Στο 11,3% "πέταξε" ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat
Στο 11,3% "πέταξε" ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat

Στο 11,3% "πέταξε" ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat

Πρόκειται για το υψηλότερο σημείο από την δημιουργία του ευρώ το 1999.
RE+D magazine
18.08.2022

Στο 11,3% διαμορφώθηκε τελικά ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat με την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να παραμένει στο 8,9%.

Πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό από την δημιουργία του ευρώ το 1999, και όπως όλα δείχνουν έπεται συνέχεια καθώς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία ο ετήσιος πληθωρισμός -εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας- τον Ιούλιο διαμορφώθηκε σε ποσοστό 8,9% μεταξύ των 19 κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,1% σε μηνιαία βάση. Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν τον Ιούλιο σε ετήσια βάση κατά 3,7%, ενώ οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων είναι ακριβότερες κατά 4,5%.

Πιο συγκεκριμένα, ο δομικός πληθωρισμός -εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων- διαμορφώθηκε στο 5,1%, σημαντικά υψηλότερα από το στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, με τον ετήσιο δείκτη να υποχωρεί στο 11,3% τον Ιούλιο από 11,6% τον Ιούνιο (πληθωρισμό 11,6% ανακοίνωσε από την πλευρά της η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Οι χαμηλότερες ετήσιες μετρήσεις καταγράφηκαν σε Γαλλία και Μάλτα (6,8%) και Φινλανδία (8,0%), ενώ οι μεγαλύτερες σε Εσθονία (23,2%), Λετονία (21,3%) και Λιθουανία (20,9%). Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε 18.