Επιβράδυνση της ανάπτυξης εμπορικών ακινήτων προβλέπουν για το 2024 οι αναλυτές
Επιβράδυνση της ανάπτυξης εμπορικών ακινήτων προβλέπουν για το 2024 οι αναλυτές

Επιβράδυνση της ανάπτυξης εμπορικών ακινήτων προβλέπουν για το 2024 οι αναλυτές

RE+D magazine
10.04.2023

Κοιτάζοντας προς το 2024, μια πρόσφατη έκθεση της Marcus & Millichap εκτιμά ότι η ανάπτυξη των εμπορικών ακινήτων θα επιβραδυνθεί, κυρίως εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων.

Επιπλέον, όπως λένε οι αναλυτές, στις ΗΠΑ το κόστος δομικών υλικών παραμένει υψηλό σε ιστορική βάση (αύξηση 33,5% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα), παρά την υποχώρηση του κόστους μεταφοράς και τις μέσες τιμές του χάλυβα και της βενζίνης τα τελευταία τρίμηνα. Η αύξηση των μισθών αυξήθηκε κατά 5,8% το 2022. 

Έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει ή έχουν "κλειδώσει" τη χρηματοδότησή τους προχωρούν, αλλά οι τράπεζες έχουν χορηγήσει λιγότερα κατασκευαστικά δάνεια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Την ίδια ώρα οι δανειστές ενισχύουν την αναδοχή τους ως απάντηση στην αυξημένη έκθεση σε κίνδυνο.

Τα δάνεια που είναι δάνεια με εξασφάλιση είναι σε επιτόκια πολύ υψηλότερα από τα μέτρα που είχαν καταγραφεί πριν από την υγειονομική κρίση.

Χρειάζεται ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα, αλλά επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο κατά 40% σε σύγκριση με τα πρώτα τρία τρίμηνα του έτους και είναι πιθανή περαιτέρω επιβράδυνση. 

Η απόφαση της Amazon να σταματήσει την έναρξη της φιλόδοξης αποθήκης της για τα επόμενα τρία χρόνια είναι μια άλλη ένδειξη.

Η συνολική έκταση των τετραγωνικών μέτρων που θα παραδοθεί τόσο για γραφεία όσο και για ακίνητα του κλάδου λιανικής προβλέπεται να αυξηθεί από έτος σε έτος το 2023, αλλά οι νέες προτάσεις σε αυτούς τους τομείς δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης.

«Ο περιορισμένος ανταγωνισμός από τη νέα προσφορά θα πρέπει να βοηθήσει τις μετρήσεις απόδοσης σε υπάρχοντα ακίνητα λιανικής και γραφείων», σύμφωνα με την έκθεση.


CRE