2024: Επιστροφή στην κανονικότητα
2024: Επιστροφή στην κανονικότητα

2024: Επιστροφή στην κανονικότητα

Τι προβλέπουν οι αναλυτές της Jll Research ανά κλάδο
Στυλιανή Ρουχωτά
15.01.2024

Επιστροφή στην κανονικότητα, στην δυνατότητα προβλέψεων για την πορεία των επιτοκίων διεθνώς, καθώς και μια στροφή προς περισσότερο ποιοτικά και βιώσιμα επαγελματικά ακίνητα αναμένει η Jll Research για το 2024

Ο πληθωρισμός μειώνεται στις περισσότερες από τις μεγάλες οικονομίες σε όλο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι επιστρέφει η δυνατότητα πρόβλεψης του κόστους κατασκευής, ακόμη και αν παραμείνει υψηλά. Τα επιτόκια στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν πλέον κορυφωθεί μετά την επιθετική νομισματική σύσφιξη το 2022 και το 2023, και τα επιτόκια πολιτικής είναι πιθανό να παραμείνουν σταθερά έως ότου ξεκινήσει ο κύκλος μείωσης στα μέσα έως τα τέλη του 2024. Με τις μελλοντικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών να είναι πιθανό να είναι καθοδικές, το κόστος δανεισμού θα μειωθεί.

Η χρήση του γραφείου έχει βελτιωθεί παγκοσμίως και έχει σταθεροποιηθεί κυρίως στην Ασία και σε μέρη της Ευρώπης. Στις ΗΠΑ, οι επιστροφές στο φυσικό γραφείο έχουν γίνει πιο διαδεδομένες και αναμένεται η χρήση τους να συνεχίσει να αυξάνεται σταδιακά το 2024. Κάτι τέτοιο θα αναζωογονήσει τα CBD με ανανεωμένη κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και αύξηση της λιανικής ζήτησης.


j2.jpg

Σε μια αγορά όπου η πίστωση παραμένει διαθέσιμη και ενεργή, η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα των επιτοκίων θα είναι πιο σημαντική για τη βελτίωση της δραστηριότητας της επενδυτικής αγοράς παρά μόνο το επίπεδο του κόστους δανεισμού.

Οι πιστωτικές στρατηγικές ακίνητης περιουσίας θα παραμείνουν στο επίκεντρο εν μέσω του περιβάλλοντος των αυξημένων επιτοκίων και νέες πηγές χρέους προκύπτουν για να συμπληρώσουν τις επιλογές χρηματοδότησης σε αγορές και τομείς όπου οι δανειστές είναι πιο προσεκτικοί. Δεδομένης της μείωσης της αξίας των ακινήτων μέχρι σήμερα, θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις όπου απαιτούνται νέα ίδια κεφάλαια για την τήρηση των όρων εξυπηρέτησης του χρέους.


j3.jpg


Τι προβλέπουν οι αναλυτές ανά κλάδο

Οικιστικά Ακίνητα

Ο κλάδος οικιστικών ακινήτων θα εξακολουθήσει να είναι το ένα φωτεινό σημείο το 2024 και μετά για πολλούς λόγους. Ένας αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός γίνεται πιο αστικός, πράγμα που σημαίνει ότι οι πόλεις χρειάζονται περισσότερα σπίτια, καθώς και ένα ευρύτερο φάσμα τύπων και μεγεθών νοικοκυριών. Οι μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές τάσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η ζήτηση για εκπαίδευση και η διαθεσιμότητα κατοικιών παραμένουν κρίσιμοι παράγοντες και θα συνεχίσουν να ωφελούν τις επενδυτικές στρατηγικές Living σε περισσότερες αγορές παγκοσμίως. Βραχυπρόθεσμα το 2024, ορισμένες αγορές θα δουν καταστάσεις δυσφορίας και μικρουπερπροσφοράς, καθώς τα επιτόκια και οι συγκεντρωμένες νέες κατασκευές σε αναπτυσσόμενες αγορές έχουν αντίκτυπο.

Logistics

Η αυξανόμενη έμφαση στην αποκέντρωση και την τοπική παραγωγή θα συνεχιστεί το 2024, καθώς διευρύνονται οι προσπάθειες να έλθει η παραγωγή πιο κοντά στον πελάτη και να διαφοροποιήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού. Κυβερνητικά κίνητρα θα στηρίξουν την ανάπτυξη στην μεταποίηση στις προηγμένες οικονομίες της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, οδηγώντας τη ζήτηση για βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις logistics. Η αστικοποίηση και η εξέλιξη των προτιμήσεων των καταναλωτών που δίνουν προτεραιότητα στους ολοένα και ταχύτερους χρόνους παράδοσης θα σημάνει εντατικοποίηση στην αστική εφοδιαστική. 

Επαγγελματικά Ακίνητα

Το λιανικό εμπόριο είναι έτοιμο για να επιστρέψει το 2024 για να προσφέρει ελκυστικές αποδόσεις και ευκαιρίες. Στις Η.Π.Α., το υψηλής ποιότητας λιανικό εμπόριο σε καλές τοποθεσίες - ειδικά το παντοπωλείο - ήταν ένας από τους τομείς με τις κορυφαίες επιδόσεις. Στην Ευρώπη, η συνεχιζόμενη ανάκαμψη των ταξιδιών και του τουρισμού και η επιστροφή της θετικής αύξησης των πραγματικών μισθών καθώς μειώνεται ο πληθωρισμός, θα στηρίξουν τον κύκλο εργασιών σε μια εποχή κατά τα άλλα ήπιων οικονομικών συνθηκών. Στην Κίνα, η ένταξη ορισμένων μορφών λιανικού εμπορίου στο σύστημα CREIT αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία λιανικής. Τέλος το πρώτο REIT λιανικής της Ινδίας το 2023 θα μπορούσε να δημιουργήσει το σκηνικό για αυξανόμενες επενδύσεις σε εμπορικά κέντρα υψηλής ποιότητας τον επόμενο χρόνο.

j1.jpg