Επενδύσεις €700 εκατ. αλλάζουν χαρακτήρα στον Ελαιώνα
Επενδύσεις €700 εκατ. αλλάζουν χαρακτήρα στον Ελαιώνα

Επενδύσεις €700 εκατ. αλλάζουν χαρακτήρα στον Ελαιώνα

Απομάκρυνση της δομής των προσφύγων και δημιουργία περιβάλλοντος που θα υποστηρίζει καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες στα πλάνα του Δήμου
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
24.02.2022

Επενδύσεις που υπερβαίνουν τα €700 εκατ. και φιλοδοξούν να ανατρέψουν ριζικά τη φυσιογνωμία της περιοχής, στη μεγαλύτερη χωροταξική-πολεοδομική, παρέμβαση στην Αθήνα, δρομολογούνται στον Ελαιώνα από Δήμο, Δημόσιο και Ιδιωτικούς φορείς

Πρόκειται για τα έργα τα οποία συμφωνήθηκαν και «σφραγίστηκαν» με τρεις συμβάσεις, μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και της ΑΕΠ Ελαιώνα, οι οποίες θα κατατεθούν προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδριάζει την ερχόμενη Τετάρτη. 

Σε αυτά τα έργα έρχονται να προστεθούν οι επενδύσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί στην περιοχή και αφορούν στην ολοκλήρωση του εμπορικού κέντρου της «Μπάμπης Βωβός-Διεθνής Τεχνική» που πλέον έχει περάσει στην ΑΕΠ Ελαιώνα (Πειραιώς  και Alpha Bank), την δημιουργία νέου κτιρίου αποθηκών στους χώρους του πρώην εργοστασίου Διβάνη την ανάπλαση τoυ παλιού εργοστασίου της  Softex (από τη Dimand), των εγκαταστάσεων της Soulis (Premia Properties) και την μετεγκατάσταση του σταθμού ΚΤΕΛ στην περιοχή.

Το Πρόγραμμα της Διπλής Ανάπλασης και τις τρεις Συμβάσεις μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και της ΑΕΠ Ελαιώνα, παρουσίασε λεπτομερώς το πρωί, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου στο Δημοτικό Μέγαρο της Αθήνας, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα και το χρονοδιάγραμμα για το έργο

Ένα έργο - σταθμό που θα επεκτείνει και θα αναβαθμίσει την πρωτεύουσα και παράλληλα θα προσφέρει στον Παναθηναϊκό και τους φιλάθλους του ένα υπερσύγχρονο γήπεδο χωρητικότητας έως 40.000 θέσεων, διεθνών προδιαγραφών FIFA/UEFA 4 αστέρων.

«Στην Αλεξάνδρας, περίπου 3 χιλιόμετρα από την Ομόνοια, το έργο απαλλάσσει μια πυκνοδομημένη περιοχή από ένα ιστορικό, αλλά γερασμένο στάδιο. Προσφέρει πράσινο και κοινόχρηστο χώρο για τους πολίτες και την ίδια ώρα διατηρεί ζωντανή την ένδοξη και μακρά ιστορία του Παναθηναϊκού», είπε, ο Κώστας Μπακογιάννης ενώ αναφερόμενος στον Βοτανικό, συμπλήρωσε: 

«Σε ίδια περίπου απόσταση από την Ομόνοια, μεγαλώνουμε την πόλη με «όχημα» μια υπερσύγχρονη αθλητική εγκατάσταση, με πρότυπες και φιλικές ενεργειακές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, ωθώντας μια υποβαθμισμένη έως σήμερα περιοχή σε μία βιώσιμη και αειφόρα αναπτυξιακή διαδικασία. […] Όλα αυτά, διατηρώντας σταθερά στο μυαλό μας την ιστορία, τη διαδρομή, το εκτόπισμα της μεγαλύτερης και ιστορικότερης αθηναϊκής ομάδας, του Παναθηναϊκού. Οι δύο αυτές παρεμβάσεις συμβολίζουν στην ουσία τον επανασχεδιασμό του νοήματος του αστικού τοπίου της Αθήνας και του κέντρου της».


