Πλησιάζουν στο 100% οι προ-κρατήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης για τις γιορτές
Πλησιάζουν στο 100% οι προ-κρατήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης για τις γιορτές

Πλησιάζουν στο 100% οι προ-κρατήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης για τις γιορτές

Με αισιόδοξα μηνύματα ξεκινά η χειμερινή σεζόν.
Θεμιστοκλής Μπάκας
23.11.2023

Η φετινή χειμερινή σεζόν ξεκίνησε με αισιόδοξα μηνύματα τόσο για τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όσο και για τους ξενοδόχους ορεινών περιοχών που διήμερο της 28ης Οκτωβρίου οι πληρότητες άγγιξαν το 100% στο σύνολο των δημοφιλών χειμερινών προορισμών.

Θα πρέπει να τονίσουμε η σεζόν στους χειμερινούς προορισμούς της χώρας ξεκινάει, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, από τα τέλη Οκτωβρίου και διαρκεί έως και τα μέσα – τέλη Φεβρουαρίου. Η «φουλ» σεζόν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι κυρίως το χρονικό διάστημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, των Θεοφανίων, καθώς και τα διήμερα – τριήμερα που ξεκινούν ιδιαίτερα από τα μέσα Νοεμβρίου έως και τα τέλη Ιανουαρίου.

Τη φετινή χρονιά, μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας φαίνεται να προγραμμάτισε νωρίς τις διακοπές των Χριστουγέννων, σίγουρα σημαντικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι «εύκολα» η απόδραση γίνετε τετραήμερο ή/και πενθήμερο. Άφιξη Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου και αναχώρηση την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου, αν και μερικοί φαίνεται ότι θα επιστρέψουν στη βάση τους με τη νέα χρονιά. 

Το ταξίδι στο βουνό ιδιαίτερα τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τις προ-κρατήσεις που καταγράφονται στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της χώρας μας για τις εορταστικές ημέρες, για  ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι άκρως εντυπωσιακά. 

Τα ποσοστά προ-κρατήσεων στο σύνολο των δημοφιλών χειμερινών προορισμών είναι ήδη άνω του 80%, στους 20 από τους 28 προορισμούς. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τις επόμενες ημέρες η κίνηση θα ενταθεί και τα ποσοστά προ-κρατήσεων θα αγγίξουν το 100% ιδιαίτερα στους ορεινούς προορισμούς – όπου ακόμη καταγράφεται διαθεσιμότητα. 

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται, αφορούν αποκλειστικά ακίνητα που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή/και πανσιόν. Παράλληλα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η δυναμικότητα, τα εγγεγραμμένα διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς είναι περιορισμένη. 

Στην Αράχωβα οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων (22/12-25/12) αγγίζουν το 73%, ενώ για στο κέντρο το 87%.  Το συνολικό κόστος διαμονής για τέσσερις διανυκτερεύσεις τα Χριστούγεννα ξεκινά από 815€ για κατοικία 65τμ. 

Στο Μέτσοβο, η δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι μικρή. Το κόστος διαμονής για τέσσερις διανυκτερεύσεις τις ημέρες των Χριστουγέννων κυμαίνεται από 907€ και αφορά κατοικία 41τμ.. 

Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί έναν παραδοσιακό προορισμό για χειμερινές αποδράσεις τόσο για τους κατοίκους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας μέσω της Ιόνιας Οδού όσο και για τους Θεσσαλονικείς μέσω της Εγναντίας. Παράλληλα, η πόλη των Ιωαννίνων καταγράφει έντονη επισκεψιμότητα καθ όλη τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Οι εγχώριοι εκδρομείς επιλέγουν τα Ιωάννινα τόσο για διήμερες-τριήμερες εξορμήσεις όσο και για το διάστημα των εορτών τόσο λόγω των ιστορικών αξιοθέατών, όσο και της καλής εμπορικής πιάτσας.  Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 100% για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τα Ιωάννινα καταγράφουν δυναμική 501 εγγεγραμμένων αυτοτελών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.  

Στα Καλάβρυτα, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 90% για τα Χριστούγεννα, με τις  ζητούμενες τιμές μίσθωσης για ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία να κυμαίνονταν από 822€ για κατοικία 40τμ και 849€ για κατοικία 65τμ. Τα διαθέσιμα προς μίσθωση διαμερίσματα που μπορούσε να αναζητήσει ο εν δυνάμει ταξιδιώτης ήταν κυρίως από 55τμ έως 75τμ. Διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 6 άτομα, ανάλογα πάντα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη-διαχειριστή ακινήτου

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στους χειμερινούς προορισμούς του Νομού Αρκαδίας, με τις προ-κρατήσεις να αγγίζουν ακόμη και το 100%. Η Αρκαδία κάθε χρόνο φαίνεται να αναδεικνύει νέους ορεινούς προορισμούς.  Οι προ-κρατήσεις στη Δημητσάνα αγγίζουν το 100%, στη Βυτίνα το 93%, στη Στεμνίτσα το 88% και στα Λαγκάδια το 90%. 

Οι «νέοι» προορισμοί των Χριστουγέννων όπως το Λεβίδι, αγγίζει το 90%, η Ζάτουνα το 100%, η Καρύταινα το 100% και η Βλαχέρνα το 85%. Οι άνωθεν προορισμοί δεν διαθέτουν υψηλή δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά φαίνεται ότι λόγω της υψηλής ζήτησης αναδεικνύονται νέοι προορισμοί που δειλά, δειλά, μπαίνουν στον χάρτη των χειμερινών ορεινών προορισμών. 

