Η Goldman Sachs «βλέπει» κι άλλες χρεοκοπίες στο Κινεζικό real estate
Η Goldman Sachs «βλέπει» κι άλλες χρεοκοπίες στο Κινεζικό real estate

Η Goldman Sachs «βλέπει» κι άλλες χρεοκοπίες στο Κινεζικό real estate

Ενεργοποιεί το σενάριο των… «αρκούδων» στην αγορά ακινήτων.
Ειρήνη Θεοφανίδου
25.05.2022

Οι χρεοκοπίες στον Κινεζικό κλάδο του real estate έχουν αυξηθεί τόσο πολύ το τελευταίο διάστημα που οι αναλυτές της Goldman Sachs ενεργοποίησαν το χειρότερο σενάριο αυτό των… «αρκούδων» (bear case) για το πιο επικίνδυνο μέρος της αγοράς.

Ούτε ένας, ούτε δυο αλλά 22 κινεζικές εταιρίες που εξέδωσαν ομόλογα υψηλής απόδοσης -όλοι σχετίζονται με τον τομέα ακινήτων- είτε έχουν αθετήσει τις πληρωμές τους σε δολάρια ΗΠΑ είτε ανέβαλαν την αποπληρωμή τους με ανταλλαγή ομολόγων από την αρχή του τρέχοντος έτους, αναφέρουν στην έκθεσή της τράπεζας οι αναλυτές Kenneth Ho και Chakki Ting.

«Δεδομένης της ανάκαμψης των πιέσεων, αυξάνουμε την πρόβλεψη του επιτοκίου για το FY22 China Property HY στο 31,6% (από 19,0% προηγουμένως), που αφορούσε στην προηγούμενη bear case», ανέφεραν οι αναλυτές. Αύξησαν επίσης την εκτίμησή τους για το ποσοστό εταιρικής χρεοκοπίας υψηλής απόδοσης για την Ασία στο 15,5%, από 9,3% προηγουμένως, καθώς ο κλάδος των ακινήτων κυριαρχεί στην κατηγορία. Η νέα πρόβλεψη είναι ελαφρώς χαμηλότερη από το ποσοστό αθέτησης πληρωμών 17,8% πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση.

Το real estate αντιπροσωπεύει το ¼ της οικονομίας
 

Τα ακίνητα και οι συναφείς βιομηχανίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1/4 της Κινεζικής οικονομίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Moody's. Το Πεκίνο προσπάθησε να περιορίσει την κερδοσκοπία στην άλλοτε «καυτή αγορά» ακινήτων του και τα τελευταία δύο χρόνια, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν επικεντρωθεί ειδικά στη μείωση της εξάρτησης των developers για την ανάπτυξη. Ορισμένες εταιρείες αξιοποίησης ακινήτων έχουν προσαρμοστεί, όμως άλλες όπως η Evergrande έχουν ανησυχήσει τους επενδυτές με το μέγεθος του χρέους τους και τις πιθανές συνέπειες από μεγάλης κλίμακας χρεοκοπία.

«Είναι απίθανο να δούμε μια ευρύτερη ανάκαμψη στο China Property HY έως ότου οι πωλήσεις ακινήτων αρχίσουν να δείχνουν σημάδια ανάκαμψης», έγραψαν οι ίδιοι αναλυτές της Goldman σε ξεχωριστή έκθεση. «Πιστεύουμε ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης προτού ανακάμψουν οι πωλήσεις ακινήτων, ιδιαίτερα με τους περιορισμούς Covid που ισχύουν σε πολλές πόλεις της Κίνας», είπαν, σημειώνοντας ότι αναμένουν ότι οι ισχυρότεροι developers θα έχουν πολύ καλύτερη απόδοση από τους πιο αδύναμους στο τρέχον περιβάλλον.

Η κρίση χρέους

Από τον Μάρτιο, η ηπειρωτική Κίνα αντιμετώπισε το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας του Covid των τελευταίων δύο ετών, με αποτέλεσμα ταξιδιωτικούς περιορισμούς και αυστηρά lockdown με σκηνές που έκαναν το γύρο του κόσμου, ειδικά στη μητρόπολη της Σαγκάης. Με τους επενδυτές και τους πιθανούς αγοραστές να μην μπορούν να δουν ακίνητα -πέρα ​​από μια ήδη αδύναμη αγορά- οι πωλήσεις κατέγραψα ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ακινήτων σε 30 μεγάλες πόλεις μειώθηκε κατά 50% σε ετήσια βάση τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Goldman που είδαν το φως της δημοσιότητας την Δευτέρα. Αυτόν τον μήνα, οι κινεζικές αρχές μείωσαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων τα επιτόκια αναφοράς. Πολλές τοπικές κυβερνήσεις έχουν επίσης έχουν προχωρήσει σε μειώσεις των προκαταβολών ή ανακοίνωσαν άλλα μέτρα για να διευκολύνουν την αγορά ακινήτων σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής κυβέρνησης στέλνουν ένα σημαντικό μήνυμα στήριξης της πολιτικής για την αγορά ακινήτων», δήλωσε ο Larry Hu, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στη Macquarie. Επισήμανε ότι τα δυο τελευταία χρόνια, η πολιτική ιδιοκτησίας του Πεκίνου ήταν τόσο αυστηρή που το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων ήταν υψηλότερο από το μέσο επιτόκιο δανείου, το οποίο είπε είναι «εξαιρετικά ασυνήθιστο». Ο Απρίλιος πιθανότατα θα είναι το χαμηλότερο σημείο για τον κλάδο των ακινήτων εφέτος, είπε ο Hu. Κατά την άποψή του, η ανεργία έχει σκαρφαλώσει τόσο ψηλά, ενώ η ζήτηση ακινήτων έχει μειωθεί τόσο πολύ, που «οι πολιτικοί δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να λάβουν μέτρα για τη διάσωση της αγοράς στέγασης».