Σε πολυτελείς κατοικίες μετατρέπονται τα άδεια λόγω τηλεργασίας γραφεία
Σε πολυτελείς κατοικίες μετατρέπονται τα άδεια λόγω τηλεργασίας γραφεία

Σε πολυτελείς κατοικίες μετατρέπονται τα άδεια λόγω τηλεργασίας γραφεία

Η πρωτεύουσα των ΗΠΑ έχει μετατρέψει περισσότερα γραφεία σε οικιστικά ακίνητα.
Ειρήνη Θεοφανίδου
18.05.2022

Την ώρα που η απομακρυσμένη εργασία έχει αφήσει πολλά γραφεία άδεια, οι developers αποφάσισαν να μετατρέψουν αυτούς τους χώρους σε ιδιωτικές κατοικίες.

Όταν το The Wray άνοιξε στη μοντέρνα γειτονιά Foggy Bottom της Ουάσιγκτον, τον Μάιο του 2021, ήταν ένα από τα πιο πολυσύχναστα έργα ακινήτων της χρονιάς. Όχι μόνο το συγκρότημα διαμερισμάτων οκτώ ορόφων είχε έντονα αρ ντεκό σχέδια στο μεγάλο λόμπι του, αλλά και μια βεράντα στον τελευταίο όροφο με θέα στον ορίζοντα της Ουάσινγκτον με τζάκι και ψησταριές, καθώς και ένα ρετιρέ κλαμπ με σαλόνι και ιδιωτικό χώρο συσκέψεων.

Για τους κατοίκους της γειτονιάς, ήταν μεγάλη έκπληξη να δουν αυτό το κτίριο της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου να μεταμορφώνεται σε 158 πολυτελή διαμερίσματα. Το Wray είναι μόνο ένα από τα πολλά κτίρια γραφείων στην περιοχή της Ουάσιγκτον DC που έχουν μετατραπεί σε οικιστικά ακίνητα.

Η Ουάσινγκτον δίνει το παράδειγμα

Σύμφωνα με μια πρόσφατη αναφορά από τον ιστότοπο ενοικιάσεων RentCafe, η πρωτεύουσα των ΗΠΑ έχει μετατρέψει περισσότερα γραφεία σε κατοικίες από την έναρξη της πανδημίας από οπουδήποτε αλλού στη χώρα, με 1.091 νέες μονάδες. Η γειτονική πόλη Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια, εν τω μεταξύ, βρίσκεται ακριβώς πίσω της με 955 νέες μονάδες.

Πριν από μια δεκαετία, τα εργοστάσια και τα ξενοδοχεία ήταν οι πρωταρχικοί στόχοι για επαναχρησιμοποίηση, όμως, σήμερα τα πρώην γραφεία αποτελούν το 41% όλων των διαμερισμάτων στις ΗΠΑ που άλλαξαν χρήση τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με το RentCafe.

Επίσης είναι ο πιο δημοφιλής τύπος κτιρίου για μελλοντικά έργα επαναχρησιμοποίησης, δημιουργώντας το 1/4 των 52.700 οικιστικών μονάδων που αναμένεται να βγουν στην αγορά των ΗΠΑ μέσα στο 2022 (αριθμός που αυξάνεται από 6.960 το 2012).