Οι τιμές ενοικίασης στη Σιγκαπούρη εξακολουθούν να είναι υψηλές
Οι τιμές ενοικίασης στη Σιγκαπούρη εξακολουθούν να είναι υψηλές

Οι τιμές ενοικίασης στη Σιγκαπούρη εξακολουθούν να είναι υψηλές

Εάν τα ενοίκια συνεχίσουν να αυξάνονται σταθερά, περισσότεροι άνθρωποι θα αποφασίσουν να αγοράσουν ένα ακίνητο αντί να πληρώσουν υψηλότερες τιμές για το ενοίκιο.
RE+D magazine
13.04.2023

Οι ξένοι κάτοικοι στη Σιγκαπούρη συνεχίζουν να αισθάνονται μεγάλη πίεση καθώς οι τιμές ενοικίασης κατοικιών εκτινάσσονται στα ύψη και δείχνουν ελάχιστα σημάδια επιστροφής στα προ πανδημίας επίπεδα.

Είτε κάποιος ενοικιάζει ένα δωμάτιο, ένα διαμέρισμα ή ένα ολόκληρο σπίτι, οι μακροπρόθεσμοι μισθωτές που ζουν στη Σιγκαπούρη πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στις τσέπες τους και κάνουν δραστικές αλλαγές στον οικογενειακό προϋπολογισμό τους ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα ενοίκια.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον δείκτη ενοικίων της αρμόδιας Αρχής της Σιγκαπούρης, οι τιμές όλων των ιδιωτικών κατοικιών αυξήθηκαν κατά 29,7% σε ετήσια βάση το 2022, το υψηλότερο από το 2007.

Μερικοί ξένοι που ζουν στη χώρα λένε ότι οι ιδιοκτήτες τους μπορεί να εκμεταλλεύονται την υπερθέρμανση της αγοράς ακινήτων για να αυξήσουν τις τιμές - με κάποιους απ αυτούς να διπλασιάζουν το ενοίκιο. Αν και ο ρυθμός των αυξήσεων των ενοικίων φαίνεται να αρχίζει να επιβραδύνεται, οι ιδιοκτήτες μπορούν ακόμη να αναμένουν διψήφια αύξηση των τιμών, δήλωσε η Christine Li, επικεφαλής του τμήματος έρευνας Ασίας-Ειρηνικού στην Knight Frank.

"Εάν τα ενοίκια συνεχίσουν να αυξάνονται σταθερά, περισσότεροι άνθρωποι θα αποφασίσουν να αγοράσουν ένα ακίνητο αντί να πληρώσουν υψηλότερες τιμές για το ενοίκιο", είπε η ίδια.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί του κλάδου λένε ότι οι τιμές ενδέχεται να υποχωρήσουν στο δεύτερο μισό του έτους. «Η ανακούφιση αναμένεται να έρθει μόνο από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, όταν η επιβράδυνση της οικονομίας και οι επιπτώσεις στον τεχνολογικό τομέα θα αρχίσουν να περνούν την πλευρά της ζήτησης στην αγορά ενοικίων», δήλωσε ο Alan Cheong, εκτελεστικός διευθυντής έρευνας και συμβούλων στη Savills Σιγκαπούρης.

 «Ωστόσο, ακόμη και αν τα ενοίκια διορθωθούν, θα μπορούσε να είναι ήπια διόρθωση και δεν είναι πιθανό να επαναλάβει με κανέναν σημαντικό τρόπο την άνοδο που είχε σημειωθεί από το 2021», είπε στο CNBC.