ΕΤΑΑ: Πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας για Δυτικά Βαλκάνια και Τουρκία
ΕΤΑΑ: Πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας για Δυτικά Βαλκάνια και Τουρκία

ΕΤΑΑ: Πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας για Δυτικά Βαλκάνια και Τουρκία

RE+D magazine
19.11.2021

Για την αντιμετώπιση των εμποδίων στη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) εγκαινιάζει ένα νέο πρόγραμμα, την «Περιφερειακή Πρωτοβουλία Κυκλικής Οικονομίας», στην Τουρκία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα θα στηρίξει επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για την εφαρμογή καινοτόμων και αποδοτικών ως προς τους πόρους τεχνολογιών και την υιοθέτηση κυκλικών επιχειρηματικών μοντέλων σε Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Τουρκία.

Ο Παγκόσμιος Περιβαλλοντικός Μηχανισμός (Global Environmental Facility/ GEF) χρηματοδοτεί το πρόγραμμα με 13,76 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, το οποίο θα συνδυασθεί με χρηματοδότηση της ΕΤΑΑ ύψους περίπου 140 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ. Το πρόγραμμα θα συμπληρωθεί με χρηματοδότηση τεχνικής συνεργασίας ύψους 1 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών της Αυστρίας.

Η παγκόσμια οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ένα μοντέλο στο οποίο οι πρώτες ύλες εξάγονται, επεξεργάζονται, πωλούνται, χρησιμοποιούνται και απορρίπτονται, αναφέρει η ανακοίνωση.

Το νέο πρόγραμμα αποσκοπεί σε βελτίωση της διαχείρισης χημικών και αποβλήτων και της ασφάλειας του εφοδιασμού πρώτων υλών, καθώς επίσης και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την προώθηση της καινοτομίας και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, προσθέτει η ανακοίνωση.