Η μεγαλύτερη ξύλινη πόλη του κόσμου θα κατασκευαστεί στη Στοκχόλμη
Η μεγαλύτερη ξύλινη πόλη του κόσμου θα κατασκευαστεί στη Στοκχόλμη

Η μεγαλύτερη ξύλινη πόλη του κόσμου θα κατασκευαστεί στη Στοκχόλμη

Η Stockholm Wood City σχεδιάστηκε για να δίνει την αίσθηση ενός δάσους
Βάλια Πολίτη
04.07.2023

Τα σκανδιναβικά αρχιτεκτονικά γραφεία Henning Larsen και White Arkitekter σχεδιάζουν τη Stockholm Wood City, η οποία θα γίνει η μεγαλύτερη ανάπτυξη με χρήση μαζικής ξυλείας στον κόσμο.

Το έργο πρόκειται να κατασκευαστεί στη γειτονιά Sickla της Στοκχόλμης, και χαρακτηρίστηκε ως «η μεγαλύτερη ξύλινη πόλη του κόσμου» από τον developer Atrium Ljungberg.

H Stockholm Wood City, η οποία θα έχει 7.000 χώρους γραφείων και 2.000 σπίτια και θα καλύπτει 250.000 τ.μ., σχεδιάζεται από τους δανούς Henning Larsen και τη σουηδική εταιρεία White Arkitekter.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, η περιοχή θα κατασκευαστεί από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ σχεδιάστηκε για να δίνει την αίσθηση ενός δάσους. «Οι αρχιτέκτονες ενσωμάτωσαν φυσικά στοιχεία στις κατασκευές – για παράδειγμα, πράσινες στέγες για καλύτερη μόνωση και μεγάλα παράθυρα για να μπαίνει φυσικό φως, ενσωματώνοντας το όραμά για μια πόλη που ευδοκιμεί σε αρμονία με τη φύση», πρόσθεσε.

stockholm-wood-city-by-henning-larsen-and-white-arkitekter_dezeen_2364_col_0-852x479.jpg


Τα κτίρια θα κατασκευαστούν από πυράντοχη μαζική ξυλεία.

«Η ξύλινη κατασκευή σημαίνει σημαντικά μειωμένες επιπτώσεις στο κλίμα, τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής», δήλωσε η Atrium Ljungberg. «Η έρευνα έχει επίσης αποδείξει και άλλα ισχυρά οφέλη, όπως η βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων και η ταχύτερη, πιο αθόρυβη διαδικασία κατασκευής».

Όμως, πέρα από τη χρήση ξύλου για την κατασκευή της εν λόγω περιοχής, ενός υλικού που δεσμεύει τον άνθρακα και ευθύνεται για λιγότερες εκπομπές από το σκυρόδεμα, υπάρχουν και άλλα οφέλη στην κατασκευή πόλεων από ξύλο.


stockholm-wood-city-by-white-arkitekter-and-henning-larsen_dezeen_2364_col_0-852x479.jpg

Η Stockholm Wood City θα έχει επίσης αυτοπαραγωγή, αποθήκευση και κοινή χρήση ενέργειας, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, ο οποίος δεν αποκάλυψε τις λεπτομέρειες για τον τρόπο  παραγωγής ενέργειας του έργου.

Η ανάπτυξη θα ξεκινήσει το 2025, με τα πρώτα κτίρια να αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2027.

«Χτίζουμε το έργο σε φάσεις για να μάθουμε νέα πράγματα σε κάθε φάση, τα οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε στη συνέχεια», δήλωσε η εταιρεία.

"Θα μάθουμε πολλά περισσότερα από αυτό το μεγάλης κλίμακας έργο. Η βασική μας στρατηγική είναι να αναπτύξουμε μεγάλες διασυνδεδεμένες περιοχές που θα αποτελέσουν μέρη γεμάτα ποικιλία για τους χρήστες».

Εκτός από τα σπίτια και τους χώρους εργασίας, η πόλη θα διαθέτει επίσης εστιατόρια και καταστήματα

Το project είναι το τελευταίο σε μια σειρά μεγάλων έργων που βασίζονται στην ξυλεία και βρίσκονται υπό κατασκευή.


Φωτορεαλιστικά τη Henning Larsen και τη White Arkitekter.

Πηγή: Dezeen