Το Ιταλικό δημόσιο κατάσχει και μετατρέπει σε μουσείο την βίλα του Giuseppe Verdi στην Piacenza
Το Ιταλικό δημόσιο κατάσχει και μετατρέπει σε μουσείο την βίλα του Giuseppe Verdi στην Piacenza

Το Ιταλικό δημόσιο κατάσχει και μετατρέπει σε μουσείο την βίλα του Giuseppe Verdi στην Piacenza

Σήμερα, η βίλα ανήκει σε τέσσερα αδέλφια από την οικογένεια Carrara-Verdi, απόγονοι της μικρότερης ξαδέρφης του Verdi, Maria Filomena Verdi.
RE+D magazine
29.05.2024

Το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας ενημέρωσε τους κληρονόμους του Giuseppe Verdi ότι θα κατασχέσει τη βίλα του συνθέτη κοντά στην πόλη Piacenza, ανοίγοντας το δρόμο για σχέδια μετατροπής της παρακμάζουσας ιδιοκτησίας σε μουσείο αφιερωμένο στον συνθέτη.

Το ακίνητο του 19ου αιώνα, όπου ο Βέρντι έγραψε μερικές από τις πιο γνωστές όπερες του, συμπεριλαμβανομένων των La traviata και La forza del destino, βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Bussetto και Roncole. Εκεί βρίσκονται και πολλές πρωτότυπες παρτιτούρες, μερικά από τα ρούχα του συνθέτη και μία από τις πρώτες εκδόσεις του Alessandro Manzoni The Betrothed.

Τώρα η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να μετατρέψει τη βίλα σε μουσείο που θα διοικείται από ένα ίδρυμα του οποίου το διοικητικό συμβούλιο θα περιλαμβάνει εκπροσώπους της περιφέρειας Emilia-Romagna και τα δημοτικά συμβούλια του Busseto και του γειτονικού χωριού Villanova sull'Arda. Το μουσείο θα ενσωματωθεί σε μια σειρά από ορόσημα κτήρια του συνθέτη, όπως η όπερα Teatro Verdi στο Busseto και το γενέθλιο σπίτι του συνθέτη στο Roncole.

Στους σημερινοί ιδιοκτήτες του ακινήτου θα καταβληθούν μεταξύ των 8 και 9 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση ως μέρος της κατάσχεσης, πολύ λιγότερο από τα 20 εκατομμύρια ευρώ που φέρεται να ήλπιζαν να λάβουν, αναφέρει η εφημερίδα Corriere di Bologna. 

Οι ιδιοκτήτες έχουν 60 ημέρες για να αντιταχθούν στην κίνηση σε περιφερειακό δικαστήριο.

Σήμερα, η βίλα ανήκει σε τέσσερα αδέλφια από την οικογένεια Carrara-Verdi, απόγονοι της μικρότερης ξαδέρφης του Verdi, Maria Filomena Verdi. Ένα από τα αδέρφια, ο Angiolo Carrara Verdi, μετέτρεψε μέρος της βίλας σε μουσείο το 2010, με επισκέψιμο το δωμάτιο του Strepponi και το στούντιο της κρεβατοκάμαρας του Verdi.

Ωστόσο, η βίλα έκλεισε τον Οκτώβριο του 2021, με τον Angiolo Carrara Verdi να λέει στους δημοσιογράφους ότι η οικογένεια δεν μπορούσε πλέον να πληρώσει για τη συντήρησή της. Το ακίνητο επρόκειτο να βγει σε πλειστηριασμό το επόμενο έτος, με την κυβέρνηση να προϋπολογίζει 20 εκατ. ευρώ για την αγορά της βίλας και να σχεδιάζει να ασκήσει το δικαίωμα πρώτης άρνησης.

Αφού η δημοπρασία δεν υλοποιήθηκε ποτέ, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε στις 21 Δεκεμβρίου 2023 ότι θα κατασχέσει το ακίνητο εντός 180 ημερών.

(πηγή:theartnewspaper)