Τεράστιο "χάσμα" μεταξύ ζήτησης και προσφοράς κατοικιών στη Σιγκαπούρη
Τεράστιο "χάσμα" μεταξύ ζήτησης και προσφοράς κατοικιών στη Σιγκαπούρη

Τεράστιο "χάσμα" μεταξύ ζήτησης και προσφοράς κατοικιών στη Σιγκαπούρη

Τι αναφέρει στο CNBC ο Δ/νων Σύμβουλος της πλατφόρμας PropertyGuru.
Ειρήνη Θεοφανίδου
30.05.2022

Οι περιορισμοί στην προσφορά αυξάνουν τις τιμές των ακινήτων αλλά και τα ενοίκια στη Σιγκαπούρη, δήλωσε στο CNBC ο Hari Krishnan διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας ακινήτων PropertyGuru.

«Μπορείτε να δείτε ένα τεράστιο χάσμα να ανοίγει μεταξύ ζήτησης και προσφοράς», είπε. Η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε μέτρα για το "πάγωμα" της αγοράς ακινήτων τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά αναλυτές είπαν στο CNBC τον Φεβρουάριο ότι ανέμεναν πως οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αν και με βραδύτερο ρυθμό.

Οι τιμές των ιδιωτικών κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με την αύξηση 5% το τελευταίο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την αρμόδια αρχή.

Ο δείκτης τιμών μεταπώλησης για τις δημόσιες κατοικίες αυξήθηκε κατά 2,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας μικρότερη άνοδο από την αύξηση 3,4% που σημειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου Στέγασης και Ανάπτυξης.

Ο Krishnan του PropertyGuru είπε ότι ο κατασκευαστικός τομέας της Σιγκαπούρης έκλεισε σε μεγάλο βαθμό για περίπου δύο χρόνια λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, αν και ο κλάδος άρχισε να ανακάμπτει το 2021. Τα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας επηρέασαν επίσης τον κλάδο των οικοδομικών υλικών. «Η ζήτηση έχει μειωθεί και η προσφορά έχει περιοριστεί», είπε στο «Squawk Box Asia» του CNBC. Αυτό είναι που αυξάνει τις τιμές, πρόσθεσε.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι μετοχές της πλατφόρμας ακινήτων PropertyGuru ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον Μάρτιο μετά από συγχώνευση με την εταιρεία Bridgetown 2, η οποία υποστηρίζεται από τους δισεκατομμυριούχους Richard Li και Peter Thiel.