Επτά λόγοι που κάνουν επιτυχημένη μια επένδυση στο Real estate
Επτά λόγοι που κάνουν επιτυχημένη μια επένδυση στο Real estate

Επτά λόγοι που κάνουν επιτυχημένη μια επένδυση στο Real estate

Τι καθιστά την επιλογή ενός ακινήτου έξυπνη για τον επενδυτή.
Βάλια Πολίτη
14.12.2021

Οι αποδόσεις των ακινήτων παρουσιάζουν μια διαρκώς αυξανόμενη απόκλιση, η οποία πλέον δεν αφορά μόνο τη σύγκριση μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών, αλλά συμβαίνει όλο και περισσότερο και μέσα στις ίδιες τις κατηγορίες ακινήτων. Ως αποτέλεσμα, παρατηρούμε ότι τα ενοίκια υψηλής ποιότητας ακινήτων αυξάνονται, τη στιγμή που τα υπόλοιπα ακίνητα βλέπουν τις αξίες τους να ισοπεδώνονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους γραφειακούς χώρους στο Λονδίνο.

Η νέα έκθεση της JLL Μεγάλης Βρετανίας, με τίτλο «What makes an investible place”, εξετάζει ποιοι παράγοντες καθιστούν μια περιοχή καλή επενδυτική επιλογή. Στην έκθεση επισημαίνεται η ιδιαίτερη βαρύτητα αποδοχής μιας επένδυσης από την τοπική κονότητα, τους επενδυτές και τους χρηματοδότες στο ESG, καθώς και η αύξηση της ζήτησης για ακίνητα και χώρους υψηλότερης ποιότητας.


Περιβαλλοντική ευθύνη

Η αναδυόμενη ανάγκη για τη δημιουργία χαρτοφυλακίων με μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα μπορεί να καταστήσει την αγορά κτιρίων που δεν ακολουθούν της απαιτούμενες προδιαγραφές μη βιώσιμα για εμπορική χρήση.

Όλο και περισσότερο, οι επενδυτές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πιο ανταγωνιστική χρηματοδότηση κατά την αγορά ή την ανακατασκευή τέτοιων κτιρίων. Και το πιο σημαντικό από όλα, θα έχουν καλύτερες επιδόσεις μακροπρόθεσμα και θα έχουν μειωμένες πιθανότητες να χάσουν την ανταγωνιστικότητά. Παράλληλα, θα αποφύγουν περαιτέρω επιβαρύνσεις κόστους, καθώς οι κανονισμοί θα γίνονται ολοένα και αυστηρότεροι.


Υγεία και ευεξία

Η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για καθαρό αέρα και επαρκή εξαερισμό, και τη σημασία του φυσικού φωτός για την υγεία και την υποστήριξη των γνωστικών λειτουργιών. Το γεγονός αυτό άλλαξε τις απαιτήσεις τόσο στα οικιστικά ακίνητα όσο και στους γραφειακούς χώρους. Πλέον τα κτίρια και οι γειτονιές πρέπει να διαθέτουν προσβάσιμους χώρους πρασίνου, να αερίζονται καλά, να επιτρέπουν άφθονο φυσικό φως και να βρίσκονται εκεί όπου η ρύπανση είναι ελάχιστη.


Τοπική κοινότητα

Η κοινωνική ένταξη –και η συμβολή στην τοπική κοινότητα– θεωρούνται όλο και περισσότερο ζωτικής σημασίας για τους ιδιοκτήτες και τους κατασκευαστές. Τα κτίρια δεν πρέπει να είναι αποκομμένα από τον κοινωνικό περίγυρο και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από εκδηλώσεις, μέσω της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού, μέσω της απασχόλησης των ντόπιων και μέσω της χορηγίας έργων για την αναβάθμιση της τοπικής κοινότητας.


Οικοσύστημα γνώσης

Τα κτίρια και οι επιχειρήσεις που στεγάζονται σε αυτά, δεν λειτουργούν απομονωμένα. Η απόδοσή τους είναι εγγενώς συνδεδεμένη με τους θεσμούς και το επιχειρηματικό μείγμα γύρω τους. Η παροχή χώρων όπου μπορούν να συγκεντρωθούν δίκτυα εργαζομένων με διαφορετικές, αλλά συναφείς, δεξιότητες και ειδικότητες είναι ολοένα και πιο σημαντική για τα κτίρια που στεγάζουν επιχειρήσεις. Συνήθως τέτοιου είδους κτίρια λειτουργούν με πανεπιστήμια ή άλλα ιδρύματα. Ωστόσο, ο δημόσιος χώρος, η καλής ποιότητας εστίαση, και οι χώροι εκδηλώσεων, είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των οικονομιών που βασίζονται στην καινοτομία.


