Κτίρια "φαντάσματα" σε μεγάλες πόλεις της Κίνας
Κτίρια "φαντάσματα" σε μεγάλες πόλεις της Κίνας

Κτίρια "φαντάσματα" σε μεγάλες πόλεις της Κίνας

Ο τομέας των ακινήτων στη χώρα βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση λένε οι κτηματομεσίτες.
Ειρήνη Θεοφανίδου
17.07.2023

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο κλάδος των ακινήτων στην Κίνα.

Στα περίχωρα μιας πολύ μεγάλης πόλης, του Qingdao καταγράφεται μεγάλο "χάσμα" μεταξύ της πραγματικής ζήτησης από αγοραστές ή ενοικιαστές και με την έκρηξη αναπτύξεων με το αποτέλεσμα τεράστια οικιστικά συγκροτήματα να μετατρέπονται σε "κτίρια φαντάσματα" με πολύ λίγους κατοίκους.

Η αξία των κατοικιών καταρρέει ενώ δεκάδες κτίρια παραμένουν άδεια ή ημιτελή.

«Η κατασκευή σταμάτησε εκεί μια μέρα πέρυσι», λέει ένας κάτοικος στο BBC. Σύμφωνα με τον ίδιο ολόκληρο το προάστιο είναι νεκρό. "Δεν υπάρχει τίποτα εδώ. Δεν υπάρχει βενζινάδικο. Πρέπει να διανύσεις πολύ δρόμο για καύσιμα. Δεν είναι πραγματικά βολικό να ζεις εδώ", λέει. Υπήρχε ελπίδα ότι αυτή η περιοχή θα απογειωνόταν αφού η πόλη φιλοξένησε μια σημαντική πολιτική συνάντηση, τη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, και ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ της έδωσε την προσωπική του σφραγίδα έγκρισης ως τόπος επένδυσης και επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενδεχομένως φιλοξενώντας διεθνείς εκθέσεις και άλλα μεγάλα γεγονότα.

Όμως τα εργοστάσια, οι νεοσύστατες και άλλες επιχειρήσεις που υποτίθεται ότι θα απασχολούσαν αυτούς που θα  αγόραζαν ακίνητα εδώ ήταν λίγα. Σύμφωνα με τοπικό κτηματομεσίτη, οι όγκοι πωλήσεων έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.

«Οι τιμές μειώνονται επειδή η αγορά είναι κορεσμένη», λέει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Χτίστηκαν πάρα πολλά σπίτια και είναι δύσκολο να τα πουλήσεις».

Τοποθετήσαμε ένα drone για να έχουμε πανοραμική θέα και φαίνεται ακόμα χειρότερο από το επίπεδο του εδάφους. Ολόκληρα νέα οικιστικά συγκροτήματα όπου έχουν σταματήσει οι εργασίες μπορούν να βρεθούν προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτά που έχουν τελειώσει δεν έχουν πολλά σημάδια ζωής μέσα τους.