"Κοκκινίζουν" 1,2 εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά
"Κοκκινίζουν" 1,2 εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά

"Κοκκινίζουν" 1,2 εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά

Αρνητικές εκτιμήσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR).
Ειρήνη Θεοφανίδου
26.06.2023

Τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να πληγούν από ένα ακόμη σοκ ως αποτέλεσμα της αύξησης του τραπεζικού επιτοκίου στο 5% και μέχρι το τέλος του 2023 περισσότερα από ένα 1 εκατ. νοικοκυριά (4% επί του συνόλου στο Ηνωμένο Βασίλειο) θα ξεμείνουν από αποταμιεύσεις λόγω της υψηλότερης αποπληρωμής στεγαστικών δανείων ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό των αφερέγγυων νοικοκυριών σε σχεδόν 30% (περίπου 7,8 εκατομμύρια), σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR).

Με το τραπεζικό επιτόκιο να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που η Τράπεζα της Αγγλίας κέρδισε την ανεξαρτησία το 1997, εκατομμύρια νοικοκυριά στη χώρα αναμένεται να επηρεαστούν από τις υψηλότερες αποπληρωμές στεγαστικών δανείων.

Ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού θα δει τις αποταμιεύσεις του να εξαφανίζονται λόγω της αύξησης των επιτοκίων και, κατά συνέπεια, των υψηλότερων αποπληρωμών των στεγαστικών δανείων.

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα γίνει αισθητός στην Ουαλία και στα βορειοανατολικά, όπου έως και 6% των νοικοκυριών προβλέπεται να είναι αφερέγγυα μέχρι το τέλος του έτους ως άμεσο αποτέλεσμα της αύξησης των αποπληρωμών των στεγαστικών δανείων.

Επίσης, η ανάλυση διαπιστώνει ότι οι αυξανόμενες αποπληρωμές συνολικά θα εξαλείψουν το 0,3% του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου, κοστίζοντας σε όλα τα νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια συνολικά £12 δισ ετησίως.

Αλλα βασικά σημεία της έρευνας περιλαμβάνουν:

  • Οι μηνιαίες αποπληρωμές στεγαστικών δανείων θα αυξηθούν σχεδόν κατά 50% κατά μέσο όρο: αυτή η αύξηση είναι πάνω από τα τυπικά stress test στα οποία υποβάλλονται τα νοικοκυριά όταν υποβάλλουν αίτηση για στεγαστικό δάνειο. 
  • Οι μηνιαίες αποπληρωμές στεγαστικών δανείων με σταθερό επιτόκιο θα αυξηθούν από περίπου 700 £ σε 1.000 £ κατά μέσο όρο: αυτό ισχύει για σχεδόν 2 εκατομμύρια νοικοκυριά όταν χρειάζεται να υποθηκεύσουν εκ νέου.
  • Οι μηνιαίες αποπληρωμές στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου θα αυξηθούν από περίπου 450 £ σε 700 £: αυτό ισχύει για 1,5 εκατομμύρια νοικοκυριά με στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.

Οπως λέει το Ινστιτούτο "δεδομένων των παραπάνω ευρημάτων, θα συνιστούσαμε στην κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο παρέμβασης που θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να δημιουργήσουν σχέδια αποπληρωμής με βάση το τι μπορούν να αντέξουν οικονομικά όταν δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν το χρέος τους".