Τα ενοίκια δεν αυξάνονται πια τόσο γρήγορα στις ΗΠΑ
Τα ενοίκια δεν αυξάνονται πια τόσο γρήγορα στις ΗΠΑ

Τα ενοίκια δεν αυξάνονται πια τόσο γρήγορα στις ΗΠΑ

Αυτό είναι καλό για τον πληθωρισμό και μια κόκκινο… πανί για τους επενδυτές.
Ειρήνη Θεοφανίδου
11.01.2023

Τα αυξανόμενα επιτόκια και η οικονομική αβεβαιότητα έχουν επιβραδύνει την αγορά κατοικίας — αλλά δεν είναι μόνο οι υποψήφιοι αγοραστές που τηρούν στάση αναμονής.

Τα κέρδη από τα ενοίκια έχουν επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες, με περαιτέρω πτώση το 2023. Όπως λένε οι ειδικοί της αγοράς η εξήγηση οφείλεται στην προσφορά και στη ζήτηση και έχει επιπτώσεις στους ενοικιαστές, τους επενδυτές αλλά και στον πληθωρισμό.

Τα ενοίκια αυξήθηκαν νωρίτερα στην πανδημία, καθώς τα γρήγορα κέρδη στις τιμές των κατοικιών συνυπολογίστηκαν σε νέες μισθώσεις. Το μέτρο της τυπικής αύξησης των τιμών ενοικίου της Zillow, το οποίο ήταν κατά μέσο όρο περίπου 4% σε ετήσια βάση για τα τέσσερα χρόνια πριν από την πανδημία, ενισχύθηκε σημαντικά, φθάνοντας στην κορυφή λίγο πάνω από το 17% τον Φεβρουάριο του 2022.

Τα κέρδη ενοικίων επιβραδύνονται έκτοτε, με τις τιμές τον Νοέμβριο του 2022 -τον τελευταίο μήνα για τον οποίο έχει διαθέσιμα στοιχεία ο δείκτης Zillow Observed Rent Index- να είναι κατά 8,4% υψηλότερα από ό,τι ένα χρόνο πριν. Ωστόσο, περαιτέρω επιβράδυνση είναι πιθανή το 2023, σύμφωνα με οικονομολόγους και προβλέψεις της αγοράς κατοικίας.

Η αύξηση των ενοικίων μέχρι τα μέσα του 2022 «ήταν αξιοσημείωτη», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Freddie Mac σε έκθεσή τους για τις προοπτικές του κλάδου τον Δεκέμβριο. «Ωστόσο, κοντά στα τέλη του 2022, πιστεύουμε ότι η αγορά έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής». Η επιχείρηση αναμένει ότι τα ενοίκια θα αυξηθούν κατά 3,9% το 2023. 

Οι αλλαγές στη δραστηριότητα των επενδυτών σε ακίνητα θα μπορούσαν επίσης να έχουν αντίκτυπο. «Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε δει μια αύξηση στις αγορές κατοικιών από επενδυτές», λέει η Molly Boesel, οικονομολόγος στην CoreLogic. «Η πλειονότητα αυτών των αγορών κατοικιών από επενδυτές έχει βγει ξανά στην αγορά προς ενοικίαση». Καθώς οι τιμές των κατοικιών μειώνονται, οι επενδυτές σε ακίνητα θα μπορούσαν όλο και περισσότερο να επιλέξουν να γίνουν ιδιοκτήτες, λέει ο ανώτερος οικονομολόγος της Zillow, Orphe Divounguy.

zillow-rent.jpg

«Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό των στεγαστικών υπηρεσιών, πολλοί συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι η μέτρηση του ενοικίου με βάση νέες μισθώσεις έδειχνε επιβράδυνση, η οποία θα αποτυπωνόταν στα μέτρα του πληθωρισμού στέγασης με κάποια υστέρηση», αναφέρουν οι ειδικοί και υπογραμμίζουν ότι όσο το ενοίκιο συνεχίζει να μειώνεται, δεν θα επηρεαστούν όλες οι αγορές με τον ίδιο τρόπο. Το ενοίκιο το 2023 προβλέπεται να αυξηθεί λιγότερο στη Βοστώνη, τη Μινεάπολη, το Νάσβιλ και την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την έκθεση της Freddie Mac. Η Οκλαχόμα Σίτι, η Τζάκσονβιλ, η Τάμπα και το Χιούστον είναι μεταξύ εκείνων των πόλεων στις οποίες το ενοίκιο προβλέπεται να ενισχυθεί περισσότερο.