Ο αντίκτυπος του βιοφιλικού σχεδιασμού στα ακίνητα

Ο αντίκτυπος του βιοφιλικού σχεδιασμού στα ακίνητα

08.01.2024

Ολοένα και περισσότερο, τα ακίνητα βασίζουν διεθνώς την εμπορευσιμότητά τους στην εικόνα ενός ιδανικού τρόπου ζωής. Επιπλέον, οι πράσινες πιστοποιήσεις κτιρίων, όπως το LEED, θέτουν τη βιωσιμότητα στην πρώτη γραμμή των στρατηγικών μάρκετινγκ. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διερευνηθεί ο πραγματικός αντίκτυπος αυτών των σχεδιαστικών επιλογών στους ενοίκους ενός κτιρίου. Προωθεί πράγματι η πράσινη ευαισθητοποίηση έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής; Κατά την εξέταση του εν λόγω ερωτήματος, μια έννοια βιοφιλικού σχεδιασμού αναδύεται, επιδιώκοντας την επανασύνδεση των ανθρώπων με τη φύση και αποσκοπώντας στην απόκτηση των υπέρτατων ωφελειών της ευημερίας και της παραγωγικότητας.

Ενώ ο βιοφιλικός σχεδιασμός μπορεί να συνίσταται σε πολύ απλά πράγματα, όπως η ενσωμάτωση πράσινων φυτών ή η παροχή μιας ευχάριστης φυσικής θέας, οι ερευνητές έχουν μελετήσει εκτενώς το φαινόμενο, ώστε να κατανοήσουν τη θετική του επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Ενσωματώνοντας αρχές βιοφιλικού σχεδιασμού στον χωροταξικό σχεδιασμό, οι σχεδιαστές μπορούν να βελτιώσουν την ευημερία και την παραγωγικότητα των ενοίκων ενός κτιρίου. Αυτό εγείρει σημαντικά ερωτήματα, σχετικά με το βαθμό στον οποίο συνειδητοποιούμε αυτούς τους παράγοντες κατά την αγορά ενός νέου ακινήτου. Η κατανόηση των πιθανών πλεονεκτημάτων του βιοφιλικού σχεδιασμού ανοίγει έναν κόσμο δυνατοτήτων για τη δημιουργία βιώσιμων, υγιεινών και αισθητικά ευχάριστων χώρων που συμβάλλουν σε υψηλότερη ποιότητα ζωής.

Η ενσωμάτωση στοιχείων βιοφιλίας στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό προάγει την αίσθηση της αρμονίας με τον φυσικό κόσμο. Είτε πρόκειται για τη χρήση φυσικών υλικών, την ενσωμάτωση χώρων πρασίνου ή τη συμπερίληψη φυσικού φωτός, ο βιοφιλικός σχεδιασμός στοχεύει να μιμηθεί και να ενισχύσει τις θετικές εμπειρίες που σχετίζονται με τους εξωτερικούς χώρους κοντά στη φύση, παρέχοντας παράλληλα το ασφαλές εσωτερικό καταφύγιο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στη φύση και τα φυσικά στοιχεία έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση των επιπέδων του στρες, στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, στη βελτίωση των προτύπων ύπνου και στην αύξηση της συνολικής ευεξίας. Είναι σημαντικό ότι ο βιοφιλικός σχεδιασμός ενθαρρύνει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, υιοθετώντας έννοιες όπως η ενεργειακή απόδοση και η εξοικονόμηση νερού. Αυτά τα οφέλη συμβάλλουν σε ένα πιο υγιές, πιο βιώσιμο μέλλον για την ανάπτυξη ακινήτων.

Η πρόσβαση σε χώρους πρασίνου, όπως κήποι ή πάρκα, μπορεί να υποστηρίξει τη σωματική υγεία, μέσω των αυξημένων ευκαιριών για άσκηση. Το WELL Building Standard, για παράδειγμα, ενθαρρύνει την κίνηση του σώματος εντός του κτιρίου, μέσω συγκεκριμένων παραμέτρων στη διάταξη του έργου. Παράλληλά, ο βιοφιλικός σχεδιασμός μπορεί να εφαρμόζεται με την ίδια ευκολία τόσο σε κάθετες, όσο και σε οριζόντιες αναπτύξεις.

Ο βιοφιλικός σχεδιασμός προσφέρει ένα μονοπάτι για την προώθηση της ευημερίας, της παραγωγικότητας και της βιωσιμότητας στην ακίνητη περιουσία. Μετριάζοντας την παγίδα του greenwashing, οι ένοικοι διαθέτουν πλέον πολλές πληροφορίες, τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να ενισχύσουν την ατομική κατανόηση και τη λήψη αποφάσεων. Ενώ πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι ειδικοί στα ακίνητα, εάν η οικονομία δεν είναι σχεδιασμένη με επίκεντρο τον άνθρωπο, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για τους καταναλωτές να ηγηθούν της αγοράς. Σε αυτή την περίπτωση, η φύση πάντα επικρατεί των προτιμήσεων. Εξ ου και το βιοφιλικό σχέδιο.