Υποχώρηση στις τιμές κατοικιών της Βρετανίας για πρώτη φορά σε ένα τρίμηνο
Υποχώρηση στις τιμές κατοικιών της Βρετανίας για πρώτη φορά σε ένα τρίμηνο

Υποχώρηση στις τιμές κατοικιών της Βρετανίας για πρώτη φορά σε ένα τρίμηνο

Η μέση τιμή μιας κατοικίας μειώθηκε 0,2$ τον Μάρτιο, ενώ οι οικονομολόγοι της αγοράς περίμεναν μικρή άνοδο.
RE+D magazine
02.04.2024

Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησαν για πρώτη φορά μέσα σε τρεις μήνες, υποδηλώνοντας ότι η αγορά μπορεί να είναι στάσιμη λόγω των υψηλών επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και της τεταμένης οικονομικής προσιτότητας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Nationwide Building Society δήλωσε ότι η μέση τιμή μιας κατοικίας μειώθηκε 0,2% τον περασμένο μήνα μετά από κέρδη 0,7% σε καθέναν από τους δύο προηγούμενους μήνες. Οι οικονομολόγοι περίμεναν μικρή άνοδο τον μήνα.

Η αγορά ακινήτων της Βρετανίας έχει αψηφήσει τις προσδοκίες για απότομη πτώση των τιμών πέρυσι, σημειώνοντας μέτρια κέρδη από τον Σεπτέμβριο, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας σταμάτησε τη ταχύτερη σειρά αυξήσεων των επιτοκίων εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, οι τιμές παραμένουν σε επίπεδα που πολλοί αγοραστές δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν, ειδικά με το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε υψηλό 16 ετών.

uk mortage rates.jpg

«Η δραστηριότητα έχει ανέβει από τα αδύναμα επίπεδα που επικρατούσαν προς το τέλος του 2023, αλλά παραμένει σχετικά υποτονική από τα ιστορικά επίπεδα», δήλωσε ο Robert Gardner, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide και συμπλήρωσε ότι «Αυτό αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων στην οικονομική προσιτότητα».

Το μέσο κόστος ενός σπιτιού είναι τώρα 261.142 £ (327.590 $), σύμφωνα με την ανάγνωση του Nationwide, που είναι ο πρώτος από πολλούς δείκτες της αγοράς που αναμένεται να κυκλοφορήσουν αυτόν τον μήνα. Αυτό είναι 4,6% κάτω από το ανώτατο όριο που καταγράφηκε στα τέλη του 2022. Οι τιμές έχουν πλέον αυξηθεί 1,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σημειώνεται, τέλος, ότι το κόστος των στεγαστικών δανείων αυξήθηκε ελαφρά τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επενδυτές περιόρισαν τις προσδοκίες για το πόσο θα μειώσει η Τράπεζα της Αγγλίας το βασικό της επιτόκιο εφέτος.