"Φρέναρε" η ανάπτυξη της Κινεζικής οικονομίας το β' τρίμηνο
"Φρέναρε" η ανάπτυξη της Κινεζικής οικονομίας το β' τρίμηνο

"Φρέναρε" η ανάπτυξη της Κινεζικής οικονομίας το β' τρίμηνο

Share Copy Link
RE+D magazine
15.07.2025

Μικρή επιβράδυνση εμφάνισε η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το β' τρίμηνο της χρονιάς στο 5,2% από 5,4% το α' τρίμηνο.

Σύμφωνα με την Στατιστική υπηρεσία της χώρας ο ρυθμός ανάπτυξης του κινεζικού ΑΕΠ επιβραδύνθηκε κυρίως εξαιτίας της έντασης με τις ΗΠΑ και της άτονης εσωτερικής κατανάλωσης.

Η Κίνα είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις στην προσπάθειά της να επιτύχει τον στόχο για ανάπτυξη «περί το 5%» της οικονομίας της το 2025, που περιπλέκει ιδίως το εμπορικό μπραντεφέρ με τις ΗΠΑ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου η εσωτερική κατανάλωση παραμένει ασθενική, κάτι που συνδέεται με τη μακρόχρονη κρίση στον τομέα των ακινήτων και τη στασιμότητα των τιμών.

Ο ρυθμός ανάπτυξης που ανακοινώθηκε γενικά συνάδει με τις προβλέψεις οικονομολόγων που είχαν ερωτηθεί σχετικά την περασμένη εβδομάδα. 
Η κινεζική οικονομία «συνεχίζει να αντιστέκεται στις πιέσεις και αναπτύχθηκε με ομαλό τρόπο παρά τις προκλήσεις», ανέφερε με ικανοποίηση ο Σενγκ Λαϊγιούν, υποδιευθυντής της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας, εξαίροντας τα αποτελέσματα των «πιο ενεργών και αποτελεσματικών μακροοικονομικών πολιτικών».

Το κινεζικό κράτος πολλαπλασίασε από πέρυσι τα μέτρα τόνωσης της κατανάλωσης, ιδίως με πρόγραμμα επιδοτήσεων για την αντικατάσταση καταναλωτικών αγαθών.

Δείκτης-κλειδί της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, οι πωλήσεις λιανικής στην Κίνα κατέγραψαν άνοδο 4,8% τον Ιούνιο, πάντως ο ρυθμός αυτός ήταν κατώτερος από αυτόν που προέβλεπαν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg (+5,3%).

Η βιομηχανική παραγωγή ωστόσο αυξήθηκε με ρυθμό 6,8% τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις μεσοσταθμικές προβλέψεις (+5,6%).

Ωστόσο οικονομολόγοι αναμένουν επιβράδυνση τους επόμενους μήνες, μετά την τόνωση των εξαγωγών στην αρχή της χρονιάς εξαιτίας του φόβου πως θα χειροτερέψει η σύγκρουση για το εμπόριο ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.

Τον Ιούνιο, οι εξαγωγές κατέγραψαν άνοδο 5,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα δεδομένα των κινεζικών τελωνείων.

Αυτό το φαινόμενο μπορεί να αμβλυνθεί όμως τους προσεχείς μήνες, προειδοποιούν οικονομολόγοι.

«Οι επιδόσεις ξεπέρασαν τις προβλέψεις το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο δίνοντας στην κυβέρνηση περιθώριο ελιγμών για να αντέξει ενδεχόμενη επιβράδυνση το δεύτερο εξάμηνο», σημειώνει πάντως ο Τζιγουέι Τζανγκ, οικονομολόγος της Pinpoint.

Εξάλλου, οι διαφορές ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίας επιμένουν, παρά τη συμφωνία που ανακοίνωσαν ότι έκλεισαν στις διαπραγματεύσεις στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα.

Οι σύμμαχοι του Κιέβου ζητούν από την Κίνα, εμπορικό εταίρο-κλειδί της Ρωσίας, να ασκήσει την επιρροή της για να πιέσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ σκλήρυνε ακόμη περισσότερο τον τόνο χθες, προειδοποιώντας τους εμπορικούς εταίρους της Μόσχας πως ενδέχεται να υποστούν «πολύ σκληρούς» τελωνειακούς δασμούς, ως και 100%, αν η Ρωσία δεν βάλει τέλος στον πόλεμο, που άρχισε τον Φεβρουάριο του 2022, μέσα σε 50 ημέρες.