Επιβράδυνση στον Γερμανικό κλάδο των ακινήτων "βλέπει" η Κεντρική Τράπεζα
Επιβράδυνση στον Γερμανικό κλάδο των ακινήτων "βλέπει" η Κεντρική Τράπεζα

Επιβράδυνση στον Γερμανικό κλάδο των ακινήτων "βλέπει" η Κεντρική Τράπεζα

Τα νοικοκυριά έχουν υψηλό ποσοστό σε στεγαστικά δάνεια.
Ειρήνη Θεοφανίδου
25.11.2022

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας προβλέπει επιβράδυνση, αλλά όχι σημαντική διόρθωση στην αγορά ακινήτων της χώρας παρά τις προειδοποιήσεις για υπερτίμηση σύμφωνα με έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας.

Η Claudia Buch, αντιπρόεδρος της Bundesbank, είπε στην Joumanna Bercetche του CNBC: «Βλέπουμε επιβράδυνση στην αύξηση των τιμών για τα οικιστικά ακίνητα, αλλά δεν σημαίνει ότι η συνολική δυναμική έχει αντιστραφεί». «Έτσι, εξακολουθούμε να έχουμε υπερτιμήσεις στην αγορά», είπε η ίδια.

Η έκθεση σημειώνει την ισχυρή άνοδο των τιμών των γερμανικών κατοικιών από το 2010 έως τα μέσα του 2022 και αναφέρει ότι η αγορά είναι υπερτιμημένη, με την άνοδο να κυμαίνεται μεταξύ 15% και 40% τόσο στις γερμανικές πόλεις και κωμοπόλεις όσο και στη χώρα συνολικά το 2021.

Ορισμένοι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank, έχουν προβλέψει απότομη πτώση για τον κλάδο. Οι τιμές των κατοικιών έχουν ήδη υποχωρήσει περίπου 5% από τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Bank, και θα μειωθούν μεταξύ 20% και 25% συνολικά από την κορυφή έως το κατώτατο σημείο, προβλέπει ο Jochen Moebert, οικονομικός αναλυτής της τράπεζας.

Υψηλό ποσοστό σε στεγαστικά δάνεια

 Η Buch είπε, πάντως, ότι η ανησυχία της κεντρικής τράπεζας ήταν ο βαθμός με τον οποίο είναι υπερτιμημένα τα ακίνητα οδηγείται από τη χαλάρωση των πιστωτικών προτύπων από την πολύ γρήγορη αύξηση των στεγαστικών δανείων για κατοικίες. «Εκεί βλέπουμε επίσης μια επιβράδυνση», είπε. «Επομένως, δεν πιστεύουμε επί του παρόντος ότι λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα για την επιβράδυνση σε αυτό το τμήμα της αγοράς, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την αγορά επειδή γνωρίζουμε ότι τα νοικοκυριά είναι πολύ εκτεθειμένα σε στεγαστικά δάνεια».

Η γερμανική αγορά έχει υψηλό μερίδιο στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου, επομένως τα νοικοκυριά είναι λιγότερο ευάλωτα στην αύξηση των επιτοκίων από ό,τι σε ορισμένες άλλες χώρες, υπογράμμισε. «Φυσικά ο κίνδυνος δεν εξαφανίζεται, εξακολουθεί να υπάρχει στο σύστημα, αλλά αυτή η έκθεση στον κίνδυνο επιτοκίου ανήκει σε μεγάλο βαθμό στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις τράπεζες που έχουν κάνει αυτόν τον δανεισμό όσον αφορά στα στεγαστικά δάνεια».