Σε λειτουργία το κέντρο επαναχρησιμοποίησης Υλικών στα Γρεβενά
Σε λειτουργία το κέντρο επαναχρησιμοποίησης Υλικών στα Γρεβενά

Σε λειτουργία το κέντρο επαναχρησιμοποίησης Υλικών στα Γρεβενά

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg.
RE+D magazine
01.12.2022

Τέθηκε σε λειτουργία το Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ) από την ΔΙΑΔΥΜΑ Δυτικής Μακεδονίας και τον δήμο Γρεβενών.

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά Κέντρο που λειτουργεί στην ΠΔΜ αλλά το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο, μετά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην στέγη του. 

Το ΚΔΕΥ Γρεβενών βρίσκεται στην Τοπική Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Επαρχιακή Οδό Γρεβενών-Πόρου, σε ένα κλειστό χώρο 200 τετραγωνικών μέτρων, όπου εξυπηρετεί και τον Δήμο Δεσκάτης κι οι πολίτες θα μπορούν από σήμερα να παραλαμβάνουν και να παραδίδουν διάφορα χρηστικά υλικά.

Τα αποδεκτά υλικά για επαναχρησιμοποίηση είναι: Βιβλία, οικιακά σκεύη (πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, κατσαρόλες), είδη οικιακής χρήσης (σιδερώστρες, απλώστρες, διακοσμητικά), ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ρούχα-παπούτσια-αξεσουάρ-τσάντες, λευκά είδη (σεντόνια, κουρτίνες, κουβέρτες), μικροέπιπλα (τραπέζια, καρέκλες, κομοδίνα), εργαλεία (κατσαβίδια, ψαλίδια, σφυριά, τσουγκράνες), χαλιά-μοκέτες, παιχνίδια, παιδικά είδη (καρότσια, καθίσματα αυτοκινήτου-φαγητού), εποχιακά είδη (χριστουγεννιάτικα, πασχαλινά).

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg στο οποίο συμμετέχουν από την ελληνική πλευρά η Περιφέρεια Ηπείρου (ως επικεφαλής εταίρος), η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ και το ΕΚΕΤΑ και από τη πλευρά της Αλβανίας οι περιφέρειες Αργυροκάστρου, Κορυτσάς, Αυλώνας και Μπεράτ.