Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του καμπαναριού της Παναγίας των Παρισίων
Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του καμπαναριού της Παναγίας των Παρισίων

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του καμπαναριού της Παναγίας των Παρισίων

Το 2028 υπολογίζεται να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή της Notre-Dame.
RE+D magazine
26.03.2024

Το ανακατασκευασμένο καμπαναριό του καθεδρικού ναού της Notre-Dame αποκαλύφθηκε στο Παρίσι, με σχέδιο πανομοιότυπο με την έκδοση του 1859 που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Eugène Viollet-le-Duc.

Οι σκαλωσιές έχουν αφαιρεθεί γύρω από το κωδωνοστάσιο ύψους 96 μέτρων, το οποίο είναι ένα από τα στοιχεία του ορόσημου που πρόκειται να ανακατασκευαστεί μετά την καταστροφική πυρκαγιά το 2019. Σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην αποκατάσταση του εμβληματικού καθεδρικού ναού, για την οποία ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είπε ότι θα διασφαλίσει ότι το κτίριο θα ξαναχτιστεί «πανομοιότυπα» με αυτό που ήταν πριν από την πυρκαγιά του 2019.

Τα έργα αρχικά αναμενόταν να ολοκληρωθούν εγκαίρως για να ανοίξει ξανά ο καθεδρικός ναός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού του 2024, αλλά τελικά η εκκλησία αναμένεται να ανοίξει ξανά τον Δεκέμβριο του 2024. Ωστόσο, στο κτίριο θα παραμείνουν σκαλωσιές καθώς οι εργασίες ανακαίνισης αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το 2028.

Στις φωτογραφίες, το καμπαναριό του καθεδρικού ναού της Notre-Dame φαίνεται ολόκληρο για πρώτη φορά από τότε που ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του τον Δεκέμβριο.

Είναι κατασκευασμένο από ξύλο και διαμορφώθηκε σύμφωνα με την εκδοχή του 1859 από τον Viollet-le-Duc, η οποία αντικατέστησε την αρχική γοτθική έκδοση του κτιρίου.

Το ανακατασκευασμένο κωδωνοστάσιο ολοκληρώνεται με μια αναπαράσταση του αρχικού σταυρού, καθώς και έναν χρυσό κόκορα που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Philippe Villeneuve που ηγείται των εργασιών ανακαίνισης.

Σύμφωνα με το BBC, ο κ. Villeneuve δήλωσε ότι τα «φτερά της φωτιάς» του κόκορα είναι μια υπενθύμιση ότι «ο καθεδρικός ναός μπορεί να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες, σαν Φοίνικας».

notre dame spire.png

Η φωτιά που έπληξε τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων το 2019 έγινε πρωτοσέλιδο διεθνώς, καθώς το εσωτερικό του κτιρίου-ορόσημο η οροφή και το κωδωνοστάσιο καταστράφηκαν.

Τότε υπήρξε ένας καταιγισμός προτάσεων από αρχιτέκτονες για την αντικατάστασή του, αλλά οι εικασίες για το μέλλον του έληξαν όταν ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα ξαναχτιζόταν με τον ίδιο τρόπο.

Ωστόσο, οι εσωτερικοί του χώροι αναμένεται να αποκτήσουν μια πιο φιλική προς τους τουρίστες αναμόρφωση, όπου τα εξομολογητικά κουτιά, οι βωμοί και τα κλασικά γλυπτά θα αντικατασταθούν με μοντέρνα τέχνη και εφέ φωτός και ήχου.

Στο πλαίσιο του έργου αποκατάστασης, το προαύλιο και ο περιβάλλοντας χώρος του καθεδρικού ναού της Notre-Dame ανακαινίζονται επίσης, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027. Η ανακατασκευή του εξωτερικού χώρου βασίζεται στα σχέδια του Βέλγου αρχιτέκτονα Bas Smets να αναβιώσει την πλατεία που βλέπει στον καθεδρικό ναό και να μετατρέψει έναν εγκαταλελειμμένο υπόγειο χώρο στάθμευσης κάτω από την πλατεία σε κέντρο επισκεπτών.

Πηγή:Dezeen