Δύο + μία συμβάσεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς

Οι εμπλεκόμενοι φορείς, έχουν προχωρήσει στη κατάρτιση δύο διμερών και μιας τριμερούς σύμβασης, μεταξύ:

1. Δήμου Αθηναίων και Ερασιτέχνη ΠΑΟ 

2. Δήμου Αθηναίων  και ΠΑΕ ΠΑΟ

3. Δήμου Αθηναίων -ΑΕΠ Ελαιώνα – Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού

Κάθε σύμβαση, που βρίσκεται υπό έγκριση, δεσμεύει τα εμπλεκόμενα μέρη να υλοποιήσουν όλα όσα προβλέπονται μέσα σε αυτή.


Οι διμερείς

Α. Η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Ερασιτέχνη ΠΑΟ περιλαμβάνει:

Για τα έργα στον Βοτανικό́:

1. Γήπεδο ποδοσφαίρου (έως 40.000 θέσεων διεθνών προδιαγραφών FIFA/UEFA 4 αστέρων) με  1.300 θέσεις σε σουίτες 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ και 7 εμπορικά καταστήματα. Στις εγκαταστάσεις αυτές θα μπορεί να αγωνίζεται και η Εθνική Ελλάδος Ανδρών και Γυναικών.

Ο Δήμος αναλαμβάνει την ευθύνη και τις διαδικασίες υλοποίησης του Γηπέδου (εξασφάλιση χρηματοδότησης, συμβολή στην έκδοση απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων, δημοπράτηση του έργου).

Μέσω της σύμβασης, ο Δήμος Αθηναίων παραχωρεί́ στον Ερασιτέχνη Π.Α.Ο. τη χρήση του Γηπέδου  (με όλα τα παραρτήματά του και τα δικαιώματα χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων εντός αυτού́ για 99 χρόνια από́ την ολοκλήρωση της κατασκευής του).  

Σημειώνεται ότι η παραχώρηση αυτή δεν περιλαμβάνει τις εμπορικές χρήσεις του Γηπέδου (εστιατόρια, κυλικεία, σουίτες και κάθε άλλο χώρο αναψυχής που δε φιλοξενεί αθλητικές δραστηριότητες).

Ένα ποσοστό 15% επί των εσόδων από τα εισιτήρια και την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων του γηπέδου θα καταβάλλεται στον Ερασιτέχνη ΠΑΟ για 49 έτη. Το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να παραταθεί με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμοδίου για τον Αθλητισμό Υπουργού.

2. Αθλητικές Εγκαταστάσεις Π.Α.Ο (7.500 τ.μ.)

Ο Δήμος Αθηναίων παραχωρεί́ στον Π.Α.Ο. τη χρήση της οικείας έκτασης, καθώς και των εγκαταστάσεων και λοιπών χώρων που θα ανεγερθούν εκεί́ για 99 χρόνια από́ την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, καθώς και το δικαίωμα της ονοματοδοσίας τους.

Για τα έργα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

1. Κατεδάφιση υφισταμένων αθλητικών εγκαταστάσεων

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του Γηπέδου, των αθλητικών εγκαταστάσεων του Π.Α.Ο. και την έναρξη της λειτουργικής χρήσης τους, ο Π.Α.Ο. αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποχωρήσει από́ τους χώρους της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και να τους παραδώσει στον Δήμο Αθηναίων (η άδεια κατεδάφισης εκδίδεται άμεσα και έχει 10ετή ισχύ).

Κατασκκευή Αθλητικού Μουσείου - Εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης 680 τ.μ. για τον Π.Α.Ο. Σε περίπτωση κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης, ο Δήμος Αθηναίων θα έχει την υποχρέωση να παραχωρήσει στον Π.Α.Ο. το δικαίωμα χρήσης 15 υπόγειων θέσεων στάθμευσης για 99 χρόνια (άνευ ανταλλάγματος).


