Οκτώ αρχιτέκτονες μεταμορφώνουν δωμάτια για φιλοξενούμενους
Οκτώ αρχιτέκτονες μεταμορφώνουν δωμάτια για φιλοξενούμενους

Οκτώ αρχιτέκτονες μεταμορφώνουν δωμάτια για φιλοξενούμενους

Οι λύσεις από διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία που παρουσιάζει το Dezeen.
Ειρήνη Θεοφανίδου
29.04.2024

Οκτώ δημιουργικούς χώρους που μετατράπηκαν σε δωμάτια επισκεπτών από την Κίνα έως την Ισπανία συγκέντρωσε και παρουσιάζει το Dezeen.

Τα δωμάτια επισκεπτών δημιουργήθηκαν σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Από έναν καναπέ που είχαμε από τα νιάτα μας έως τους γεμάτους ξενώνες αργότερα, η φιλοξενία φίλων και μελών της οικογένειας γίνεται καλύτερη όταν υπάρχει ένα ιδιωτικό μέρος όσο μικρό κι αν είναι- για να κοιμηθούν.

Τα σπίτια και τα διαμερίσματα δείχνουν δεκάδες τρόπους με τους οποίους ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο μπορεί να "γεννηθεί" στο εσωτερικό ενός σπιτιού ή διαμερίσματος, συχνά για να χρησιμοποιηθεί ως γραφείο, ως αποθηκευτικός χώρος ή – στην περίπτωση ενός διαμερίσματος στο Πεκίνο – ως μέρος για να απολαύσει κάποιος το τσάι του.

Σπίτι στο Weeties Factory, Αυστραλία, από το Spaceagency

Ένα βαθύ κόκκινο χαλί χωρίζει το δωμάτιο σε ένα χώρο για τους επισκέπτες σε μια μονοκατοικία στην Αυστραλία, η οποία αποτελείται από τρία ενοποιημένα διαμερίσματα που κάποτε αποτελούσαν μέρος ενός εργοστασίου δημητριακών που έχει χαρακτηριστεί ως πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Το ίδιο κόκκινο χρώμα μεταφέρθηκε σε μια κουρτίνα – η οποία παρέχει ιδιωτικότητα από το σαλόνι κάτω – και μια γωνιακή καρέκλα, ενώ τα ενσωματωμένα ράφια βρίσκονται στην είσοδο.

australia guest room.jpg

Διαμέρισμα στη Βαρκελώνη, Ισπανία, από την Eva Cotman 

Οι επισκέπτες κοιμούνται πάνω σε μια πλατφόρμα σε αυτό το διαμέρισμα στη Βαρκελώνη, η οποία λειτουργεί και ως αποθηκευτικός χώρος. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Eva Cotman από την Κροατία προσπάθησε να ανακαινίσει το διαμέρισμα για να προσφέρει περισσότερο "ανοιχτό χώρο" στους ενοίκους. Για να βελτιστοποιήσει τη λειτουργικότητά του, τοποθέτησε μια σκάλα με ράφι μπροστά από το κρεβάτι των επισκεπτών.

barcelona guest room.jpg

Canal house, Ολλανδία, by i29 

Μια κατοικία που βρίσκεται στο κανάλι στο κέντρο της πόλης του Αμστερνταμ συνεργάσθηκε με το αρχιτεκτονικό στούνιο i29 για να ανακαινίσει ένα χώρο ώστε να μπορεί να φιλοξενεί τους επισκέπτες της. Οι αρχιτέκτονες έβαλαν πράσινο όγκο δίπλα από την κουζίνα στα χρώματα του δάσους. Η σουίτα για τους φιλοξενούμενους περιλαμβάνει επίσης το δικό της μπάνιο και πόρτα πρόσβασης στον κήπο, ενώ ένα χτιστό κρεβάτι και ράφια παρέχουν ανάπαυση αλλά και χώρο αποθήκευσης.

Amsterdam guest room.jpg

Διαμέρισμα στο Πεκίνο, Κίνα, από τη Rooi 

Πάνελ από κόντρα πλακέ τοποθετήθηκαν σε αυτό το διαμέρισμα του Πεκίνου της δεκαετίας του 1950 για να οργανώσουν και να προσφέρουν περισσότερο χώρο στο στενό εσωτερικό του. Ένας γραμμικός όγκος που εισάγεται κατά μήκος της κουζίνας και της τραπεζαρίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση, ως αίθουσα τσαγιού ή όταν μπει ένα στρώμα στο πάτωμα μπορεί να μετατραπεί ως χώρος για φιλοξενούμενους.  Μια φούσκα στην οροφή παρέχει επίσης έναν χαλαρωτικό χώρο για τους συγκατοίκους της γάτας.

creative guest room.jpg

Rounded Loft, Τσεχία, από την AI Architects 

Μια σοφίτα στην Πράγα μετατράπηκε σε ένα διώροφο διαμέρισμα, με χώρους καθιστικού, κουζίνα και κύρια υπνοδωμάτια που βρίσκονται στον πρώτο όροφο και μια σουίτα επισκεπτών σε ημιώροφο. Στον ημιώροφο, ένα κρεβάτι βρίσκεται στο τέλος μιας μεγάλης αίθουσας, ενώ ένα μπάνιο δημιουργήθηκε δίπλα στις σκάλες από το αρχιτεκτονικό γραφείο AI Architects. Μια βεράντα ανάμεσα στους δύο χώρους και οι φεγγίτες που επενδύουν την οροφή παρέχουν σύνδεση με τον εξωτερικό χώρο.

prague guest room2.jpg

False Bay Writer's Cabin, ΗΠΑ, του Olson Kundig 

Αυτός ο χώρος στην Ουάσιγκτον λειτουργεί ως γραφείο για τους ιδιοκτήτες του ακινήτου, καθώς και ως υπνοδωμάτιο για τους επισκέπτες όταν κατέβει ένα διπλό κρεβάτι από τον τοίχο. Ο χώρος περιβάλλεται από γυαλί από το δάπεδο μέχρι την οροφή. Οι πόρτες διπλώνουν ώστε να ανοίγει ο χώρος σε όλο το δωμάτιο και να έχει πρόσβαση σε δυο ξύλινες βεράντες με θέα τη φύση. 

usa guest room.jpg

Workhome-Playhome, Ολλανδία, από Lagado Architects 

Οι ιδρυτές της Lagado Architects ανανέωσαν το δικό τους διαμέρισμα στο Ρότερνταμ τοποθετώντας μια φωτεινή μπλε σκάλα και πολύχρωμο αποθηκευτικό χώρο. Ένα ανοιχτό δωμάτιο σε στιλ σοφίτας βρίσκεται στον δεύτερο όροφο. Έχει ελάχιστα έπιπλα, ώστε να μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε αίθουσα γυμναστικής ή να χρησιμοποιηθεί ως ξενώνας για τους επισκέπτες.

netherland guest room.jpg

Διαμέρισμα στη Μαδρίτη, Ισπανία, από τη Leticia Saá 

Ενα μπάνιο με πλυσταριό βρίσκεται έξω από ένα υπνοδωμάτιο επισκεπτών σε αυτό το διαμέρισμα της Μαδρίτης για να διαχωρίσει φυσικά και οπτικά τον χώρο από το υπόλοιπο σπίτι. Ο χώρος φιλοξενίας, που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το κύριο κρεβάτι, βλέπει επίσης μια εσωτερική αυλή που χωρίζει και τους δύο χώρους ύπνου από το σαλόνι και την κουζίνα.

madrit guest room.jpg