Συρρίκνωση στο Γερμανικό κατασκευαστικό κλάδο για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση
Συρρίκνωση στο Γερμανικό κατασκευαστικό κλάδο για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση

Συρρίκνωση στο Γερμανικό κατασκευαστικό κλάδο για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση

Ζοφερές οι προοπτικές για το τρέχον έτος.
Ειρήνη Θεοφανίδου
10.01.2024

Οι κατασκευαστικές δαπάνες στη Γερμανία πρόκειται να μειωθούν το 2024 για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση, σύμφωνα με μελέτη του ερευνητικού ινστιτούτου DIW, σε ένα ακόμη κακό σημάδι για τον κλάδο ακινήτων καθώς υφίσταται τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Ο όγκος κατασκευής θα συρρικνωθεί κατά 3,5% το 2024 σε €546 δισ. πριν καταφέρει μια ελαφρά άνοδο 0,5% το 2025, δήλωσε το DIW Economic Institute σε μελέτη που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters.

Για χρόνια, ο τομέας των ακινήτων στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης γνώρισε άνθηση καθώς τα επιτόκια ήταν χαμηλά και η ζήτηση ισχυρή. Όμως, η απότομη άνοδος των επιτοκίων και του κόστους δανεισμού έβαλε "τίτλους τέλους" στις καλές ημέρες του real estate οδηγώντας τους developers σε αδυναμία πληρωμών, "παγώνοντας" τις συμφωνίες και αναζητώντας με το... "σταγονόμετρο" τραπεζική χρηματοδότηση. 

Η τελευταία φορά που οι γερμανικές κατασκευαστικές δαπάνες μειώθηκαν ήταν το 2009. «Η ύφεση στον κατασκευαστικό κλάδο διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο», δήλωσε η Laura Pagenhardt, που επιμελήθηκε την εν λόγω μελέτη. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε παράλληλα από το Ινστιτούτο IFO έδειξε ιστορικά χαμηλά της εμπιστοσύνης σε οικιστικά ακίνητα. 

"Δεν υπάρχει ακόμη κανένα σημάδι ότι η κατάσταση χαλαρώνει", δήλωσε ο Klaus Wohlrabe, επικεφαλής των ερευνών στο IFO, μετά την καταγραφή της εμπιστοσύνης του Δεκεμβρίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η έρευνα το 1991. "Αυτές οι εξαιρετικά αδύναμες προσδοκίες δείχνουν ότι οι εταιρείες στην παρούσα φάση δεν έχουν καμία ελπίδα. Οι προοπτικές για το 2024 είναι επίσης ζοφερές", πρόσθεσε ο ίδιος.