Βιοδιασπώμενα καλούπια για σκυρόδεμα από πριονίδι
Βιοδιασπώμενα καλούπια για σκυρόδεμα από πριονίδι

Βιοδιασπώμενα καλούπια για σκυρόδεμα από πριονίδι

Η καινοτομία αποσκοπεί να μετριάσει τα απόβλητα ξύλου κατά τη διαδικασία τοποθέτησης σκυροδέματος.
RE+D magazine
08.08.2023

Το υλικό με βάση το ξύλο είναι αποτέλεσμα του έργου BioMatters από το Εργαστήριο Ψηφιακής Αρχιτεκτονικής Έρευνας και Τεχνολογιών (DART), το οποίο υπάγεται στο Κολλέγιο Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας Taubman του Μίσιγκαν.

Με επικεφαλής τη διευθύντρια του DART Mania Aghaei Meibodi, η ομάδα προσπάθησε να δημιουργήσει ένα υλικό για την επαναχρησιμοποίηση βιομηχανικού πριονιδιού προκειμένου να μειώσει τα απόβλητα που δημιουργούνται από ξυλότυπους που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή σκυροδέματος.

Το πριονίδι αναμειγνύεται με βιοπολυμερή και πρόσθετα δημιουργόντας ένα νέο υλικό, το οποίο μπορεί να χυτευθεί ή να χρησιμοποιηθεί σε εκτύπωση 3D σε διάφορα σχήματα.

Η ομάδα εκτύπωσε τρισδιάστατα μια δομική στήλη 1,8 μέτρων, ρίχνοντας σκυρόδεμα στο κέντρο της σταδιακά. Αφού στέγνωσε το σκυρόδεμα, ο ξυλότυπος από πριονίδι ξεφλουδίστηκε για να αποκαλυφθεί η στήλη.

Στη συνέχεια, το υλικό του πριονιδιού ανακυκλώθηκε με την προσθήκη νερού προκειμένου να αναδημιουργηθεί το επίπεδο που απαιτείται για την τρισδιάστατη εκτύπωση. Χρησιμοποιώντας αυτή τη διαδικασία, η ομάδα επαναχρησιμοποίησε με επιτυχία το ίδιο υλικό πάνω από 25 φορές για να δημιουργήσει πρόσθετες στήλες.

Σύμφωνα με το DART Lab, 5 δισεκατομμύρια δέντρα κόβονται σε όλο τον κόσμο ετησίως, με αποτέλεσμα περίπου 1.400 τόνοι πριονίδι να πετιούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα καλούπια συμβάλλουν έως και στο 40% των δαπανών κατασκευής σκυροδέματος και συνήθως κατασκευάζονται από ξύλο. Μετά τη χρήση του σε εργοτάξια, ο ξυλότυπος συχνά απορρίπτεται.