Η τεχνολογία στις κατασκευές λύση στο γρίφο του ESG
Η τεχνολογία στις κατασκευές λύση στο γρίφο του ESG

Η τεχνολογία στις κατασκευές λύση στο γρίφο του ESG

Βάλια Πολίτη
14.03.2023

Με την τεχνολογία να εξελίσσεται στον κύριο αρωγό για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών, η καινοτομία αποτελεί την κινητήρια δύναμη της πράσινης επανάστασης.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές εταιρείες επιλέγουν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση τεχνολογικών λύσεων, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα. 

Η υιοθέτηση της τεχνολογίας για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας, είναι σίγουρα κάτι που θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην απεξάρτηση των κτιρίων από τον άνθρακα. Αυτή την προσέγγιση έρχεται να υπογραμμίσει και η ανερχόμενη βιομηχανία Contech, η οποία στηρίζεται σε ψηφιακές λύσεις για την κατασκευαστική διαδικασία.

Αρθρωτές κατασκευές της Tide Construction όπου μεγάλο μέρος της κατασκευαστικής διαδικασίας γίνεται εκτός εργοταξίου, και η ανάκτηση υλικών  γνωστό και ως “urban mining”, της Symmetrys, η οποία εφαρμόζει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στον κατασκευαστικό κλάδο είναι μερικά μόνο παραδείγματα εταιρειών που χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής για την κατασκευή κτιρίων.

Φυσικά, το φλέγον ζήτημα του δυτικού κόσμου παραμένει το υπάρχον κτιριακό απόθεμα. Αλλά και εδώ σημαντικός αριθμός ειδικών ασχολούνται τόσο με το σχεδιασμό βέλτιστων λύσεων ανακαίνισης όσο και με τον υπολογισμό της ενεργειακής κατανάλωσης ενός κτιρίου και την εύρεση αποτελεσματικών προτάσεων για τη μείωσή τους. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Edge Technologies, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής στην κατασκευή, ενώ έχει αναλάβει ως περαιτέρω δέσμευση να επιτύχει μηδενικές εκπομπές λειτουργικού άνθρακα μέχρι το 2050, χωρίς να καταφύγει σε αντισταθμίσεις. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας, Coen van Oostrom, αυτές δεν αποτελούν λύση για την κλιματική κρίση μακροπρόθεσμα. «Δεν υπάρχουν υποκατάστατα για τη μείωση των εκπομπών», δηλώνει ο ίδιος.

«Αυτές οι λύσεις για έξυπνα κτίρια οφείλουν να είναι διαθέσιμες για την πλειοψηφία των κτιρίων, όχι μόνο για τις νέες κατασκευές και τις ανακαινίσεις» τονίζει ο κος van Oostrom. «Μπορούμε να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος ενός χρήστη 10-30% χωρίς ακριβές αναβαθμίσεις. Ο κύριος στόχος δεν είναι η επίτευξη μηδενικού κόστους, αλλά η δημιουργία κτιρίων όπου οι χρήστες μπορούν να είναι ευτυχισμένοι».