Στην παρούσα φάση βρίσκονται σε εξέλιξη εκατοντάδες μικρά και μεγάλα έργα σε όλη την επικράτεια. Ανάμεσα σε αυτά και τα μεγάλα, εμβληματικά έργα όπως το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης που θα λειτουργήσει μέσα στο 2024, σημαντικό τμήμα του Ε-65, μέχρι την Καλαμπάκα, το οποίο παραδίδεται τους πρώτους μήνες του 2024, ενώ σε εξέλιξη είναι έργα, όπως η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, το flyover στη Θεσσαλονίκη, ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη, αλλά και στα έργα στην πληγείσα από τις καταστροφές Θεσσαλία.
Διόδια -Γέφυρα Βαρυμπόμπης
Ο αρμόδιος για τις Υποδομές υφυπουργός Νίκος Ταχιάος διαβεβαίωσε ότι τουλάχιστον μέχρι τέλος του χρόνου δεν θα δούμε αυξήσεις στις τιμές των διοδίων, λέγοντας πως οι παραχωρησιούχοι έχουν επίγνωση της πραγματικότητας, κατανοούν τα προβλήματα που έχουν συμβεί στη χώρα (καταστροφικές πλημμύρες).
Για το 2024, όπως ανέφερε ο κος Ταχιάος, προφανώς θα τεθεί θέμα συζήτησης αλλά λόγω της κατάστασης δεν θα υπάρχει πρόθεση απαίτησης για αθροιστική αύξηση. Για το θέμα διοδίων στη Βαρυμπόμπη είναι ένα θεμα που πρέπει να συζητηθεί με τη νέα δημοτικη αρχή.
Σε ότι αφορά στη Γέφυρα στη Βαρυμπόμπη ο υφυπουργός Υποδομών είπε πως είναι μία γερασμένη υποδομή και μάλιστα μετά από σχετικές μελέτες, έχουν καταγραφεί δομικά ζητήματα που επηρεάζουν την υγεία της γέφυρας.Όπως διαβεβαίωσε το Υπουργείο, η γέφυρα της Βαρυμπόμπης δεν είναι μια υποδομή επικίνδυνη να πέσει, ωστόσο πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν παρεμβάσεις, καθώς βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου είναι να προχωρήσει άμεσα στα όσα απαιτούνται και να δοθεί οριστική λύση. «Η γέφυρα θα πρέπει να ανακατασκευαστεί ή να κατεδαφιστεί ανεξαρτήτως από το εάν μπουν διόδια», είπε ο κος Ταχιάος.
Πάντως για το θέμα αυτό το Υπουργείο Υποδομών, εκτιμά πως το 2024, θα ξεκινήσει εκ νέου τη διαβούλευση με τους νεοεκλεγέντες, όπως προέκυψαν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τοπικούς άρχοντες ώστε να υπάρξει μια οριστική λύση.
Σημειώνεται πως η σύμβαση παραχώρησης της εταιρείας «Νέα Οδός», η οποία διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, λήγει το 2038 και έως τότε και για κάθε χρόνο το ελληνικό δημόσιο, εν προκειμένω το Υπουργείο, καταβάλει το ποσό των 25 εκατομμυρίων ετησίως στην παραχωρησιούχο εταιρεία για διαφυγόντα κέρδη, λόγω της μη συμμόρφωσης με τα όσα προέβλεπε η σύμβαση για την ύπαρξη σταθμών διοδίων.
Λειτουργία σιδηροδρόμου
Σε 18 μήνες από σήμερα υπολογίζεται η πλήρης επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου που υπέστη τεράστιες ζημιές από την κακοκαιρία Daniel ενώ έως τότε τα τρένα θα κινούνται σε μονή γραμμή, πιθανότατα από 20 Νοεμβρίου, αρχικά τα εμπορικά, καθώς υπάρχει ήδη σοβαρό πρόβλημα που σχετίζεται με τη μεταφορά των προϊόντων και αργότερα και τα επιβατικά.
«Είναι μια ευκαιρία να φτιάξουμε καλύτερες υποδομές» είπε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνοντας πως στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού σιδηροδρόμου, μεταρρυθμίζοντας από τη βάση του το ελληνικό τρένο. Η μεταρρύθμιση του ελληνικού σιδηροδρόμου εντάσσεται στη στρατηγική του Υπουργείου, μετά μάλιστα και τις νέες δυσκολίες που πρόσφατα προέκυψαν.
«Υπογράψαμε συμβατική συμφωνία με τον ΟΣΕ, η οποία προβλέπει σημαντική αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης από τα 45 εκατ. ευρώ στα 75 εκατ. ευρώ, προκειμένου ο Οργανισμός να υλοποιήσει τις απαιτούμενες παρεμβάσεις για την καλύτερη λειτουργία των τρένων, θέτοντας, ταυτόχρονα, ένα πλαίσιο εποπτείας, λογοδοσίας και μετρήσιμων αποτελεσμάτων από τον πλευρά του ΟΣΕ», ανέφερε σχετικά ο Χρήστος Σταϊκούρας. Στο Υπουργείο συστάθηκε και συγκροτήθηκε επιτροπή, αποτελούμενη από τους εμπλεκόμενους φορείς για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού τομέα. Κι ενώ τα έργα ανάταξης τους ελληνικού σιδηροδρόμου - τα οποία αφορούσαν τη σύμβαση 717 και τα συστήματα αυτόματης πέδησης ETCS ολοκληρώθηκαν εντός χρονοδιαγραμμάτων, όπως ανέφερε σχετικά ο Υπουργός, δυστυχώς όμως προέκυψε η ανάγκη επανεγκατάστασης σε πληγείσες - από τον Daniel - περιοχές.
Προώθηση πράσινων και έξυπνων μαζικών μεταφορών
Από την πλευρά της η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές Χριστίνα Αλεξοπούλου τόνισε πως κύριος στόχος μας είναι, εξ αρχής, η προώθηση των πράσινων και έξυπνων μαζικών μεταφορών.
Σε ότι αφορά την ανάπτυξη των πράσινων μεταφορών, όπως είπε , πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει η ηλεκτροκίνηση, η οποία υλοποιείται μέσω 4 κυρίων προγραμμάτων:
· Κινούμαι ηλεκτρικά ΙΙ
· Πράσινα ταξί
· Φορτίζω παντού
· e-Astypalea
Για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, η υφυπουργός αναφέρθηκε στην προμήθεια 1.300 νέων οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ως το τέλος της τετραετίας. Τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία θα αρχίσουν να κυκλοφορούν σε περίπου 6 μήνες από τώρα. 'Αλλα 400 νέα λεωφορεία - ηλεκτρικά και φυσικού αερίου - θα κυκλοφορήσουν ως το 2025. Για την προμήθεια των υπολοίπων 650 λεωφορείων ετοιμάζεται ο διαγωνισμός με στόχο να προκηρυχθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024. Τέλος, η υφυπουργός κα Αλεξοπούλου αναφέρθηκε και στην επικαιροποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας Ελλάδα 2030, το οποίο, εκτός των άλλων, αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων κατά 50% έως το 2030. Επεξεργαζόμαστε προτάσεις για τον νέο νόμο Οδικής Ασφάλειας, βελτιώσεις του ΚΟΚ, το Εθνικό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας και την Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική Οδικής Ασφάλειας.