Το περιβάλλον δεν είναι η μόνη παράμετρος του ESG
Το περιβάλλον δεν είναι η μόνη παράμετρος του ESG

Το περιβάλλον δεν είναι η μόνη παράμετρος του ESG

Βάλια Πολίτη
23.03.2023

Οι παράγοντες ESG παρέμειναν στο επίκεντρο της προσοχής καθ' όλη τη διάρκεια της MIPIM 2023, της μεγαλύτερης έκθεσης real estate, που πραγματοποιήθηκε για μια ακόμα χρονιά στις Κάννες.

Κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας της στη φετινή MIPIM, με τίτλο “Realising TheSandGin ESG”, η CEO του World Green Building Council (WGBC), Christina Gamboa τόνισε ότι είναι σημαντικό οι εταιρείες να κατανοήσουν το σύνολο του κύκλου ζωής ενός κατασκευαστικού έργου και τον αντίκτυπο που μπορεί να επιφέρει στην κοινωνία σε κάθε του στάδιο.

Για παράδειγμα, όσον αφορά τους κατασκευαστές, αυτό μεταφράζεται στην αποφυγή συνθηκών σύγχρονης δουλείας σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής τους αλυσίδας, όπως επεσήμανε, αλλά και τη διασφάλιση ότι όλοι οι εργάτες αμείβονται δίκαια και εκπαιδεύονται περαιτέρω, όπου απαιτείται. «Η ατζέντα της πράσινης μετάβασης απαιτεί αλληλεγγύη και δίκαιη μισθοδοσία. Με την κρίση διαβίωσης, δημιουργείται επιπλέον πίεση προς τις εταιρείες να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν δίκαιο εισόδημα».

Και αυτό απαιτεί να δράσουμε πέρα από τη βασική νομοθεσία και να δώσουμε στους ανθρώπους την αίσθηση ότι έχουν μια βελτιωμένη ζωή. Σε αυτή τη διαδικασία, ο γεωγραφικός παράγοντας παραμένει, δεδομένου ότι είναι αναπόφευκτο οι ανάγκες να διαφέρουν μεταξύ αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων χωρών.      

Αλλά η ορθή διακυβέρνηση και η επίτευξη κοινωνικού αντίκτυπου ξεπερνούν τις ανάγκες του εργατικού δυναμικού, δήλωσε η ίδια. «Έχει να κάνει επιπλέον με την κατανόηση του γεγονότος ότι τα κατασκευαστικά σχέδια μεταμορφώνουν ολόκληρες κοινότητες. Ένα project έχει από μόνο του τεράστιο αντίκτυπο, αναφορικά με το πού βρίσκεται και πώς υλοποιείται».

«Αν κατανοήσει κανείς επαρκώς την κοινότητα που εξυπηρετεί, μπορεί να δημιουργήσει κοινωνική αξία» κατέληξε η κα Gamboa, τονίζοντας πως η ανθρωποκεντρική προσέγγιση είναι το συστατικό της επιτυχίας.

 

«Οι πόλεις του μέλλοντος θα προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής»

Και αυτό γιατί θα είναι πιο όμορφες και ήρεμες, σύμφωνα με την Veronique Bedague, CEO της κατασκευαστικής ακινήτων Nexity, η οποία υποστηρίζει ενεργά την καινοτομία, μέσα από συνεργασίες με τις τοπικές αρχές για την εφαρμογή νέων σχεδίων, αλλά και μέσα από τη δοκιμή νέων υλικών και τεχνικών που προτείνουν οι προμηθευτές της.

 Μιλώντας για το όραμά της για τα αστικά κέντρα του μέλλοντος κατά τη διάρκεια της φετινής συνεδρίας της MIPIM What Cities of the Future Will Look Like”, η κα Bedague είπε ότι η απαραίτητη «ανάπτυξη του δημόσιου αστικού περιβάλλοντος» είναι πιθανό να απαιτήσει πυκνότερη ανάπτυξη των κατοικιών, το οποίο προϋποθέτει την κατασκευή οικιστικών πύργων. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με καλύτερες εγκαταστάσεις και παροχές κοντά στις οικιστικές περιοχές και «τέλεια διαμορφωμένους δημόσιους χώρους» στην καρδιά των πόλεων.

Η κα Bedague δεν παρέλειψε να τονίσει επιπλέον τον κεντρικό ρόλο που θα παίξει η κατασκευή κτιρίων με χαμηλές εκπομπές άνθρακα για το μέλλον του κατασκευαστικού τομέα. «Είναι απαραίτητο να μάθουμε να σχεδιάζουμε πόλεις, στις οποίες να χρησιμοποιούμε πρωτίστως κτίρια που είναι ήδη διαθέσιμα, πριν χτίσουμε καινούρια», κατέληξε η κα Bedague