Ο "θάνατος του retail" στις ΗΠΑ προβληματίζει την αγορά ακινήτων
Ο "θάνατος του retail" στις ΗΠΑ προβληματίζει την αγορά ακινήτων

Ο "θάνατος του retail" στις ΗΠΑ προβληματίζει την αγορά ακινήτων

Η επενδυτική τράπεζα UBS προειδοποίησε ότι 50.000 φυσικά καταστήματα θα κλείσουν μέχρι το 2027.
Ειρήνη Θεοφανίδου
23.05.2023

Από την στιγμή που κήρυξε πτώχευση πριν λίγες εβδομάδες, η Bed Bath & Beyond στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι 480 καταστήματά της θα παραμείνουν ανοιχτές όσο η επωνυμία ρευστοποιούσε το απόθεμά της, αλλά η ανακοίνωση ήταν ουσιαστικά η "ταφόπλακα" για την μεγάλη αλυσίδα οικιακών προϊόντων που μεσουρανούσε τα προηγούμενα χρόνια σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Από το 2021, σχεδόν 5.000 καταστήματα από μεγάλες μάρκες όπως η Target, η Best Buy, η Sears, η Foot Locker και η CVS έχουν ήδη βάλει λουκέτο σε όλη τη χώρα, με χιλιάδες ακόμη να αναμένονται τα επόμενα χρόνια.

Αυτό που οι οικονομικοί αναλυτές στην αγορά αποκαλούν "Αποκάλυψη" για τον κλάδο του λιανεμπορίου (retail apocalypse) προβληματίζει πλέον σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο των ακινήτων.

Η επενδυτική τράπεζα UBS προειδοποίησε πριν από ένα μήνα ότι 50.000 καταστήματα θα κλείσουν μέχρι το 2027, προειδοποιώντας ότι «ο ρυθμός κλεισίματος καταστημάτων πρόκειται να επιταχυνθεί λόγω του συνδυασμού επιβράδυνσης των καταναλωτικών δαπανών, μείωσης της διαθεσιμότητας πίστωσης και αύξησης του διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου».

Το κλείσιμο καταστημάτων θα μπορούσε να επιταχυνθεί στα 70.000 με 90.000 εάν οι λιανικές πωλήσεις αποδειχθούν ασθενέστερες από το αναμενόμενο, σύμφωνα με την UBS. Οι ΗΠΑ απέκτησαν καταστήματα το 2021, προσθέτοντας ένα καθαρό σύνολο περίπου 11.000 νέων καταστημάτων. Πέρυσι, η χώρα επέστρεψε στο προηγούμενο μοτίβο συρρίκνωσης του αριθμού των καταστημάτων, με 1.500 καταστήματα να κλείνουν από το τρίτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την UBS.

Ο ρυθμός του κλεισίματος καταστημάτων έχει ήδη επιταχυνθεί εφέτος, με τις μικρές αλυσίδες και τα pop-ap καταστήματα να κινδυνεύουν περισσότερο στην τρέχουσα οικονομία.

Από το 2020, περισσότερα από τα μισά καταστήματα λιανικής λειτουργούσαν από εταιρείες με λιγότερους από 20 υπαλλήλους και το 68% των καταστημάτων λειτουργούσαν από αλυσίδες με λιγότερους από 500 υπαλλήλους. Η πρόβλεψη για το κλείσιμο καταστημάτων βασίζεται στην υπόθεση των αναλυτών της UBS ότι η διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου θα αυξηθεί από 20% επί του παρόντος σε 26% έως το 2027.

Η UBS υπολογίζει ότι κάθε αύξηση 100 μονάδων βάσης στο διαδικτυακό ποσοστό των πωλήσεων πυροδοτεί περίπου 8.000 λουκέτα καταστημάτων. Οι τράπεζες δείχνουν ότι είναι λιγότερο πρόθυμες να δώσουν καταναλωτικά δάνεια, γεγονός που θα περιορίσει την ικανότητα των καταναλωτών να μπορούν να ξοδεύουν. Η UBS αναμένει επίσης ότι θα λιγότερα διαθέσιμα κεφάλαια για να επιτρέψουν στους επιχειρηματίες να ανοίξουν νέα καταστήματα λιανικής. Το υψηλότερο κόστος, ιδιαίτερα το κόστος εργασίας, θα οδηγήσει επίσης στο κλείσιμο καταστημάτων, δήλωσε η UBS.