"Πνιγμένοι" από φοιτητικά δάνεια οι Αμερικανοί
"Πνιγμένοι" από φοιτητικά δάνεια οι Αμερικανοί

"Πνιγμένοι" από φοιτητικά δάνεια οι Αμερικανοί

Οφείλουν πάνω από $1,7 τρισ. με 1 εκατομμύριο δανειολήπτες να "κοκκινίζουν" κάθε χρόνο.
Ειρήνη Θεοφανίδου
25.09.2023

Δεύτερες σκέψεις φαίνεται πως κάνει μεγάλη μερίδα Αμερικανών φοιτητών που κατέφυγε στη "λύση" ενός δανείου για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα αυξημένα έξοδα την περίοδο φοίτησης.

«Η τριτοβάθμια εκπαίδευση αξίζει και δεν θα πρέπει να το μετανιώνει κανείς», είπε πρόσφατα στο Yahoo Finance Live η Natalia Abrams, ιδρύτρια και πρόεδρος του Student Debt Crisis Center, συμπληρώνοντας: «Μα τα φοιτητικά δάνεια, όχι».

Οι Αμερικανοί οφείλουν πάνω από $1,7 τρισ σε ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια με 1 εκατομμύριο δανειολήπτες να αθετούν τις πληρωμές τους και να... "κοκκινίζουν" κάθε χρόνο. Αλλά την ίδια στιγμή, το κόστος παρακολούθησης - δίδακτρα, στέγη και διατροφή - έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, έτσι ώστε ακόμη και με οικονομική βοήθεια, πολλές οικογένειες χαμηλότερου και μεσαίου εισοδήματος δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, δημιουργώντας μια «τεράστια χρηματοδότηση», σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Brookings.

usa loans.jpg

Ένας λόγος που οι ειδικοί της αγοράς αναφέρουν ότι "αξίζει η εκπαίδευση" έχει να κάνει με τις προοπτικές εργασίας. Μέχρι το 2027, το 40% όλων των θέσεων εργασίας αναμένεται να απαιτούν πτυχίο ή μεταπτυχιακό, σύμφωνα με έρευνα του AAUW.

Και η πλειονότητα των Αμερικανών θεωρεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση πολύτιμη για να έχουν μια καλά αμειβόμενη σταθερή καριέρα, σύμφωνα με την 7η ετήσια έρευνα της New America για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά πιστεύουν επίσης ότι δεν είναι οικονομικά προσιτή.

«Δώσαμε μια υπόσχεση στους νέους σε αυτή τη χώρα για γενιές... δουλέψτε σκληρά, πηγαίνετε στο σχολείο, πάρτε καλούς βαθμούς, θα πάτε σε ένα υπέροχο κολέγιο και αυτή είναι η σκάλα σας για να ευδοκιμήσετε σε αυτή τη χώρα», δήλωσε στο Yahoo Finance Live ο Blake Zeff, ο διευθυντής του «Loan Wolves», ενός ντοκιμαντέρ για τα φοιτητικά δάνεια. "Οι σύμβουλοι εκπαίδευσης θα έλεγαν σε αυτά τα παιδιά μην ανησυχείτε για αυτά τα δάνεια, θα έχετε εξαιρετική δουλειά όταν αποφοιτήσετε. Όλοι έχουν αυτά τα δάνεια και θα τα πληρώσετε εύκολα". Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αυτά τα δάνεια είναι πολύ περίπλοκα χρηματοπιστωτικά μέσα... έχουν σύνθετους τόκους, που σημαίνει ότι θα μπορούσατε να αρχίσετε να πληρώνετε το χρέος σας αμέσως μετά το κολέγιο, αλλά οι τόκοι είναι τόσο υψηλοί που πολλαπλασιάζονται και καθίσταται αδύνατο να βγείτε από κάτω" είπε ο ίδιος.

Ευτυχώς, από την 1η Ιουλίου, το Υπουργείο Παιδείας έχει καταργήσει την κεφαλαιοποίηση τόκων για τους δανειολήπτες στα περισσότερα προγράμματα αποπληρωμής βάσει εισοδήματος (IDR), εκτός από το σχέδιο IBR λόγω νομοθετικών κανονισμών. Δυστυχώς, αυτό δεν βοηθά τους δανειολήπτες που για χρόνια είχαν κεφαλαιοποιήσει τους τόκους, μετατρέποντας ένα μικρό υπόλοιπο κεφαλαίου σε εξαψήφιο χρέος.