Οι κατασκευαστές κατοικιών λένε ότι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού
Οι κατασκευαστές κατοικιών λένε ότι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού

Οι κατασκευαστές κατοικιών λένε ότι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού

Ανοδος των τιμών πρώτων υλών και πτώση της ζήτησης για σπίτια.
Ειρήνη Θεοφανίδου
02.11.2022

Η αγορά κατοικιών αρχίζει να παρουσιάζει προβλήματα με ανησυχητικό ρυθμό και ορισμένοι κατασκευαστές λένε ότι θα χειροτερέψει από το νέο έτος καθώς η ζήτηση για σπίτια πέφτει κατακόρυφα.

Τα ταχύτατα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων έχουν κάνει τους μέχρι σήμερα "ζεστούς" για αγορά κατοικίας επενδυτές να στραφούν σε άλλους κλάδους καθώς ανησυχούν τόσο για τις πιθανές επενδύσεις τους, όσο και για την γενικότερη πορεία της οικονομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή η οικοδομική δραστηριότητα (δημόσια και ιδιωτική) καταγράφει σημαντική πτώση τον Ιούλιο συνοδευόμενη από σημαντική μείωση στην επιφάνεια αλλά και στον όγκο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν. Σημαντικότερη, ωστόσο ήταν η πτώση κατά 3,2% που καταγράφεται στις εκδοθείσες άδειες Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της Χώρας, κατά το εξεταζόμενο διάστημα οι οποίες ανήλθαν σε 2.224 που αντιστοιχούν σε 504.407 m2 επιφάνειας και 2.501.817 m3 όγκου, παρουσιάζοντας μείωση κατά 25,6% στην επιφάνεια και μείωση κατά 6,7% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Τo μείζον πρόβλημα που συνεχίζει να προκαλεί έντονο "πονοκέφαλο" στις κατασκευαστικές εταιρίες, λένε παράγοντες του κλάδου παραμένει η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και η ραγδαία άνοδος των τιμών των πρώτων υλών. Την ίδια ώρα τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα εμποδίζουν την ομαλή μετάβαση βασικών υλικών και κατ' επέκταση αλλάζουν και τους χρόνους παράδοσης των συνολικών έργων. Στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικοδομή είναι και το έλλειμμα εργατικού δυναμικού. Σημαντικό ποσοστό εργαζομένων στον κατασκευαστικό κλάδο τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης που έφερε η πανδημία του Covid-19 άλλαξαν επαγγελματική κατεύθυνση αφού η οικοδομική δραστηριότητα ήταν "παγωμένη" εξαιτίας και των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί.

Ο Κατασκευαστικός κλάδος αποτελεί για την χώρα μας αλλά και συνολικά για την Ευρώπη έναν τομέα αιχμής με εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την περυσινή χρονιά πέντε εργοληπτικές οργανώσεις της χώρας (ΣΤΕΑΤ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ) ανέφεραν με επιστολές τους προς τα αρμόδια υπουργεία το πρόβλημα της σημαντικής αύξησης των τιμών υλικών που είναι αναγκαία για την υλοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών έργων και προειδοποίησαν πως κινδυνεύουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τους ίδιους η παραπάνω εικόνα που παρατηρείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται, αλλά αντιθέτως εντείνεται βάζοντας σε κίνδυνο το μέλλον της οικοδομής αλλά και μεγάλων δημοσίων έργων.