Σε σημαντικό σημείο καμπής ο κλάδος των γραφείων
Σε σημαντικό σημείο καμπής ο κλάδος των γραφείων

Σε σημαντικό σημείο καμπής ο κλάδος των γραφείων

Ειρήνη Θεοφανίδου
20.04.2022

Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα δέσμευσαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση ακινήτων γραφείων στην περιοχή.

Τις περασμένες δεκαετίες αυτά τα deal δύσκολα θα έδιναν “χαμόγελα” στους επενδυτές ο τομέας των γραφείων όμως σταδιακά έγινε η “ασπίδα” του κλάδου των ακινήτων με εμπορικά ακίνητα που προσέφεραν σταθερές αποδόσεις .

Ωστόσο, από την έναρξη της πανδημίας, ακόμη και τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία σε οικονομικά ακμάζουσες περιοχές καλύφθηκαν με ένα “σύννεφο αβεβαιότητας” και δέχθηκαν το πλήγμα της αλλαγής στον εργασιακό τομέα.

Οπως λένε επαγγελματίες του κλάδου, ο τομέας των γραφείων βρίσκεται σήμερα σε σημαντική σημείο καμπής καθώς η πανδημία συνεχίζει να εξασθενεί και τα ποσοστά πληρότητας σε όλη τη χώρα αυξάνονται σταθερά. Σύμφωνα με τους ίδιους, “η έννοια της προστιθέμενης αξίας έχει πάρει νέο νόημα για τα γραφειακά ακίνητα ύστερα από την πανδημία”.

Πολλά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα κτίριο καλό για επένδυση όπως η προνομιακή τοποθεσία, οι ανέσεις των εσωτερικών χώρων, το πόσο “πράσινο” είναι το κτίριο και το τι παροχές απασχολούν τόσο τους ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και τους μισθωτές.

Στο επίκεντρο η ευελιξία


Καθώς οι ενοικιαστές συνεχίζουν να επιστρέφουν στα φυσικά γραφεία, φαίνεται όπως λένε οι επαγγελματίες του κλάδου, ότι πολλοί ενδιαφέρονται λιγότερο για ένα αναβαθμισμένο λόμπι παρά για έναν εξαιρετικά ευέλικτο χώρο ο οποίος μπορεί να αλλάξει γρήγορα και εύκολα ως απάντηση σε κάθε είδους πρόβλημα (μέτρα αποστάσεων κ.ά.).

Ομοίως, πολλοί εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να βρίσκουν αξία σε ανέσεις που είναι προσανατολισμένες στην προσαρμογή του μεταβαλλόμενου τρόπου ζωής τους. Πολλοί εργαζόμενοι γονείς, για παράδειγμα, μπορεί τώρα να προτιμούν έναν παιδικό σταθμό που να καταλαμβάνει χώρο στο ισόγειο, αντί για πιο παραδοσιακές επιλογές όπως μια τράπεζα ή ένα μαγαζί καφεστίασης.

Τόσο οι ενοικιαστές όσο και η επενδυτική κοινότητα τροφοδοτούν επίσης την υιοθέτηση πράσινων και σχετικών με το ESG πρωτοβουλιών στα κτίρια γραφείων, καθώς όλο και περισσότεροι μεγάλοι φορείς δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα, να επενδύσουν σε ασφαλή περιβάλλοντα και να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην ενίσχυση της “σωματικής και ψυχικής υγείας”.