Β. Η σύμβαση παραχώρησης εμπορικών χρήσεων γηπέδου, μεταξύ Δήμου Αθηναίων και ΠΑΕ Π.Α.Ο. περιλαμβάνει:

Για τις εμπορικές χρήσεις του Γηπέδου:

1. Ο Δήμος Αθηναίων ως ιδιοκτήτης του Γηπέδου παραχωρεί́ εκ του Νόμου τις εμπορικές χρήσεις (σουίτες, καντίνες, μπουτίκ κλπ.) εντός του Γηπέδου αυτού́ στην Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. έναντι ανταλλάγματος.

2. Ο Δήμος παραχωρεί́ στην Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. το δικαίωμα ονοματοδοσίας του Γηπέδου.

3. Για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των χώρων εμπορικής χρήσης, καθώς και του δικαιώματος ονοματοδοσίας του Γηπέδου, συμφωνείται οικονομικό αντάλλαγμα από την ΠΑΕ Π.Α.Ο. προς τον Δήμο.

4. Ελάχιστο Ετήσιο Εγγυημένο Έσοδο λοιπών εμπορικών χρήσεων για τον Δήμο Αθηναίων (από την ΠΑΕ Π.Α.Ο.): Θα ανέρχεται στο ποσό́ των €270.000 ανά́ μισθωτικό́ έτος, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ετησίως σύμφωνα με το 50% του τιμάριθμου.

5. Συνολικό́ ελάχιστο Εγγυημένο Έσοδο για τον Δήμο Αθηναίων και το Ελληνικό Δημόσιο: 415.000 ανά έτος (€145.000 από τις σουίτες + €270.000 από τις λοιπές εμπορικές χρήσεις - τα ποσά τεκμηριώνονται από την έκθεση ανεξάρτητου οικονομικού εκτιμητή).

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημοπράτηση του Γηπέδου

Οι μελέτες του Γηπέδου, έχουν συνταχθεί́ από́ την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. και έχουν παραδοθεί́ στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Βάσει αυτών συντάσσονται ήδη τα τεύχη δημοπράτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 του Ν. 4412/2016.

Σύμφωνα με τις μελέτες, το κόστος κατασκευής του Γηπέδου ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, κοστολογείται στα €115.000.000, ποσό το οποίο έχει εξασφαλισθεί από́ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ́ τα έργα που αφορούν στον περιβάλλοντα χώρο του Γηπέδου, αλλά και των υποδομών της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Συγκεκριμένα, η εκπόνηση μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων για την ανέγερση του Γηπέδου έχει ολοκληρωθεί και έχει υποβληθεί στο αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΟΜΕΔΙ) για έγκριση. Η μελέτη αυτή θα συνοδεύει την περιβαλλοντική́ αδειοδότηση του Γηπέδου από́ το συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δεδομένου του ότι το Γήπεδο έχει οικοδομική άδεια, με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων «ανοίγει» ο δρόμος για τη δημοπράτησή του.


Η τριμερής σύμβαση για την υλοποίηση του προγράμματος μεταξύ Δήμου Αθηναίων, ΑΕΠ Ελαιώνα και Ερασιτέχνη ΠΑΟ, προβλέπει:

Την ανέγερση και χρηματοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Σωματείου Π.Α.Ο., έκτασης 7.500 τ.μ., σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων. Η ΑΕΠ Ελαιώνα αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω δεσμεύσεις: 

1. Να κατασκευάσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις - πρότυπο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Ερασιτέχνη θα περιλαμβάνουν:

