"Φαινόμενο της πεταλούδας" φοβούνται οι αγορές από την κρίση στο Κινεζικό real estate
"Φαινόμενο της πεταλούδας" φοβούνται οι αγορές από την κρίση στο Κινεζικό real estate

"Φαινόμενο της πεταλούδας" φοβούνται οι αγορές από την κρίση στο Κινεζικό real estate

Η Evergrande ανακοίνωσε ότι θα διασφαλίσει πως τα έργα κατασκευής κατοικιών θα συνεχίσουν να παραδίδονται παρά την εντολή εκκαθάρισης.
Ειρήνη Θεοφανίδου
30.01.2024

Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε χθες την εκκαθάριση της China Evergrande Group, καταφέρνοντας νέο πλήγμα στην εμπιστοσύνη της εύθραυστης αγοράς ακινήτων της χώρας, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εντείνουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό μιας βαθύτερης κρίσης.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποφάσισε να ρευστοποιήσει τον πιο υπερχρεωμένο developer στον κόσμο, με συνολικές υποχρεώσεις άνω των $300 δισ, αφού σημείωσε ότι η Evergrande δεν ήταν σε θέση να προσφέρει συγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης περισσότερο από δύο χρόνια μετά την αθέτηση του υπεράκτιου χρέους της.

Η απόφαση θέτει το υπόβαθρο για μια διαδικασία που αναμένεται να είναι πολύπλοκη με πιθανούς πολιτικούς λόγους, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν εάν τα κινεζικά δικαστήρια θα αναγνωρίσουν την απόφαση του Χονγκ Κονγκ, δεδομένων των πολλών εμπλεκόμενων αρχών. Οι υπεράκτιες επενδυτές θα επικεντρωθούν στον τρόπο με τον οποίο οι κινεζικές αρχές αντιμετωπίζουν τους ξένους πιστωτές όταν μια εταιρεία αποτυγχάνει.

Οι δικαστές διόρισαν την Alvarez & Marsal ως εκκαθαριστή, λέγοντας ότι η απόφαση αυτή θα ήταν προς το συμφέρον όλων των πιστωτών, επειδή θα μπορούσε να αναλάβει ένα νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης για την Evergrande τη στιγμή που ο πρόεδρός της, Hui Ka Yan, βρίσκεται υπό έρευνα για ύποπτα εγκλήματα. 

Η Evergrande, η οποία έχει περιουσιακά στοιχεία $240 δισ. οδήγησε σε ύφεση έναν προβληματικό τομέα ακινήτων και επέφερε πλήγμα στην οικονομία όταν αθέτησε το χρέος της το 2021. Η απόφαση εκκαθάρισης δημιουργεί περαιτέρω αβεβαιότητα στις ήδη εύθραυστες αγορές κεφαλαίων και ακινήτων της Κίνας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Evergrande, Siu Shawn, δήλωσε στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ότι η εταιρεία θα διασφαλίσει ότι τα έργα κατασκευής κατοικιών θα συνεχίσουν να παραδίδονται παρά την εντολή εκκαθάρισης. Η απόφαση δεν θα επηρεάσει τις λειτουργίες των χερσαίων και υπεράκτιων μονάδων της Evergrande, πρόσθεσε.