Σταθερές αποδόσεις τάζει η ελληνική αγορά γραφείων
Σταθερές αποδόσεις τάζει η ελληνική αγορά γραφείων

Σταθερές αποδόσεις τάζει η ελληνική αγορά γραφείων

RE+D magazine
09.08.2021

Σταθερές αποδόσεις από 6 - 6,5% για γραφεία Α' κατηγορίας τάζει η ελληνική αγορά γραφείων, στις δύο κύριες αγορές της (Αθήνα Θεσσαλονίκη), σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Δανός, μέλος του δικτύου BNP Paribas Real Estate, για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η αγορά της Αθήνας δείχνει να μην επηρεάζεται από τις επιπτώσεις στους εργασιακούς χώρους που έχουν επιφέρει οι αλλαγές στο μοντέλο εργασίας, κυρίως λόγω έλλειψης ποιοτικών γραφειακών χώρων στους οποίους επικεντρώνεται κυριως το επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι πιο δραστήριοι επενδυτές αυτή την στιγμή στην αγορά εμφανίζονται οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ οι οποίες πραγματοποιούν και το μεγαλύτερο όγκο των συναλλαγών.

 Σύμφωνα με την έκθεση το μέσο ενοίκιο ανά τετραγωνικό διατηρήθηκε σταθερό (18 ευρώ/τμ) για γραφειακούς χώρους Α κατηγορίας, στους οποίους η απόδοση διαμορφώθηκε μεταξύ 6%-6,5%. Υψηλότερα κινούνται οι αποδόσεις σε χαμηλότερων προδιαγραφών γραφεία σε κεντρικά σημεία από 7-7,5% ενώ σε παλαιότερα κτίρια στην περιφερεια οι αποδόσεις φτάνουν το 8-8,5%.

 Η Αθήνα διαθέτει περί τα 2.582.000 τμ γραφειακούς χώρους από τους οποίους τα 42.000τμ είναι νέες κατασκευές ενώ υπο κατασκευή είναι περίπου 70 χιλ τμ.  

 Η Θεσσαλονίκη 

 Η αγορά γραφείων Θεσσαλονίκης γνώρισε έντονη κινητικότητα τα τελευταία δύο χρόνια και το ενδιαφέρον παρέμεινε έντονο και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Αρκετές εταιρείες αποφάσισαν να επεκταθούν στη Θεσσαλονίκη και να δημιουργήσουν έναν κόμβο, ο οποίος θα εξυπηρετεί και τις αγορές των Βαλκανικων Χωρών. Η πανδημία λειτούργησε αποτρεπτικά στην ολοκληρωση των συμφωνιων ενώ διαμόρφωσε και νέα χαρακτηριστικά στο ζητούμενο γραφειακό χώρο.

 Η έλλειψη προσβασιμότητας μαζί με την άνάγκη για θέσεις στάθμευσης και περιορισμού του κόστους οδήγησαν αρκετές εταιρειες να αναζητούν χώρους έξω από το κέντρο της πόλης. Η μεγάλη ζήτηση για χώρους γραφείων έχει ενισχύσει την οικοδομική δραστηριότητα σε κτίρια γραφείων και οι developers αναζητούν οικόπεδα προκειμένου να αναπτύξουν γραφεία αλλά και ολόκληρα κτίρια τα οποία στην συνέχεια θα ανακαινίσουν. 

Η δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης φαίνεται πιο ελκυστική για τέτοιες εξελίξεις αφού είναι δύσκολο να βρεις τέτοια ακίνητα στο κέντρο της πόλης. Στο ανατολικό τμήμα της πόλης η ζήτηση περιορίζεται κυρίως για κτίρια που βρίσκονται κοντά στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos Mall (όπως το Phillipos Center και το κτίριο Γκανα).

 Αποδόσεις    
   

6% -6,5%                 Grade A           Prime Locations

7% -7,5%                 Grade B           Prime Locations

8% -8,5%                 Grade B           Secondary Locations