Η απόφαση του ΣτΕ και το χρονοδιάγραμμα του Thess INTEC
Η απόφαση του ΣτΕ και το χρονοδιάγραμμα του Thess INTEC

Η απόφαση του ΣτΕ και το χρονοδιάγραμμα του Thess INTEC

Οι επενδύσεις είναι "πράσινες" και εστιασμένες στην ψηφιακή αναβάθμιση.
RE+D magazine
16.11.2022

Σε αναμονή του Προεδρικού Διατάγματος βρίσκεται το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που αφορά στην περιοχή που θα αναπτυχθεί το κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Θεσσαλονίκη Τhess INTEC.

Σύμφωνα με τον κ. Τριαντάφυλλο Δαράβαλη Operations manager του Κέντρου το ΣτΕ ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία αναφορικά με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και ειδικότερα αναφορικά με τον υγρότοπο που υπάρχει στην περιοχή ενδιαφέροντος και ο οποίος αποκαλείται «παράκτιο έλος Περαίας». «Μας ζητήθηκε να γίνει μια πρόσθετη περιβαλλοντική μελέτη, την οποία θα έχουμε στα χέρια μας στις επόμενες 25 ημέρες και θα την προωθήσουμε για την ενσωμάτωσή της στο φάκελο που καταθέσαμε», διευκρίνισε.

Με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο θα καταρτιστούν οι χρήσεις γης, πώς θα πολεοδομηθεί ο χώρος. Στόχος το 2023 να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή όλης της υποδομής, (δρόμοι, τα πάρκινγκ, η λίμνη και οι χώροι πρασίνου, αλλά και να έχει χτιστεί το 10% των κτιριακών εγκαταστάσεων (20.000 τμ) 

Υπενθυμίζεται ότι η έκταση των 757 στρέμ. στην οποία θα αναπτυχθεί το Τεχνολογικό Πάρκο 4ηςγενιάς βρίσκεται ανατολικά του οικισμού της Περαίας, σε ένα σημείο που θεωρείται ιδιαίτερα ευνοϊκό για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε υπερτοπικό κόμβο καινοτομίας. Ειδικότερα, απέχει 24 χλμ. από το κέντρο της πόλης και μόλις 8,4 χλμ. από το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Επίσης, βρίσκεται κοντά σε αρκετούς εμπορικούς και τουριστικούς προορισμούς της πόλης.

Στο χώρο θα σχεδιάζεται η ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου, ερευνητικών εγκαταστάσεων, συνεδριακού κέντρου, ξενοδοχείου και θεματικού πάρκου εκπαίδευσης και αναψυχής (ενυδρείο).

Tο Thess INTEC αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ευρώπη, προσελκύοντας επενδύσεις τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Η συνολική οικονομική συνεισφορά του εκτιμάται σε περίπου 500 εκ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας, ενώ ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ στη δεκαετία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα δημιουργήσει σταδιακά 7.000 θέσεις εργασίας και θα επιφέρει μία αύξηση της τάξεως του 2% στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας.