Στην βουλή σημαντική τροπολογία για το ελληνικό
Στην βουλή σημαντική τροπολογία για το ελληνικό

Στην βουλή σημαντική τροπολογία για το ελληνικό

Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στην εταιρία Ελληνικό Α.Ε. να συστήνει και να τροποποιεί μονομερώς με συμβολαιογραφικό έγγραφο πράξη ή πράξεις κανονισμού περιορισμών ή και υποχρεώσεων, οι οποίοι μπορούν να επιβληθούν, από τη στιγμή της μεταγραφής τους, επί των ακινήτων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού -Αγίου Κοσμά, προκειμένου με δεδομένη την αδυναμία ακριβούς αποτύπωσης του χώρου να καταστεί εφικτή η μεταβίβαση των εκτάσεων στην Ελληνικό ΑΕ
RE+D magazine
09.07.2020

Η τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα στο νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Σύμβαση διανομής και σύστασης δικαιωμάτων επιφάνειας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και πρόβλεψη πράξης κανονισμού επί των ακινήτων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», καθιστά εφικτή την «ιδιοκτησιακή ωρίμανση του ακινήτου» που αποτελεί αναβλητική αίρεση για να υπογραφεί η σύμβαση της αγοραπωλησίας.Ειδικότερα, με τις διατάξεις της τροπολογίας προβλέπονται τα ακόλουθα:1. Θεσπίζεται η δυνατότητα κατάρτισης σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ για τη διανομή των ακινήτων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, καθώς και τη σύσταση, χωρίς αντάλλαγμα, επί των ανωτέρων ακινήτων, του δικαιώματος επιφάνειας υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ.

2. Ορίζεται ότι η σύμβαση διανομής και σύστασης δικαιωμάτων επιφάνειας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ κυρώνεται με νόμο, ο οποίος αποτελεί μεταγραπτέο τίτλο στα βιβλία μεταγραφών του αρμόδιου Υποθηκοφυλακείου ή στα κτηματολογικά βιβλία του αρμόδιου Κτηματολογικού Γραφείου, κατά περίπτωση και κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη.

3. Παρέχεται η δυνατότητα στην εταιρία Ελληνικό Α.Ε. να συστήνει και να τροποποιεί μονομερώς με συμβολαιογραφικό έγγραφο πράξη ή πράξεις κανονισμού περιορισμών ή και υποχρεώσεων, οι οποίοι μπορούν να επιβληθούν, από τη στιγμή της μεταγραφής τους, επί των ακινήτων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού -Αγίου Κοσμά, τα οποία θα αποκτήσει κατά πλήρη κυριότητα από το ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας «λόγω της τεχνικής – πραγματικής κατάστασης του ακινήτου, υφίσταται αντικειμενική αδυναμία σύναψης σύμβασης διανομής υπό τον τύπο συμβολαιογραφικού εγγράφου με προσάρτηση των προβλεπόμενων στην κείμενη νομοθεσία βεβαιώσεων – πιστοποιητικών. Ως εκ τούτου, προέκυψε, κατά παρέκκλιση, κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, η ανάγκη σύναψης σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, όπως εκπροσωπείται από τον Υπουργό Οικονομικών και του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τα προβλεπόμενα στην προτεινόμενη ειδική διάταξη.»Σημειώνεται οτι τον περασμένο Φεβρουαριο το ελληνικό δημόσιο ήρθε σε συμφωνία με την Lamda Development για τον ορισμό των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στο 30% που περνάει κατά πλήρη κυριότητα στον επενδυτή και του 70% που μεταβιβάζεται το δικαίωμα χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης.Στην έκταση που μεταβιβάζεται κατά πλήρη κυριοτητα περιλαμβάνεται η αναπτυξη των κατοικιών και του 5* ξενοδοχείου στην παραλία ο ουρανοξίστης των κατοικιών στην μαρίνα το επιχειρηματικό κέντρο και το Mall στην ΒουλιαγμένηςΣτις εκτάσεις που θα επιστρέψουν στο δημόσιο μετά απο 99 χρόνια περιλαμβάνονται το συγκρότημα του καζίνο η μαρίνα με το ξενοδοχείο και το εμπορικό κέντρο, οι αθλητικές εγκαταστασεις, το ενυδρείο, καθως και τα γραφεία και ξενοδοχείο προς την Λ Βουλιαγμενης