Χαμηλά δεκαετίας στο Ην. Βασίλειο για τους "πρωτοεμφανιζόμενους" αγοραστές
Χαμηλά δεκαετίας στο Ην. Βασίλειο για τους "πρωτοεμφανιζόμενους" αγοραστές

Χαμηλά δεκαετίας στο Ην. Βασίλειο για τους "πρωτοεμφανιζόμενους" αγοραστές

Ο αριθμός τους συρρικνώθηκε το 2023 λόγω υψηλού πληθωρισμού και επιτοκίων κατά 1/5.
Ειρήνη Θεοφανίδου
03.01.2024

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας εκτιμάται ότι έφθασε ο αριθμός των ανθρώπων που απέκτησαν το δικό τους σπίτι για πρώτη φορά με υποθήκη το 2023 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με στοιχεία του κατασκευαστικού οργανισμού Yorkshire Building Society σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, υπήρχαν περίπου 290.000 αγοραστές για πρώτη φορά στην αγορά στεγαστικών δανείων το 2023, συρρικνούμενοι κατά 1/5 δηλαδή σε ποσοστό 21% σε σύγκριση με το 2022 (όταν το σύνολο ήταν 370.287) και ο χαμηλότερος αριθμός από το 2013 (260.000).

Το 2021, ο αριθμός των αγοραστών για πρώτη φορά "χτύπησε" υψηλά 20 ετών, ξεπερνώντας τις 400.000, εν μέσω του «αγώνα» των ανθρώπων για σπίτια εκτός αστικού ιστού εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μπορούσαν να εργάζονται από το σπίτι.

Τον Δεκέμβριο του 2021, ξεκίνησε η πρώτη από μια σειρά αυξήσεων των βασικών επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας, φθάνοντας στα ύψη το κόστος του δανεισμού, συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών δανείων. Οι αυξήσεις των επιτοκίων χρησιμοποιούνται από την Τράπεζα ως εργαλείο για να επηρεάσουν τις συνήθειες δαπανών στο Ηνωμένο Βασίλειο και να μειώσουν τον πληθωρισμό. Τους τελευταίους μήνες, τα επιτόκια μπήκαν στον... "πάγο" και η πρόσφατη χαλάρωση του πληθωρισμού τροφοδότησε τις εικασίες για το πότε τα επιτόκια μπορεί να αρχίσουν να μειώνονται. 

Η πτώση του αριθμού των αγοραστών που αποκτούν το δικό τους σπίτι για πρώτη φορά το 2023 ήταν λιγότερο σοβαρή από τη μείωση του συνολικού αριθμού των αγοραστών, ανέφερε η YBS. Αυτό σήμαινε ότι το εκτιμώμενο ποσοστό των αγοραστών για πρώτη φορά αντιπροσώπευε μεγαλύτερο μερίδιο των αγοραστών κατοικιών συνολικά πέρυσι, στο 54%, αυξανόμενο από 53% το 2022. Ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερο από το 41% των αγοραστών που έκαναν το πρώτο τους βήμα στη "σκάλα" της ιδιοκτησίας πριν από μια δεκαετία.