Το ομολογιακό €10,5 εκατ. με την EBRD και τα επόμενα βήματα της NOVAL
Το ομολογιακό €10,5 εκατ. με την EBRD και τα επόμενα βήματα της NOVAL

Το ομολογιακό €10,5 εκατ. με την EBRD και τα επόμενα βήματα της NOVAL

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα ανάπτυξης της εταιρείας και που θα κατευθυνθούν τα νέα κεφάλαια.
Ειρήνη Θεοφανίδου
06.10.2023

Με τις μηχανές στο «φουλ» συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα η Noval Property η οποία βρίσκεται σε φάση αδειοδότησης και λήψης απαραίτητων αδειών για μελλοντικά έργα και προπαρασκευαστικών μελετών και εργασιών με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων ακινήτων του χαρτοφυλακίου της.

Η εταιρεία μπορεί, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα, να «πάγωσε» την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών παίρνοντας παράταση για ένα χρόνο δεν κάνει το ίδιο όμως και με το επενδυτικό της πρόγραμμα που «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς. 

Για το λόγο αυτό η διοίκηση της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Βιοχάλκο προχώρησε στην σύναψη μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους €10,5 εκατ. με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στοχεύοντας στην χρηματοδότηση των επενδύσεων σε βιώσιμα «πράσινα» ακίνητα και εν τέλει στον περιορισμό του αποτυπώματος άνθρακα στον τομέα που δραστηριοποιείται. 

Η συμφωνία προβλέπει την έκδοση κοινού και υπό όρους υποχρεωτικώς μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4548/2018 και Ν. 3156/2003, ποσού έως €10.500.000, με έκδοση κοινών και υπό όρους υποχρεωτικώς μετατρέψιμων (σε κοινές, ονομαστικές, άυλες μετά ψήφου μετοχές) ονομαστικών ομολογιών οι οποίες δεν θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, και πλήρη κάλυψη του ομολογιακού δανείου από την EBRD. 

Η Noval Property έχει δεσμευτεί να επενδύσει τα κεφάλαια που θα λάβει από την EBRD στη χρηματοδότηση ανάπτυξης, απόκτησης και ανακατασκευής περιβαλλοντικά πιστοποιημένων κτηρίων, επιτυγχάνοντας κατ’ ελάχιστον πιστοποίηση LEED επιπέδου «Gold» ή BREEAM επιπέδου «Very Good». Αυτό αναμένεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση του περιορισμένου αποθέματος  βιώσιμων κτηρίων στην αγορά και να ενθαρρύνει εταιρείες του κλάδου να στοχεύσουν προς υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα. Η Noval Property θα εφαρμόσει, επίσης, πρότυπα αναφοράς GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark), παγκόσμιο σημείο αναφοράς σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνικής ευθύνης και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) για ακίνητα, το οποίο στοχεύει να ενισχύσει και να διαφυλάξει την αξία των μετόχων αξιολογώντας και προβάλλοντας τις αρχές βιωσιμότητας. 

Η «συνταγή» της Noval είναι δοκιμασμένη αφού το 2021 η EBRD συμμετείχε στην έκδοση του πρώτου «πράσινου» ομολόγου της εταιρείας με επένδυση ύψους €12 εκατ. από τη συνολική προσφορά των €120 εκατ.

Τη χρηματοδότηση του ομολογιακού δανείου υπέγραψαν χθες ο κος Jean-Marc Peterschmitt από την EBRD, και ο κος Παναγιώτης Καπετανάκος, CEO και η κα Αικατερίνη Απέργη, CFO της Noval Property. Μέσω αυτής της pre-IPO συναλλαγής, η EBRD δεσμεύεται να συμμετάσχει στο κεφάλαιο της Noval Property νωρίτερα από την αγορά, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό τις προοπτικές του επενδυτικού σχεδιασμού και της πρότασης αξίας της εταιρείας.


Τα επόμενα βήματα

Το χαρτοφυλάκιο επενδυτικών ακινήτων της Noval στις 30/6/23 περιελάμβανε 62 ακίνητα (κτίρια γραφείων, εμπορικούς χώρους, τουριστικά, οικιστικά, αποθήκες, βιομηχανικά κτίρια και οικόπεδα). Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας η αυξανόμενη ζήτηση για ακίνητα σύγχρονων προδιαγραφών εκτιμάται ότι τελικά θα συντελέσει και στην αναβάθμιση του υφιστάμενου αποθέματος, το οποίο, αν δεν προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις, θα απαξιωθεί περαιτέρω. Ενα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη σύγχρονου βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων στο Μαρούσι ήταν η ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύστερα από σχετικό αίτημα της εταιρείας THE GRID (στην οποία η Noval συμμετέχει κατά 50%). Οι εργασίες εκσκαφών και αντιστηρίξεων για την ανάπτυξη τόσο του νέου εξαώροφου συγκροτήματος γραφείων με 3 υπόγεια, συνολικής δόμησης περίπου 62.000 τ.μ., και προσδοκώμενη πιστοποίηση LEED Platinum όσο και της ανάπτυξης του σύγχρονου βιοκλιματικού κτηρίου γραφείων με τέσσερα υπόγεια, συνολικής δόμησης περίπου 21.000 τ.μ. και με προσδοκώμενη πιστοποίηση LEED Gold έχουν ξεκινήσει. 

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά άλλο ένα σημαντικό έργο της εταιρείας στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στου Μετς επί της οδού Αρδηττού 40-42 όπου θα αναπτυχθεί τετραώροφο ακίνητο με δυο υπόγεια συνολικής δόμησης περίπου 4.000 τ.μ με χρήση γραφείων και κατοικιών και προσδοκώμενη πιστοποίηση LEED Gold. Στο εν λόγω ακίνητο που ήταν για χρόνια "κτίριο φάντασμα" έχουν προχωρήσει οι προπαρασκευαστικές εργασίες καθαιρέσεων, αποξηλώσεων και στατικών ενισχύσεων. 

Τέλος, η Noval συνεχίζει τις εργασίες και στο βιομηχανικό κτήριο επί της Π.Ε.Ο.Α.Θ., στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας για την κατασκευή σύγχρονου Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής (ΚΑΔ / Logistics). Μέσα στο α' εξάμηνο του 2023 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσκαφών, θεμελίωσης και τοποθέτησης προκατασκευασμένων στοιχείων του φέροντος οργανισμού. Η πρόοδος του έργου συνάδει απόλυτα με το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2023 και με προσδοκώμενη πιστοποίηση LEED Gold.