Οι προκρατήσεις για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο παρουσιάζουν αυξητική τάση σε 18 από τις 20 κορυφαίες αγορές STR της Ευρώπης. Ορισμένες χώρες, κυρίως της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καταγράφουν διψήφια ποσοστά ανόδου στη ζήτηση όπως σε Πολωνία: +37%, Τσεχία: +30%, Νορβηγία: +27% και Βέλγιο & Γερμανία: +24%.
Η Θέση της Ελλάδας στη Νέα Ευρωπαϊκή Πραγματικότητα STR
Η Ελλάδα, αν και δεν βρίσκεται στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης της ζήτησης αυτό το διάστημα, διατηρεί θετική δυναμική. Τα έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις στην ελληνική αγορά αυξήθηκαν, παρά την περιορισμένη μεταβολή στην πληρότητα – ένδειξη ότι η αύξηση των τιμών (ADR) αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης αυτή τη στιγμή.
Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που κατάφεραν να μετατρέψουν μικρές αυξήσεις στην πληρότητα σε ουσιαστική αύξηση εσόδων, κυρίως μέσω στρατηγικής τιμολόγησης.
Η συνεχιζόμενη ζήτηση για εξοχικούς και νησιωτικούς προορισμούς ενισχύει τη θέση της χώρας, ιδιαίτερα καθώς οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες στρέφονται προς πιο «ασφαλείς» και φυσικούς προορισμούς για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Οικονομικές Συνθήκες που Ευνοούν την Ταξιδιωτική Ζήτηση
Η μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη (2,2% από 2,4% πέρυσι) και η πτώση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθιστούν τη χρηματοδότηση νέων STR καταχωρήσεων πιο ελκυστική. Παράλληλα, η μείωση της ανεργίας ενισχύει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και την προθυμία τους για δαπάνες σε ταξίδια και αναψυχή.
Καθώς η τουριστική περίοδος κορυφώνεται, η Ελλάδα φαίνεται να εδραιώνεται ως σταθερή δύναμη στη βραχυχρόνια μίσθωση, με αξιόπιστα έσοδα, μεγάλη ζήτηση για νησιωτικούς προορισμούς και διαρκές ενδιαφέρον από την εγχώρια και διεθνή αγορά.
Το καλοκαίρι του 2025 διαμορφώνεται ως μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα περίοδος για τον ελληνικό τουρισμό και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με σαφή περιθώρια ανάπτυξης και ισχυρή ζήτηση σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον.