Καλύτερες οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών εμπορικών ακινήτων το β' τρίμηνο
Καλύτερες οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών εμπορικών ακινήτων το β' τρίμηνο

Καλύτερες οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών εμπορικών ακινήτων το β' τρίμηνο

Σε καλύτερη... μοίρα το λιανικό εμπόριο για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2010.
RE+D magazine
12.09.2023

Οι αρνητικές αποδόσεις που προέκυψαν από τις ευρωπαϊκές επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα (CRE) μετριάστηκαν τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, με τα περιουσιακά στοιχεία να επιστρέφουν -0,8% από το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τον τριμηνιαίο δείκτη ακινήτων της MSCI στην Ευρώπη για το δεύτερο τρίμηνο.

Η αρνητική τριμηνιαία απόδοση ήταν καλύτερη από την απόδοση -1,1% που καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο. Σημειώνεται, πάντως, ότι αυτό ήταν το τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο αρνητικών αποδόσεων.

Ο διαχωρισμός ανά τύπο ακινήτου δείχνει ότι το λιανικό εμπόριο είχε την καλύτερη απόδοση σε τριμηνιαία βάση για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2010, σημειώνοντας θετική συνολική απόδοση 0,4%. Η αρνητική αύξηση κεφαλαίου για ακίνητα λιανικής αντισταθμίστηκε από υψηλότερη απόδοση εισοδήματος. Ο πιο "αδύναμος" του τριμήνου στο δείκτη ήταν ο κλάδος των γραφείων, όπου οι συνολικές αποδόσεις μειώθηκαν από -1,6% τον Μάρτιο σε -2,4% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ο τριμηνιαίος δείκτης ακινήτων της MSCI μετρά την απόδοση (επιστροφή κεφαλαίου συν απόδοση εισοδήματος) 13.436 επενδύσεων σε ακίνητα συνολικής συνολικής αξίας €295,1 δισ.

European-commercial-property-returns-1.jpg