιανοπωλητών.

Σε αυτό το κλίμα προστίθενται και τα αυξημένα μέτρα κατά της αστάθειας, τα οποία επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα. Οι παρατεταμένες προκλήσεις που θέτει η τρέχουσα οικονομική κατάσταση, η νομισματική πολιτική και οι γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν το κλίμα των επενδυτών.

Αυτοί οι παράγοντες σκιαγραφούν μια αβέβαιη προοπτική, ενεργοποιώντας πιο προσεκτική, καθυστερημένη λήψη αποφάσεων και εισάγοντας κεφαλαιακούς περιορισμούς για τους περισσότερους παίκτες της αγοράς. 

Θα αντέξει την πίεση η βιωσιμότητα;


Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και οι αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες ασκούν σημαντική πίεση στη δέσμευση της βιομηχανίας ακινήτων για πιο "πράσινα" κτίρια.

Ωστόσο, σε σύγκριση με προηγούμενες οικονομικές υφέσεις και κρίσεις, βρισκόμαστε τώρα σε έναν κόσμο με πολύ περισσότερη διαφάνεια, μεγαλύτερο κίνδυνο και επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Επιπλέον όπως επισημαίνουν οι αναλυτές η τρέχουσα σοβαρή ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης των κτιρίων net-zero θα ωφελήσει τους developers νέων κατασκευών και μετασκευών με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, ενισχύοντας το ενοίκιο, μειώνοντας τον οικονομικό κίνδυνο και διευκολύνοντας την προσέλκυση και τη διατήρηση των ενοικιαστών.

Συνολικά οι παγκόσμιες άμεσες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 24% κατά το τρίτο τρίμηνο, στα 814 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Η πτώση στη δραστηριότητα του τρίτου τριμήνου αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το τέταρτο τρίμηνο σημειώνοντας ακόμα μεγαλύτερες αποκλίσεις από τα επίπεδα ρεκόρ του 2021