Το καλό οδικό δίκτυο που συνδέει την Αθήνα με τον Νομό Αρκαδίας, έχει αναδείξει τους Αρκαδικούς χειμερινούς προορισμούς τα τελευταία χρόνια σε «must» προορισμούς τόσο για τις ημέρες των εορτών, όσο και για αποδράσεις διημέρων και τριημέρων τους χειμερινούς μήνες.  

Το κόστος διαμονής για τέσσερις διανυκτερεύσεις στους Αρκαδικούς προορισμούς κυμαίνεται από 524€ έως και 1.268€ για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Οι ανώτερες τιμές, αφορούν κυρίως  ολόκληρα αρχοντικά 100τμ -120τμ. 

Το Καρπενήσι φαίνεται να προτιμούν τόσο Αθηναίοι που θέλουν να ξεφύγουν τις ημέρες των Χριστουγέννων και να βρεθούν κοντά στη φύση όσο και κάτοικοι τόσο της Φθιώτιδας όσο και των όμορων νομών. Οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων έχουν αγγίξει το 100%, διαθεσιμότητα καταγράφεται στο όμορο χωρίο Κορυσχάδες όπου το κόστος μίσθωσης κατοικίας για τετραμελή οικογένεια ή παρέα κυμαίνεται στα 715€ συνολικά.  

Η Καλαμπάκα, αποτελεί θρησκευτικό προορισμό λόγω των Μετεώρων. Οι προ-κρατήσεις σήμερα αγγίζουν το 99%, με το κόστος να κυμαίνεται από 583€ για το τετραήμερο των Χριστουγέννων. 

Υψηλά ποσοστό προ-κρατήσεων καταγράφονται και στα ορεινά της Μαγνησίας. Στη Μακρινίτσα, οι προ-κρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων αγγίζουν το 77% με το κόστος διαμονής για τέσσερις διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 588€ , στη Πορταριά οι προ-κρατήσεις για τις αγγίζουν το 70% με το κόστος διαμονής να κυμαίνεται από 546€ για κατοικία 60τμ κατάλληλη για τετραμελή οικογένεια ή/και παρέα.  Στη Ζαγορά, στις Μηλιές και στη Βυζίτσα, οι προ-κρατήσεις κυμαίνονται στο 68%, 50% και 53% αντίστοιχα. Το κόστος διαμονής για τέσσερις διανυκτερεύσεις ξεκινά από 640€ στη Ζαγορά, από 471€ στις Μηλιές για κατοικία 40τμ και στη Βυζίτσα από 514€.

Το καλό οδικό δίκτυο έχει ευνοήσει τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα με τις προ-κρατήσεις να αγγίζουν το 66%, με 425 διαθέσιμα προς μίσθωση αυτοτελή ακίνητα.  Το κόστος μίσθωσης κατοικίας για τέσσερις διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 244€ για κατοικία 55τμ σε απόσταση 1,3χιλ από το κέντρο της πόλης. 

Το Ναύπλιο, προορισμός για όλες τις εποχές του έτους, καταγράφει ποσοστό προ-κρατήσεων της τάξεως του 56%, με 163 διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα στην πλατφόρμα Airbnb. Η δυναμική στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στο ευρύτερο κέντρο αριθμεί 370 ακίνητα στο σύνολο των πλατφορμών. Το κόστος μίσθωσης για το τετραήμερο κυμαίνεται από 348€ για κατοικία 70τμ σε απόσταση 200μέτρων από το κέντρο.  

Στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας με τα «Μαγικά» Χριστούγεννα, καταγράφονται προ-κρατήσεις της τάξεως του 95%, με το κόστος για τέσσερις διανυκτερεύσεις να διαμορφώνεται από 568€ για τετραμελή οικογένεια ή/και παρέα. 

Υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων καταγράφονται και στην μαγευτική Έδεσσα με 96%, στη Φλώρινα με 96%, στη Βέροια με 95%  και το κόστος μίσθωσης για τέσσερις διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 688€ για κατοικία 60τμ σε απόσταση 400μέτρων από το κέντρο, καθώς και στα Γρεβενά με 92% και με κόστος τεσσάρων διανυκτερεύσεων να κυμαίνεται από 370€. 

Η γραφική πόλη, η Καστοριά με το θεματικό πάρκο, τις συναυλίες και τα παραδοσιακά Ραγκουτσάρια, καταγράφει ποσοστά προ-κρατήσεων που αγγίζουν το 96%. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας για τέσσερις διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 940€. 

Όσο θα πλησιάζουμε στη πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, οι προ-κρατήσεις θα αγγίξουν το 100%, ενώ οι τιμές θα καταγράψουν αυξητικές τάσεις όχι μόνο λόγω των ημέρων, αλλά, και του γεγονότος ότι διαθέσιμα θα έχουν απομείνει μόνο τα ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας (άνω των 100-120τμ) που το κόστος διαμονής τους σε πολλές περιπτώσεις διαμορφώνεται άνω των 350€/διανυκτέρευση σε πολλούς χειμερινούς προορισμούς.  

xmas airbnb.jpg