Νέα άνοδος στα ενοίκια των μονοκατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο
Νέα άνοδος στα ενοίκια των μονοκατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο

Νέα άνοδος στα ενοίκια των μονοκατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο

Επιλέγουν να νοικιάζουν από το να αγοράζουν λόγω αύξησης του πληθωρισμού και των ακριβών στεγαστικών δανείων
Ειρήνη Θεοφανίδου
21.09.2022

Τα ενοίκια για μονοκατοικίες ήταν 12,6% υψηλότερα τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά τα κέρδη συνεχίζουν να συρρικνώνονται από το υψηλό ρεκόρ που σημειώθηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με νέα έκθεση της CoreLogic.

Το Μαϊάμι συνεχίζει να έχει το μεγαλύτερο κέρδος, με τα ενοίκια να αυξάνονται σχεδόν κατά 31% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά στην πραγματικότητα είναι χαμηλότερα από την αύξηση 41% που σημειώθηκε τον Μάρτιο. Τα ενοίκια του Φοίνιξ αυξήθηκαν κατά 12,2% τον Ιούλιο, αλλά μειώθηκαν από άνοδο 18% τον Μάρτιο.

Τα ενοίκια εκτινάχθηκαν στα ύψη σε μεγάλο βαθμό λόγω της μετεγκατάστασης των απομακρυσμένων εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επέλεξαν επίσης μονοκατοικίες αντί για διαμερίσματα γιατί ήθελαν περισσότερο προσωπικό χώρο για την οικογένειά τους. Αυτή η ζήτηση τροφοδότησε τις αυξήσεις των ενοικίων και έπληξε σκληρά τις προσιτές τιμές. 

«Ο Ιούλιος σηματοδότησε τον τρίτο μήνα με χαμηλότερο ρυθμό», δήλωσε η Molly Boesel, επικεφαλής οικονομολόγος της CoreLogic. «Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια εφέτος αύξησαν τις μηνιαίες πληρωμές στεγαστικών δανείων για νέα δάνεια και οι πιθανοί αγοραστές κατοικιών μπορεί να επιλέξουν να συνεχίσουν να νοικιάζουν αντί να αγοράζουν, βοηθώντας να κρατήσουν υπό έλεγχο τις αυξήσεις των τιμών».

Ενώ το Μαϊάμι και η Ατλάντα βλέπουν τα μεγαλύτερα κέρδη από ενοίκια, το Σεντ Λούις και η Χονολουλού καταγράφουν τα μικρότερα. Τα ποσοστά κενών θέσεων, ωστόσο, συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά χαμηλά στις περισσότερες μεγάλες αγορές, καθώς η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά.