Γιατί οι προσπάθειες της Κίνας δεν σώζουν τον κλάδο των ακινήτων
Γιατί οι προσπάθειες της Κίνας δεν σώζουν τον κλάδο των ακινήτων

Γιατί οι προσπάθειες της Κίνας δεν σώζουν τον κλάδο των ακινήτων

RE+D magazine
20.05.2024

Η τελευταία πρωτοβουλία της Κίνας για την αγορά ακινήτων στοχύει σε κενές ιδιοκτησίες, μια μεγάλη "πληγή" για τον κλάδο ακινήτων της χώρας που περνά κρίση τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια, ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι το πακέτο μέτρων είναι ακόμα πολύ μικρό για να τερματιστεί η καταστροφή.

Η μείωση των πωλήσεων νέων κατοικιών στην Κίνα επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες, με τα νοικοκυριά να προτιμούν όλο και περισσότερο να αγοράζουν σπίτια στη δευτερογενή αγορά. Αυτό αύξησε το απόθεμα απούλητων κατοικιών και κενής γης στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, αποθαρρύνοντας νέες κατασκευές και απειλώντας με περισσότερες χρεοκοπίες τους developers συμπεριλαμβανομένων μεγάλων κρατικών εταιρειών.

Το πακέτο υποστήριξης που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα περιλαμβάνει μια διευκόλυνση 300 δισεκατομμυρίων γιουάν (42 δισεκατομμύρια δολάρια) από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας που θα χρηματοδοτήσει τραπεζικά δάνεια για τις κρατικές εταιρείες που είναι επιφορτισμένες με την αγορά ολοκληρωμένων αλλά απούλητων κατοικιών. Οι οικονομολόγοι εξέφρασαν ανησυχία τόσο για το περιορισμένο μέγεθος του μέτρου σε σχέση με το απόθεμα των απούλητων κατοικιών, όσο και για τον κίνδυνο να μην εφαρμοστεί πλήρως.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πρόγραμμα της κεντρικής τράπεζας μπορεί να δώσει κίνητρα για τραπεζικά δάνεια ύψους 500 δισ. γιουάν, όμως, αυτό θα αντιμετώπιζε μόνο ένα μέρος της αξίας των κενών διαμερισμάτων στην Κίνα, την οποία οι οικονομολόγοι υπολογίζουν σε πολλά τρισεκατομμύρια γιουάν.

«Οποιαδήποτε μέτρα χαλάρωσης κατοικιών που αλλάζουν το παιχνίδι πιθανότατα θα απαιτούσε σημαντικά μεγαλύτερη χρηματοδότηση από ό,τι ήταν διαθέσιμη μέχρι τώρα», έγραψαν σε σημείωμα οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. με επικεφαλής τον Lisheng Wang, επικαλούμενοι προηγούμενη έρευνα ότι η απόκτηση εκκρεμών αποθεμάτων κατοικιών πίσω στα επίπεδα του 2018 θα απαιτούσαν 7,7 τρισεκατομμύρια γιουάν.