Η νίκη Ερντογάν δεν "ηρεμεί" την αγορά κατοικίας στην Τουρκία
Η νίκη Ερντογάν δεν "ηρεμεί" την αγορά κατοικίας στην Τουρκία

Η νίκη Ερντογάν δεν "ηρεμεί" την αγορά κατοικίας στην Τουρκία

"Ονειρο" για τους περισσότερους πολίτες η αγορά νέας κατοικίας - στα ύψη τα ενοίκια.
Ειρήνη Θεοφανίδου
02.06.2023

Σκληρές διαπραγματεύσεις έπρεπε να κάνει με τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος για να ανανεώσει το ετήσιο συμβόλαιο μίσθωσης μια οικογένεια που ζει στην συνοικία Bostancı της Κωνσταντινούπολης.

Το μηνιαίο ενοίκιο για το διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων της οικογένειας, όπου ζουν με τον επτάχρονο γιο τους, αυξήθηκε κατά 147% μέσα σε ένα χρόνο, από 4.650 τουρκικές λίρες σε 11.500 λίρες (περίπου 600 δολάρια) δηλαδή 25% περισσότερο από τον κατώτατο μισθό στην Τουρκία.

«Έχασα πρόσφατα τη δουλειά μου και ο μισθός της γυναίκας μου με τα βίας μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο», είπε στο Al Jazeera ο 41χρονος Serhan, ο οποίος εργαζόταν σε μια εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου. «Θα προσπαθήσουμε να ζήσουμε με τη νόμιμη αποζημίωση απόλυσης που έλαβα μέχρι να βρω μια νέα δουλειά. Δεν ξέρω τι θα κάναμε αν δεν το είχαμε κι αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι οι νέοι ενοικιαστές πληρώνουν περίπου 15.000 λίρες (770 δολάρια) για διαμερίσματα παρόμοια με τα δικά τους. 

Η Τουρκία δέχεται ραγδαία το "χτύπημα" του πληθωρισμού αλλά και της οικονομικής ύφεσης που έπληξε τη χώρα ιδιαίτερα σκληρά από πέρυσι. Αν και η συνεχιζόμενη κρίση κόστους ζωής επηρεάζει όλους τους τομείς της καθημερινότητας, το κόστος στέγασης συγκεκριμένα έχει ξεπεράσει σημαντικά τον ήδη υψηλό γενικό ρυθμό πληθωρισμού. 

Μεγάλη αύξηση στις τιμές

Σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, οι τιμές των ακινήτων στην Τουρκία τον Φεβρουάριο κατέγραψαν ετήσια αύξηση 141,5% (με βάση το τουρκικό νόμισμα) αλλά και άνοδο περίπου 75% (σε δολάρια ΗΠΑ) κατά την ίδια περίοδο. Η κολοσσιαία αύξηση των τιμών των ακινήτων συμβαίνει παρά τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων – τον Μάρτιο ο αριθμός των πωλήσεων μειώθηκε κατά 21,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.

Την ίδια ώρα "τσουχτερά" είναι και τα ενοίκια με το κόστος ενοικίασης να καταγράφει σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (BETAM) στο Πανεπιστήμιο Bahcesehir της Κωνσταντινούπολης, τον Μάρτιο αύξηση της τάξης του 157% σε σχέση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν.