Η Σιγκαπούρη αυξάνει τον φόρο ακίνητης περιουσίας
Η Σιγκαπούρη αυξάνει τον φόρο ακίνητης περιουσίας

Η Σιγκαπούρη αυξάνει τον φόρο ακίνητης περιουσίας

Ειρήνη Θεοφανίδου
27.04.2023

Η Σιγκαπούρη αυξάνει τους φόρους για τις αγορές ακινήτων εν μέσω ανησυχιών ότι οι αυξανόμενες τιμές «θα μπορούσαν να υπερβούν τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη».

Σε έναν νέο γύρο μέτρων που ανακοινώθηκε χθες από την κυβέρνηση τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένοι αγοραστές κατοικιών θα πρέπει τώρα να πληρώσουν υψηλότερα τέλη χαρτοσήμου. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα, ανέφεραν οι αρχές.
Αυτός θα είναι ο τρίτος γύρος μέτρων από τη Σιγκαπούρη για να συγκρατήσουν τις τιμές των ακινήτων.

Τα προηγούμενα μέτρα που ελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2021 και τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους είχαν «μέτριες επιπτώσεις», είπε η κυβέρνηση. Ωστόσο, «οι τιμές των ακινήτων παρουσίασαν νέα σημάδια αύξησης εν μέσω ανθεκτικής ζήτησης» τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.

«Η ζήτηση από ντόπιους που αγοράζουν κατοικίες για ιδιοκατοίκηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και υπήρξε επίσης ανανεωμένο ενδιαφέρον από ντόπιους και ξένους επενδυτές για την αγορά οικιστικών ακινήτων», δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Εθνικής Ανάπτυξης και η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης σε κοινή τους ανακοίνωση. «Εάν αφεθούν ανεξέλεγκτα, οι τιμές θα μπορούσαν να υπερβούν τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, με κίνδυνο διαρκούς αύξησης των τιμών σε σχέση με τα εισοδήματα».

Το μεγαλύτερο άλμα είναι ο διπλασιασμός των τελών χαρτοσήμου για τους ξένους αγοραστές από 30% σε 60%, γεγονός που θα βοηθήσει στο να κρατηθεί σε «μέτρια επίπεδα η επενδυτική ζήτηση», ανέφερε η κυβέρνηση. Τα τελευταία μέτρα «δεν ήταν έκπληξη», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Citigroup, αλλά χαρακτήρισαν τον διπλασιασμό των φόρων στους ξένους «δρακόντειο» δεδομένου ότι οι αγορές από το εξωτερικό κυμαίνονταν μεταξύ 5% και 7% τα τελευταία 4 τρίμηνα.