Μεικτές χρήσεις και υπηρεσίες 

Το σχέδιο και το ίδιο το κτίριο θα πρέπει να παρέχουν ποικίλες εμπειρίες και υπηρεσίες σε πελάτες, εργαζόμενους και σε όλο το φάσμα των κατοίκων της περιοχής, τόσο νέων όσο και υφιστάμενων. Αυτό θα περιλαμβάνει τόσο την εμφάνιση και την αίσθηση του χώρου, όσο και το εύρος και την ποιότητα των διαθέσιμων ανέσεων.

Αυτό θα διασφαλίσει ότι μια επενδυτική επιλογή μπορεί να προσελκύσει μια ποικιλία από χρήστες και ενοικιαστές και να καλύψει επιτυχώς τις ανάγκες τους.


Ιδιαιτερότητα και Αυθεντικότητα

Η αίσθηση του τόπου γίνεται όλο και πιο σημαντική στην ικανότητα των συνοικιών και των γειτονιών να προσελκύουν επιχειρήσεις και να διατηρούν την οικονομική δραστηριότητα. Τα κτίρια πρέπει να διατηρούν μια αίσθηση μοναδικότητας και σύνδεσης με το περιβάλλον τους, σαν να μη μπορούσαν να βρίσκονται οπουδήποτε αλλού, προσφέροντας παράλληλα έναν μοναδικό συνδυασμό αρχιτεκτονικής, ανέσεων και ανθρώπων, που συνδέονται με την τοπική κοινότητα.

Παράλληλα, το κτίριο θα ωφεληθεί, αν έχει ενσωματώσει το ευρύτερο αστικό του πλαίσιο, την ιστορία και τον πολιτισμό του, είτε πρόκειται για μια ανακαίνιση είτε για ένα νέο αρχιτεκτονικό δημιούργημα.

Σε ορισμένες τοποθεσίες ή γειτονιές, αυτό μπορεί να γίνει εύκολα, καθώς υπάρχουν ιστορικά κτίρια που παρέχουν αυτό το πλαίσιο. Σε αντίθετη περίπτωση, η σύνδεση με τον περίγυρο πρέπει να δημιουργηθεί από το μηδέν.


Ικανότητα προσαρμογής

Η οικονομία και η αγορά ακινήτων βιώνουν μεγαλύτερη αλλαγή από ποτέ. Τομείς όπως το λιανικό εμπόριο αντιμετωπίζουν προκλήσεις άνευ προηγουμένου, ενώ το γραφείο είναι πιθανό να παραμείνει κεντρικό στις στρατηγικές των περισσότερων επιχειρήσεων, αλλά με νέο ρόλο. Τα κτίρια κατοικιών θα πρέπει επίσης να ανταποκρίνονται στις μελλοντικές αλλαγές στις ανάγκες των καταναλωτών, ενώ η αυξανόμενη σημασία της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας σημαίνει ότι τα πρότυπα αναμφίβολα θα αυστηροποιηθούν πολύ πιο γρήγορα από ότι περιμέναμε. Αυτή η ραγδαία αλλαγή απαιτεί συνεχή προσαρμογή, η οποία αφορά τόσο τις επαναλαμβανόμενες ανακαινίσεις και αλλαγές εξοπλισμού, όσο και το ενδεχόμενο ριζικής αλλαγής χρήσης ενός ακινήτου, εφόσον υπάρξει ανάγκη.

Δεδομένης μιας ολοένα και πιο απαιτητικής βάσης τελικών χρηστών, καταλήγει η έκθεση η πληθώρα των ακινήτων χαμηλότερης ποιότητας δεν πρόκειται απλώς να έχει μέτριες αποδόσεις, αλλά επιπλέον ενδέχεται να υπάρχουν αυξανόμενα προβλήματα κτιρίων σε αδράνεια. Με άλλα λόγια, όσοι ασχολούνται με το real estate αλλά αγνοούν της εξελίξεις, κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο.

Για το σύνολο της έκθεσης πατήστε ΕΔΩ