Συνεχίζεται η "αναταραχή" στο Βρετανικό real estate
Συνεχίζεται η "αναταραχή" στο Βρετανικό real estate

Συνεχίζεται η "αναταραχή" στο Βρετανικό real estate

Η κυβέρνηση και οι τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν όσους αγωνίζονται με την αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.
Ειρήνη Θεοφανίδου
23.06.2023

Οι τράπεζες και οι κατασκευαστικές εταιρείες στην Βρετανία πρόκειται να συναντήσουν τον καγκελάριο Τζέρεμι Χαντ για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην αγορά των στεγαστικών δανείων.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ύστερα από την απόφαση σοκ της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια στο 5%, από 4,5%, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Η κυβέρνηση και οι τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν όσους αγωνίζονται με την αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.

Ωστόσο, ο καγκελάριος Χαντ και ο πρωθυπουργός της χώρας έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει τις προτάσεις για παρέμβαση της κυβέρνησης. Μετά την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει «σταθερή και θα τηρήσει το σχέδιό της» για τη μείωση του πληθωρισμού. Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «συνεργατική εκδήλωση», θα παρευρεθούν οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι της χώρας με τον καγκελάριο Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για άμεση κυβερνητική παρέμβαση.

Οπως είπε η υποστήριξη όπως η φορολογική ελάφρυνση κινδύνευε να υποκινήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία παραμένει κολλημένος στο 8,7% τον Μάιο. Αντίθετα, οι συζητήσεις είναι πιθανό να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της υπάρχουσας βοήθειας για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες.