Στο τέλος του 2024 σε λειτουργία το Μετρό Θεσσαλονίκης
Στο τέλος του 2024 σε λειτουργία το Μετρό Θεσσαλονίκης

Στο τέλος του 2024 σε λειτουργία το Μετρό Θεσσαλονίκης

Υπεγράφη η σύμβαση ΣΔΙΤ για τη συντήρηση και λειτουργία του
RE+D magazine
05.10.2023

Υπεγράφη η σύμβαση ΣΔΙΤ για τη συντήρηση και λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης, με ανάδοχο την κοινοπραξία Thema Consortium, που αποτελείται από τις εταιρείες ATM S.p.A. – Egis Projects S.A.S.

Το έργο προβλέπει την λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης σε δύο φάσεις, ενώ το ύψος της σύμβασης ανέρχεται στα €249.930.000, για διάρκεια 11 ετών. Ως το τελικό βήμα προκειμένου να παραδοθεί στο επιβατικό κοινό η βασική γραμμή του Μετρό της Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε πριν λίγη ώρα ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, την υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ για τη λειτουργία και συντήρηση του νέου συγκοινωνιακού μέσου που θα αποκτήσει η πόλη.

Κατά τη εκδήλωση της υπογραφής της σύμβασης υπό την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο σταθμό Αγία Σοφία του Μετρό της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, έκαναν λόγο για το πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2024.

Σε πρώτο στάδιο η προαναφερόμενη κοινοπραξία θα αναλάβει τη λειτουργία της βασικής γραμμής του Μετρό της Θεσσαλονίκης που ξεκινά από την βορειοδυτική πλευρά της πόλης με τον σταθμό «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός», ο οποίος βρίσκεται εμπρός από τον σταθμό του ΟΣΕ και συνεχίζει έως τον τερματικό σταθμό «Νέα Ελβετία» στην νοτιοανατολική πλευρά της πόλης καταλήγοντας στο αμαξοστάσιο Πυλαίας.

Σε δεύτερο στάδιο θα ξεκινήσει και η λειτουργία και της επέκτασης προς Καλαμαριά, την οποία επίσης θα αναλάβει η κοινοπραξία THEMA.

Στο αντικείμενο των υπηρεσιών περιλαμβάνονται η καθημερινή λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων, των συστημάτων και του τροχαίου υλικού, ο καθαρισμός, η φύλαξη (Ασφάλεια – Προστασία), η διαχείριση Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (AFC) και η εγκατάσταση και λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος IT-ERP υποστήριξης της διοικητικής λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται πως πρόκειται για το πρώτο ΣΔΙΤ στη χώρα μας που υπογράφεται και αφορά στη λειτουργία ενός συγκοινωνιακού μέσου.

Το Μετρό Θεσσαλονίκης αποτελεί το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό και αναπτυξιακό έργο στη Βόρεια Ελλάδα. Η κατασκευή του ενσωματώνει τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα στα μέσα σταθερής τροχιάς και τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας, λειτουργικότητας και ασφάλειας με αποτέλεσμα να είναι, όταν λειτουργήσει βεβαίως, από τα πιο σύγχρονα Μετρό στην Ευρώπη. 

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου της βασικής γραμμής και της επέκτασης προς Καλαμαριά, αναμένεται να εξυπηρετούνται καθημερινά 313.000 επιβάτες. Επιπρόσθετα, με τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης στο σύνολο του, υπολογίζεται πως θα  κυκλοφορούν, καθημερινά, περίπου 57.000 λιγότερα ιδιωτικής χρήσης οχήματα, μειώνοντας αντίστοιχα τους ρύπους CO2 κατά 212 τόνους ημερησίως.

Οι εταιρείες της κοινοπραξίας 

Η ιταλική εταιρεία ATM (51% στην κοινοπραξία THEMA) είναι ο φορέας δημόσιας συγκοινωνίας της Μητροπολιτικής Περιοχής του Μιλάνου (με τον οποίο εξυπηρετούνται 96 δήμοι – 3,2 εκατομμύρια κάτοικοι) και από το 2008 φορέας δημόσιας συγκοινωνίας στην Κοπεγχάγη. Διαχειρίζεται αυτόματα συστήματα μετρό για πάνω από 10 χρόνια, καθώς και παραδοσιακά μετρό, λεωφορεία, τραμ και τρόλεϊ. Η Egis (με 49% στην κοινοπραξία) είναι γαλλική εταιρεία με διεθνή παρουσία και αντικείμενο τους τομείς της παροχής συμβουλών, της μηχανικής κατασκευών και των υπηρεσιών κινητικότητας. Δραστηριοποιείται σε 120 χώρες. Σήμερα, μεταξύ άλλων, ασχολείται με το σχεδιασμό και την κατασκευή διαφόρων Automatic Metro Projects, όπως οι γραμμές 15, 16 και 17 του νέου Μετρό του Παρισιού και η αναβάθμιση συστημάτων του μετρό, όπως η Γραμμή Β στη Λυών.

Στοιχεία Βασικής Γραμμής Μετρό Θεσσαλονίκης

  • 13 σύγχρονοι σταθμοί (Απόσταση μεταξύ σταθμών: 500-600μ. Μήκος αποβάθρας: 60 μ.).
  • 9,6 χλμ. γραμμής με δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς.
  • 18 υπέρ-αυτόματοι συρμοί τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενοι, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό, χωρητικότητας 450 ατόμων.
  • Συστήματα αυτόματων θυρών επί των αποβάθρων (PSD doors), κάθε σταθμού, για καλύτερη εξυπηρέτηση και μέγιστη ασφάλεια του επιβατικού κοινού. 
  • Δημιουργία αμαξοστάσιου έκτασης 50.000 τ.μ, με κατασκευή και εξοπλισμό του Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ) στην περιοχή της Πυλαίας.

Στοιχεία επέκτασης βασικού δικτύου προς Καλαμαριά

  • Πέντε σύγχρονοι σταθμοί (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη και Μίκρα).
  • 4,77 χλμ. γραμμής με δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς.
  • Δεκαπέντε υπέρ-αυτόματοι συρμοί τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενοι, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό, χωρητικότητας 450 ατόμων.
  • Συστήματα αυτόματων θυρών επί των αποβάθρων κάθε σταθμού (PSD doors), για καλύτερη εξυπηρέτηση και μέγιστη ασφάλεια του επιβατικού κοινού.

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου της βασικής γραμμής και της επέκτασης προς την Καλαμαριά, αναμένεται να εξυπηρετούνται καθημερινά 313.000 επιβάτες, υπολογίζεται ότι θα κυκλοφορούν περί τα 57.000 λιγότερα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, επιτυγχάνοντας έτσι μείωση των ρύπων CO2 κατά 212 τόνους ημερησίως.

 Οι επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης

Για το Μετρό Θεσσαλονίκης, οι δύο βασικές επεκτάσεις, προς τη βορειοδυτική περιοχή του αστικού ιστού της πόλης και προς το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης είναι η φυσική εξέλιξη για την ολοκληρωμένη ανάπτυξή του. Για την επέκταση στη βορειοδυτική περιοχή, η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. έχει ήδη υπογράψει σύμβαση στις 8/3/2023 για τις πρόδρομες εργασίες της. Για την επέκταση προς το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης έχουν ξεκινήσει τοπογραφικές μελέτες και γεωτεχνικές – γεωλογικές έρευνες.