Συνεχίζεται η στεγαστική κρίση στο Λονδίνο
Συνεχίζεται η στεγαστική κρίση στο Λονδίνο

Συνεχίζεται η στεγαστική κρίση στο Λονδίνο

Το α' τρίμηνο της χρονιάς καταγράφεται ο μικρότερος αριθμός νέων κατοικιών από το 2014.
Ειρήνη Θεοφανίδου
19.04.2023

Οι πωλήσεις κατοικιών αλλά και η ολοκλήρωση νεόδμητων οικιστικών ακινήτων στο Λονδίνο εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα δεκαετίας γεγονός που φανερώνει ότι η αγορά δεν έχει βγει ακόμη από το "αδιέξοδο".

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι πωλήσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 39% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σε 3.768, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Molior London και δημοσιεύει το Bloomberg News. Αυτή είναι η χειρότερη απόδοση από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και το χαμηλότερο ποσοστό από το 2012. Η εταιρεία υπολογίζει τους αριθμούς με βάση τις συναλλαγές για έργα με τουλάχιστον 20 μονάδες.

Η ύφεση αντανακλάται και στην οικοδομική δραστηριότητα της πρωτεύουσας. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 καταγράφεται ο μικρότερος αριθμός νέων κατοικιών από το 2014, με πτώση σε 3.076.

Τα στοιχεία περιγράφουν την κρίση που αντιμετωπίζει η αγορά κατοικίας του Λονδίνου, καθώς πολλοί αγοραστές συνεχίζουν να αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά ένα νέο σπίτι. Το κυβερνητικό πρόγραμμα "Help to Buy", το οποίο είχε στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία έκλεισε για νέες αιτήσεις πέρυσι. Οι νέοι αγοραστές αντιμετωπίζουν επίσης την επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων και της κρίσης κόστους διαβίωσης: το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι πληρωμές στεγαστικών δανείων στο Λονδίνο κατέλαβαν το 61,1% της μέσης αμοιβής όσων απέκτησαν για πρώτη φορά σπίτι, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

«Οι περισσότεροι μεγάλοι κατασκευαστές κατοικιών δίνουν νέα κίνητρα για να ανακτήσουν τη δυναμική των πωλήσεων», ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών σε στεγαστικά δάνεια και λογαριασμούς κοινής ωφελείας. Αλλά η υποτονική οικοδομική δραστηριότητα υποδηλώνει ότι οι πιέσεις στον τομέα της στέγασης του Λονδίνου είναι απίθανο να βελτιωθούν στο εγγύς μέλλον. Ο αγωγός των νέων κατοικιών αναμένεται επίσης να συρρικνωθεί. Εάν ο αριθμός των αιτήσεων προγραμματισμού συνεχιστεί με τον τρέχοντα ρυθμό, το 2023 θα είναι το χαμηλότερο από τουλάχιστον το 2009, σύμφωνα με τον Molior.