  • Κεντρική αρένα 3.100 θέσεων για βόλεϊ, μπάσκετ, futsal, μπάσκετ με αμαξίδιο, χάντμπολ, ενόργανη γυμναστική.
  • Ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, με στέγαστρο 500 θέσεων για κολύμβηση, καταδύσεις και υδατοσφαίριση.
  • Προπονητήριο αθλοπαιδιών 200 θέσεων με χρήσεις αμφιθεάτρου και αίθουσας εκδηλώσεων
  • Υπόγειο πάρκινγκ 125 θέσεων.
  • Γραφεία Συλλόγου, μπουτίκ, καφέ, εστιατόρια
  • Προπονητήρια για ατομικά αγωνίσματα.
  •  Άρση βαρών, πάλη, πυγμαχία, ξιφασκία, επιτραπέζια αντισφαίριση, τοξοβολία, σκοποβολή, προπονητήριο ΑμεΑ, γυμναστήρια ενδυνάμωσης.

2. Να καταβάλει τις δαπάνες έκδοσης των οικοδομικών αδειών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο.

3. Να καταβάλει τις δαπάνες, προκειμένου να κατασκευαστούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο.

Από την πλευρά του, το Σωματείο του Παναθηναϊκού αναλαμβάνει, να συνεργάζεται τόσο με την ΑΕΠ Ελαιώνα όσο και με όλους τους υπόλοιπους φορείς υλοποίησης του Προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης, καθώς και με κάθε εμπλεκόμενη διοικητική αρχή για την ανέγερση των αθλητικών του εγκαταστάσεων, και να προωθεί άμεσα κάθε αναγκαία διαδικασία αρμοδιότητάς του.

Τέλος, ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει από την πλευρά του, μεταξύ άλλων, τις εξής δεσμεύσεις:

1.     Να μεριμνήσει για την προώθηση των διαδικασιών μελέτης και κατασκευής των έργων υποδομής και των εν γένει διαμορφώσεων σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

2.     Να διαμορφώσει τους αναγκαίους χώρους πρασίνου με δικές του δαπάνες.

3.     Να προωθεί́ χωρίς καθυστερήσεις κάθε αναγκαία διαδικασία αρμοδιότητάς του.

4.     Να παραλάβει από την ΑΕΠ Ελαιώνα τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο. μόλις λάβει τη σύμφωνη γνώμη του, ως κύριος του ακινήτου επί του οποίου θα ανεγερθούν.


Υποδομές και κοινόχρηστοι χώροι  

Συνολικά έχουν δεσμευθεί και θα επενδυθούν στον Ελαιώνα €140 εκατ. από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Σε δίκτυα κοινής ωφελείας, στο πράσινο, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στον φωτισμό, στα πάρκα, στους δρόμους, σε κίνητρα μετεγκατάστασης μεταφορικών εταιριών, σε πεζοδρόμια. 

 

Επενδύσεις ύψους €267 από τους τρείς εμπλεκόμενους φορείς

Συνολικά επενδύονται €267 εκατ. δημόσιων, ευρωπαϊκών, εθνικών  και ιδιωτικών πόρων:

  • €140 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από αυτά, τα €97 αφορούν σε έργα του Δήμου (42% για υποδομές – 62% για έργα πρασίνου), ενώ τα υπόλοιπα €43 εκατ., θα διατεθούν από το κράτος για κίνητρα μετεγκατάστασης των μεταφορικών εταιρειών και για έργα ανάπλασης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • €115 εκατ. από το ΠΔΕ για το Γήπεδο, όπως έχει δημόσια δεσμευθεί η Κυβέρνηση.
  • Κατ’ εκτίμηση €12 εκατ. από την ΑΕΠ Ελαιώνα για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.

Επίσης, η εκτίμηση για κινητοποίηση άμεσων ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή ανέρχεται σε περίπου €470 εκατ. (βάσει έκθεσης ανεξάρτητου οικονομικού εκτιμητή).

470EURO.jpg

Το χρονοδιάγραμμα του έργου της Διπλής Ανάπλασης

1.jpg